Vörtbröd? Finns det något ultimat recept?

anhe

Trådstartare
Kort och gott, är sugen på att baka vörtbröd. Har gjort det en gång utan att bli helt nöjd, inte så saftigt och smakrikt. Är nu ute efter det ultimata receptet. Jan Hedhs? Har även läst om ett kalljäst skållat bröd som verkar bra.

Vill ha ett saftigt gott bröd, som naturligtvis ska vara som allra godast på julbordet. När bör man baka det då? I förväg och frysa, i förväg och stå ett dygn och mogna, samma dag?
 
Sv: Vörtbröd? Finns det något ultimat recept?

Åh, bra tråd, den ska jag följa! Har aldrig bakat vörtbröd själv, men vill gärna göra det i år =)


//r
 
Sv: Vörtbröd? Finns det något ultimat recept?

Jag har 2 vörtbröd i ugnen just nu, luktar jul i hela huset :love:
Använde detta receptet;
http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=15046
Kan återkomma med hur slut resultatet blev :)

Det var något liknande jag bakade förra gången jag provade, och det var förvisso gott, men det smakade inte riktigt som jag förväntade mig, kanske på grund av att det är ett av alla recept på vörtbröd som inte innehåller någon vört?
 
Sv: Vörtbröd? Finns det något ultimat recept?

Jag har bakat en gång, och då använde jag Santa Marias färdiga Vörtmix och använde receptet som stod på påsen. Blev väldigt gott! Kraftigt, mustigt och mjukt.
 
Sv: Vörtbröd? Finns det något ultimat recept?

Lånar tråd...
Jag såg att vår lilla lokala ICA-butik säljer flytande vört, det stod burkar i kylen där. Kanske ska man våga prova sig på ett bak?
Har någon ett beprövat recept med flytande vört?
 
Sv: Vörtbröd? Finns det något ultimat recept?

Jan Hedhs vörtbröd

Räkna med att du är sysselsatt hela dagen, att du behöver en hushållsmaskin och att det går åt totalt 1 1/2 liter svagdricka, varav det mesta kokas ihop och används som vört.

4 stycken

Steg 1, skållning
2 dl svagdricka, (200 g)
2 dl rågmjöl, fint ev stenmalet

Steg 2, raskdeg
1 dl svagdricka, (100 g)
80 g jäst
2 dl rågmjöl, fint, (100 g)
2,5 dl russin, (160 g)

Steg 3, bortgörning

1,4 dl svagdricka, (140 g)
2,25 dl brödsirap, (260 g)
200 g vört, flytande, eller 1 liter svagdricka som kokas ihop till 2 dl
4 tsk pomerans, malen (6 g)
1 tsk kryddnejlika, malen (2 g)
1 msk ingefära, malen (4 g)
3 g kardemumma, malen (1/2 msk)
40 g smör, smält
2 dl rågmjöl, fint
1 kg vetemjöl, special
3 tsk salt

Pensling
25 g smör

Tillagning
1. Steg 1, skållning: Häll svagdrickan kokande över mjölet och rör till en slät massa med degkrok i 10 min tills temperaturen gått ner till 50°.
2. Steg 2, raskdeg: Tillsätt 1 dl svagdricka, blanda väl, tillsätt jästen och rågmjölet och knåda degen 10 minuter i maskin. Täck med bakduk och låt den jäsa 30 minuter.
3. Lägg under tiden russinen att svälla i kallt vatten och, om du inte har vört, koka i en vid panna ihop bortgörningens 1 liter svagdricka tills bara 2 dl återstår.
4. Steg 3, bortgörning: Värm 1,4 dl svagdricka, sirap, vört eller den hopkokta svagdrickan samt kryddorna till 35°. Häll detta över den jästa raskdegen. Tillsätt smält smör, mjölet och saltet och knåda på låg hastighet
12 minuter. Öka hastigheten och arbeta degen riktigt
elastisk 5 minuter till.
5. Sila upp russinen och strö en nypa mjöl över innan de arbetas in i degen. Låt den vila 45 minuter i maskinen under lock eller plast och stöt samman den efter halva tiden.
6. Ta upp degen på bänken, dela den i 4 delar och rulla till stora bullar. Täck och låt dem ”spänna av” 10 minuter.
7. Tryck ur bullarna till plattor, rulla dem till spolformade bröd som läggs på snedden 2 på varje plåt. Spraya med tempererat vatten. Ställ bröden att jäsa i ugnen (kall och avstängd eller på helt dragfri plats) till dubbel storlek ca 60 minuter och spraya två gånger så att det inte blir skorpa på bröden för då spricker de i sidorna under gräddningen.
8. Ta ut och ställ plåtarna oövertäckta på bänken medan ugnen värms till 250° (har man två är det bra). Spraya första omgången rikligt (sätt den andra lite svalt så att den inte jäser för mycket) och grädda i nedre delen av ugnen. Efter 5 minuter sänks värmen till
200°. Efter ytterligare 10 minuter öppnas luckan en gång så att ugnen luftas och man undviker att bröden spricker. Grädda ytterligare 30 minuter – sammanlagt 45 minuter (en termometer visar på 98° innertemperatur).
9. Ta brödet ur ugnen och pensla med uppkokt smör.
 
Sv: Vörtbröd? Finns det något ultimat recept?

Jag har sett det där receptet här och där, men är det värt jobbet?
 
Sv: Vörtbröd? Finns det något ultimat recept?

Ingen aning! Jag har som sagt bara bakat en gång och då med Santa Marias färdiga vörtmix. Man tillsatte typ mjöl, svagdricka/porter etc. Var väldigt enkelt, gick fort och smakade gott!
 
Sv: Vörtbröd? Finns det något ultimat recept?

Jag har också sett det receptet och det blir säkert bra, men det verkar vara för mycket jobb...

Är det någon som provat själv att baka enligt något recept med flytande vört? Nu måste jag bara testa för jag köpte mig en burk i butiken idag!
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp