Min erfarenhet:
Leta begagnat måste förenas med riktigt mycket tur. Begagnade 4-hjulingar går åt direkt! Oavsett märke. Jag har fn en Suzuki från -90/91 och blev erbjuden ca 35000kr+moms för ca 2 år sedan. Visserligen i ganska så bra skick, men ändå. Jag tror inte det har sjunkit så mycket sen dess. Skulle tro att du får ge 60000 och uppåt för en schysst begagnad i dag. Frågan är om du inte tjänar på att köpa en ny med viss rabatt?! Fördel med beg kan vara att det följer med vissa tillbehör. Riktigt gamla maskiner finns, men oftast i dåligt skick. De kostar sällan under 20000kr.
Begagnat söker man via handlare och kanske via ATL, Blocket, Motorbörsen, GulaTidningen, Snöskotertidningar, 4WheelDrive(tidning) samt relativt nystartade tidningen för 4-hjulingar(komer ej i håg namn). Men det är svårt att hitta och dom är snabbt borta. Handlarna får in ett fåtal beg per år. Troligen därför de skrattar åt dig.
Att kolla på en beg.
- Rost!
- Fläkt/kylning.
- Däck. bra mönster och ej snedslitet.
- Drivaxeldamasker
- Hjulinställningar (provkör om det drar snett etc)
- Fjädring (funktion och oljeläckage)
- Reglage. Allt skall fungera och gå lätt att 'lägga i'.
- Plastkåpor. Bör vara hela. Även om det kanske inte spelar någon större roll för funktion så är det dyrt att byta dem.
Jag använder min hjuling till lite av varje, mest ved och småtransporter. Snöblad hade jag på min gamla maskin. Kommer att tillverka ett till denna nästa år tror jag. Min maskin är liten, bara 250cc men klarar sig bra ändå. Tunga vedlass går bra på vanliga lågväxeln men det finns även en superlåg växel att ta till. Riktigt bra när man ska krypköra. Jag har dock inte behövt köra i starkt kuperad terräng med stora lass.
Modell är mycket en smaksak. Prova! Kubik är inte jätteviktigt såvida du inte drar jättelass i skogen. Med mindre kubik får du kanske köra en vända till eller två, men det är den stora skillnaden. Med tanke på vad du skrev om användning så tror jag knappast att du behöver kolla på de största motorerna av den anledningen. Men visst, det är inte en nackdel om den är stark.
Tekniska fördelar/nackdelar enl mig.
Stel bakaxel klarar släpvikt bättre. Individuell upphängning är å andra sidan följsammare i terrängen och har bättre fäste. Pendlande axlar är ett mellanting.
Variator/automatlåda är smidigt att köra med. Nackdelen är väl att man då kanske saknar möjlighet till motorbroms (beroende på märke/modell). Körning med last i backig terräng underlättas åtskilligt om man har motorbroms.
Möjlighet till diffspärr (ej diffbroms) fram ger högre dragförmåga/framkomlighet men ger även en mer svårstyrd maskin när denna används. Diffbroms är det vanligaste och man klarar sig bra långt med den. Framaxel utan något av dessa två alternativ är värdelöst om man kör i terräng,
Möjlighet att bara köra med enbart 2wd är bra då man bara ska transportera sig. Lättare att styra och det spar på däcken. Vanliga lätta transporter på relativt plant underlag gå alldeles utmärkt med enbart 2wd.
Vätskekylning är att föredra. Annars måste luftfläkt till cylinder finnas och fungera. En 4-hjuling har alldeles för dåliga möjligheter till fartvindskylning.
Rejäla fotplattor med skydd är bra för fötterna.
Tillbehör finns till de flesta märken. Störst utbud av det som är modellspecifikt finns nog till Yamaha, Suzuki och Polaris.
Skulle jag byta 4-hjuling i dag så kollar jag nog först och främst på Suzuki, Arctic Cat, Bombardier, Kawasaki. Sen kommer Honda, Polaris, Yamaha och ev övriga. Min ordning bygger på egen erfarenhet, goda kontakter med återförsäljare, teknikiska egenskaper och personlig smak.
