23-årig häst med tuggbesvär

D

daysi

Hej,
Min 23-åriga pålla (vbl som jag haft i 11 år) har plötsligt fått besvär att tugga. Hon spottar ut hötussar, tuggar på sidan, låter konstigt (typ stönar och stånkar) när hon äter och det ser ut som om hon försöker få ur maten ur munnen då och då. Ibland kan det gå bra, men plötsligt får hon det jättebesvärligt. Hösilage tycks vara svårare för henne att äta än hö.

Besvären började den 22 december. Veterinären var ute den 28 december och kollade tänder, mun, käke, hals m.m. De bakre tänderna är nästan helt nedslitna, och hon hade mindre hakar på två tänder baktill som hon försiktigt raspade ned. Inga sår eller förändringar i slemhinnan, och veterinären tyckte inte att dessa små hakar borde påverka tuggfunktionen så pass.
Tänderna var lite snedslitna.
Tänderna kollades för några år sen och var då utan anmärkning.
Jag kan inte ta henne till klinik då jag inte får in henne i transporten... Ska se om jag kan få tag på en hästtandläkare som kommer ut efter helgerna.
Alternativt min veterinär när han är i tjänst igen, han har en portabel röntgen.

Hon går normalt sett på lösdrift, men jag har tagit in henne nattetid nu på grund av detta. Hon är normalt sett ett matvrak och har alltid haft ett gott hull. Hullet är opåverkat nu. Dock äter hon mkt lite grovfoder nu, lämnar stora mängder hö...inte likt henne... :-(

Hästen är pensionär och har så varit i några år, rids ingenting längre. Hon går i lösdriftsflock, har alltid tidigare varit flockledare i tidigare flockar (aldrig i lösdriftsflocken där hon stått de senaste 5 åren) men med åldern tappat rang mer och mer. Lite stel och mer försiktig när hon går. Mkt stel när hovis är ute och verkar bak, har inga skor längre då hon inte rids.
När det är lerigt och sen har frusit på och blivit ojämnt och knöligt underlag vill hon inte gå alls, tycker nog det är obehagligt.
Annars är hon pigg och glad, fin i hullet osv.
Börjar nojja nu över hennes ålder och de sammantagna besvären...

Har ni några spontanta tankar, kloka råd och synpunkter? Egna erfarenheter av detta?
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Om nu vet varit där och kollat och inte tycker att tänderna är problemet så skulle jag nog ta ut en equiterapeut som kan kolla om hon fått någon låsning som gör att hon har problem att tugga...

Sponant skulle jag ju alltid gissat på tänderna, men om det nu är kollat så... känns lite mystiskt..

Lycka till!
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Ang maten har jag faktiskt inget svar iom att hästen är kollad (av en väldigt tandkunnig antar jag?).

Däremot om hästen har problem att gå så ska den givetvis ha skor på sig även om den inte rids.
Den ska självklart kunna springa obehindrat även när det är hårt och knöggligt.
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Ja, angående skorna så tänkte jag sko henne nästa gång faktiskt.
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Ja, angående skorna så tänkte jag sko henne nästa gång faktiskt.
Med tanke på att det hände ganska plötsligt, skulle det kunna vara någon infektion i någon tandficka eller så??? Avvakta du tills du får tag i någon kunnig. Kanske ska du kompensera det foder hästen missar med betfor ellernågot annat lättuggat så att hästen inte går ner. Det tar sån himla tid att få upp dem i vikt igen när de är såpass gamla.
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Har själv en 28-åring som har problem med tandfickor och samlar höet i små bollar som spottas ut. Detta sker oftast precis när han börjar äta sedan fungerar det bättre och han har haft det så i flera år nu. Om du inte redan gör det så hade jag kompletterat foderstaten med tex. uppblött lusernpellets så hästen inte tappar i hull, innan du får en second opinion om det finns något annat att göra enligt din veterinär.
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

En gammal häst utan uppgifter som tappar rang i hagen och har problem att tugga?

Varför ska hon inte få sluta sina dagar innan hon får det besvärligt?
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Det låter definitivt som tänderna. Vid en enklare undersökning av tänderna kan det vara svårt att upptäcka lösa tänder (om de inte är riktigt lösa föstås), karies, inflammationer mellan tänder osv. Hade veterinären fortbildning och ordentlig utrustning - bra ljus i munhålan, sond att känna med osv?

Kan du inte få hjälp hemma på gården återstår att lasta hästen trots allt eller ta bort henne. Det hjälper inte att ta ut en sk hästtandläkare, det skulle jag istället avråda dig från i det hä fallet. De har inte alls motsvarande veterinär eller tandläkarutbildning, utan snabbutbildas istället utomland under några veckor. Låt absolut ingen raspa (manuellt eller med maskin) i stoets mun eftersom risken är stor så gamla tänder med grunda rötter skadas/blir lösa.
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Uppblötta lucern pellets är bättre än betfor (mest socker och lite fibrer. Kan du ju ge också, men inte som ersättning för hö!) eftersom du då får i henne allt det som hon skulle få i sig av ett likvärdigt grovfoder av annan sort. Det kan ju fungera som en kortsiktig lösning tills du fått en bättre och noggrannare utredning och kan bestämma hur du vill göra. När det väl börjat krångla med tänderna på äldre hästar är det ju dock svårt, ofta omöjligt, att reparera. Men som sagt mer eller mindre kortsiktigt går det ju att kompensera med mer lättuggad mat.
Om hon börjar falla ur eller på annat sätt bli sämre måste du nog tyvärr konstatera att det är svårt för henne att få i sig det hon behöver och då krävs ett snabbt beslut. Men så länge hon håller hullet kan du ju alltid prova andra fodermedlel! Lycka till :)
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär


Nej.

Jag har slaktat alla mina hästar i god tid. Jag hade ett 24-årigt avelssto som var friskt förutom att hon inte blev dräktig längre men sjönk i rang och inte trivdes med att behöva stå ensam för att få äta. Henne slaktade jag för hon hade inte en uppgift och bara en utförsbacke att se fram emot.

Min 30-åring hemma är om du läser noga i ridkondition, älskar sina skogsturer, är en ovärderlig läromästare för barnen och trivs mycket bra i sin flock. Hon behöver extra mat men äter den utan problem. Det är bara det extra arbetet för oss att hålla henne i hull som är problemet, men hon LIDER inte av något, hon har lika god livskvalitet som för 20 år sedan.

Men jag skulle utan att tveka en sekund hellre slakta henne än att börja köra omkring henne hit och dit om hon inte gillade att åka transport, böka med tandbehandlingar eller se henne sjunka i rang i hagen.

Jag ser ingen poäng i att hålla liv i en pensionerad häst som börjar få det besvärligt.
 
Senast ändrad:
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

En gammal häst utan uppgifter som tappar rang i hagen och har problem att tugga?

Varför ska hon inte få sluta sina dagar innan hon får det besvärligt?

Håller med.
Om TS läser igenom vad hon själv skrivit, så tror jag även hon inser det.

Det handlar inte bara om tänder, utan om att hon är riktigt stel, ovillig att gå osv.
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Kolalde ni så att tänderna inte är lösa?

Har hästen ytterligare problem kanske man trots allt ska överväga trappalanda.
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Uppblötta lucern pellets är bättre än betfor (mest socker och lite fibrer.

Betfor är fiberrikt. Inte lika fiberrikt som lucern, men väl fiberrikt. Sockerhalten är inte så hög, drygt 20%. Vanligt hö kan innehålla 30% socker. GRÄS innehåller oftast betydligt mer än 20% socker.

Hästsverige har av ngn anledning blivit onaturligt rädd fö betfor. Om man inte har en häst med fång och/eller en ämnesomsättningsrubbning och därför bör undvika socker så är betfor BRA mat åt hästar.
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Till TS: Sådär var mitt fbl när han hade en tandfraktur. DV var ut först, och kunde konstatera att något var konstigt med en kindtand, men inte om det var nytt eller gammalt, och om det var fraktur eller ej, hon hade för svagt ljus och för få instrument.

Klinik, där vet med tandintresse samt stöd av rtg kunde konstateras en fraktur på en kindtand. Det togs ner lite, spolades ur etc.

Hästens problem kvarstod dock, in på klinik igen till specialistveterinär. Som kunde konstatera att visst var det en fraktur, men det var mer mer som den första veterinären missat. Åtgärdades igen och blev bättre, dock inte helt bra. Skulle behövts flera uppföljande besök med. Tyvärr blev hästen sjuk och avled en tid efter så ingen fortsättning på tanddelen att delge. Men, jag skulle försöka få in den på klinik, absolut. Hjälper det inte att sedera den heller, för att lasta?
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

jag skulle försöka få in den på klinik, absolut. Hjälper det inte att sedera den heller, för att lasta?

Skulle du det?

En gammal pensionerad häst utan uppgift som sjunker i rang i hagen och är för stel för att vilja röra sig, absolut inte vill bli lastad och nu inte kan tugga.

Alldeles oavsett orsak ser jag inte att det är i hästens bästa att driva en utredning, mycket mer ansvarsfullt att låta den somna in.
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Det hjälper inte att ta ut en sk hästtandläkare, det skulle jag istället avråda dig från i det här fallet. De har inte alls motsvarande veterinär eller tandläkarutbildning, .....

Det finns veterinärer med utbildning på häst-tänder.
Och dem kan man få att komma hem till det egna stallet.
De kan åtgärda en hel del.
T.ex. tandfickor.
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Jag är inte av den åsikten att endast veterinärer ska få utöva munhälsovård, men det bör finnas bättre dokumentation på hästtandteknikernas utbildning och kunskapsnivå.

Men det skall ju finnas en fortbildning för humantandläkare så att de blir hästtandläkare också.
Läste jag på SJV.se
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Jag vet det! Och jag rekommenderar att ts tar hjälp av en veterinär istället för att ta hem en hästtandläkare/hästtandtekniker i det här fallet.
 
Sv: 23-årig häst med tuggbesvär

Men det skall ju finnas en fortbildning för humantandläkare så att de blir hästtandläkare också.
Läste jag på SJV.se

Läs vad jag skriver..! ;) Jag opponerar mig mot de hästtandtekniker som utan några som helst bakgrundskunskaper (må sen vara att de är elitryttare eller what ever) kan studera utomlands i omkring 4 veckor och därefter ge sig ut och slipa hästtänder. En humantandläkare har en helt annan bakgrund och förståelse för levande vävnad och har andra möjligheter att tillgodogöra sig en kortare fortbildning. Detsamma gäller för veterinärer, må så vara att de fortbildningskurser SLU andordnar i tre steg inte är så omfattande i tid, men man ska ju ha klart för sig att det är legitimerade veterinärer som inte direkt behöver börja kursen med att lära sig hur många tänder hästen har...

Fortbildningen för humantandläkare känner jag inte till, men det låter intressant. På smådjurssidan är det många humantandläkare som omskolat sig och arbetar kliniskt tillsammans med veterinärer och djursjukvårdare.
 

Liknande trådar

S
Hästvård Jag har en 22-årig islandsvalack som har magrat av ordentligt. Det började redan förra vintern. Jag var i kontakt med en veterinär...
2
Svar
34
· Visningar
3 545
Senast: Sveipur
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp