Sv: akademiskt och islandshäst
em76 skrev:
Jag har mest erfarenhet av "BB-akademisk ridkonst" så det är den stilen jag menar med AR.
Min uppfattning är att AR är ett bra komplement till övrig träning särskilt på spända och springiga hästar.
Det jag ser som risker om man går in för att till 100% träna islandshäst enligt AR (vad jag menar med enligt AR kan ni se på Katrins sida ridkonst.nu) är att hästen, särskilt om det är en unghäst, inte får kondition och framåtbjudning. Hästen kan få problem med bakknäna och lungorna. Hästen blir väldigt beroende av sin ryttare och stressad när någon som rider annorlunda sitter upp.
Ofta ser man hästar som går bakom lod och med sänkt rygg, särskilt om de rids på stång.
Jag tycker islandshästen kommer bäst till sin rätt om den rids friare med mer tempo och framåtbjudning. Jag vill ha en häst som går fram överallt, med gott självförtroende och glädje, som samarbetar med ryttaren och anpassar sig efter olika ryttare. Den ska vara lagom lösgjord, samlad och lydig.
Jag har hört AR-ryttare säga att tölt och pass är skadliga gångarter som inte bör ridas och helst bör avlas bort för hästens bästa.
Jag rider enligt akademiska principer med min islandshäst. Verkligen enligt BB, åker ner till Danmark då och då, rider inte för BB själv, men för Birgitta. En av de grejer vi jobbar mest med är att han ska få fram i ett ganska så friskt tempo, och även behålla avslappning och tempo i skolorna. Så det såsiga är inte riktigt sant, tycker faktiskt min häst blivit piggare varefter han blivit mycket mycket starkare.
För oss passar AR jättebra, och min häst har inga som helst problem att bli riden av andra. Däremot är jag noga med att den som får sitta upp på honom rider med kroppen och vikten istället för med händerna.
Just samarbetet har verkligen kommit med AR, min pålle frågar hela tiden vad vi ska göra och är väldigt lyhörd. Jag tolkar det som att han tycker att det är roligt.
Ser inte heller någon som helst motsättning mellan akademisk ridning och att rida ut, galoppera, klättra, tölta eller what ever. Däremot blir man som akademisk ryttare ganska uppmärksam på formen, man kanske inte vill tölta i vilken form som helst.
Det där med att somliga vägrar tölta får stå för dem, det är alls inte alla som resonerar så. Jag tänker att jag har en islandshäst, jag tycker tölten är härlig och vill gärna segla fram i den.
Det där med sänkt rygg förstår jag inte riktigt, det är ju just bakkärran och bukmuskulaturen, samt lösgjordheten man kommer åt med den akademiska ridningen, om den är rätt utförd.
Med min häst, som blev spänd och passtaktig i tölten har jag avvaktat ett tag. Han fick hjorthals och bullande underhalsmuskler. Men nu har vi så smått börjat träna några töltsteg här och där. Och försöker bibehålla avslappningen.
I senaste numret av Islandshesten fanns en intressant intervju med Sara Silfverberg, angående islandshäst och mer klassisk skolning. Den är väldigt tänkvärt och har åtminstone fått igång mina grå.
Hoppas du tycker det blir kul. Solveig är från Norge, tror jag.
Ett gott råd är att koppla av, ha kul och försöka använda det du tycker verkar bra.
Lycka till och rapportera gärna vad du tyckte
OA