Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Om jag hade haft ägg som återkallats hade jag lämnat tillbaka dem enligt återkallningen. Onödigt att riskera salmonella. Men ja, salmonella dör direkt vid 70 grader och hårdkokar du äggen så ska det inte vara någon risk. Men då gäller det att det verkligen är hårdkokt rakt igenom annars finns risk att det är någon del som inte blivit varm nog och att tillräckligt många bakterier har överlevt för att göra dig sjuk.En massa ägg har återkallats pga risk för att de kan innehålla salmonella. Men om man kokar äggen så de blir hårdkokta bör väl alla eventuella bakterier dö, för ägggulan stelnar väl vid 70 grader?
Hur gör ni?
Nej släng ägg som du misstänker kan innehålla salmonella. Bakterierna kan spridas i kylen och under hantering till andra livsmedel.
När jag jobbade inom livsmedelsindustrin så fick vi in salmonella via ägg i fabriken. Allt i kylar och lager fick kasseras och fabriken hållas stängd i nära två veckor för sanering och väntan på att nya livsmedel skulle levereras. Samtliga i personalen fick testas.
Om jag hade haft ägg som återkallats hade jag lämnat tillbaka dem enligt återkallningen. Onödigt att riskera salmonella. Men ja, salmonella dör direkt vid 70 grader och hårdkokar du äggen så ska det inte vara någon risk. Men då gäller det att det verkligen är hårdkokt rakt igenom annars finns risk att det är någon del som inte blivit varm nog och att tillräckligt många bakterier har överlevt för att göra dig sjuk.
Jag hade ABSOLUT slängt även om det inte är kul att slänga mat. Risken med att bli sjuk hade jag verkligen inte velat ta.Kommer inte orka lämna tillbaka dem så det blir att slänga i så fall, och det känns så trist att slänga mat. Har å andra sidan haft salmonella och det var ingen rolig upplevelse. Men tänker att det måste vara väldigt låg risk...de är ju återkallade för att de KAN ha salmonella, inte för att de faktiskt har det...
Precis. Kostnaden för ett paket ägg känns pyttig mot att få salmonella. Speciellt om man arbetar så att man åker på en sjukskrivning.Jag hade ABSOLUT slängt även om det inte är kul att slänga mat. Risken med att bli sjuk hade jag verkligen inte velat ta.
Utsidan är ju riktigt smutsig ur den aspekten. Även om de är tvättade.Det är nog ingen fara men hade slängt dom ändå. Åker man utomlands så är salmonella väldigt vanligt. Stort sett bara Sverige som har salmonella fria ägg. Så har du varit utomlands och ätit ägg har du ätit ägg med salmonella. Ska salmonella kontaminera andra matvaror i kylen så är salmonellan på utsidan ägget. Sen finns det många olika typer av salmonella mer eller mindre farliga.
Stort sett baraSverigeNorden som har salmonella fria ägg.
Poängen är att salmonella i ägg är vanligt förekommande utomlands. Jag har glatt mumsat i mig ägg på alla utlandsresor jag varit på utan att vara särskilt orolig. Är salmonellan i de här svenska äggen farligare än salmonella i indiska, italienska eller amerikanska ägg? Förutom givetvis risken med att vi är vana vid att hantera råa ägg som något helt ofarligt.Fast i det här fallet har man ju hittat salmonella hos en av ägg producenterna vilket är orsaken till återkallningen. Att vi inte brukar ha salmonella i svenska ägg är ju bra men här är ju hela poängen att några av de äggen som återkallas är smittade och man vet inte vilka.
Jag hade hunnit äta typ hälften av mina ägg, hårdkokta eller stekta så jag är inte speciellt orolig men slängde ändå resten (orkade inte släpa med mig de resterande äggen till butiken).