Otherside
Trådstartare
Wow!! Det ska jag testa! Tack!Jag har gått från vitlökspress till att finhacka vidare till fermenterad vitlök. Den fermenterade vinner smakligan! Om någon vill prova kommer receptet här:
vitlök
jodfritt salt 1,5 % av vitlökens vikt
ev, vatten
Lägg vitlöken i en bunke med ljummet vatten i ca 30 minuter så blir de lätta att skala.
Skala vitlöken och väg den. Multiplicera vitlökens vikt i gram med 0,015 för att få fram antal gram salt. Lägg salt och vitlök i en mixer och kör till en fast pure. Tillsätt någon tsk vatten om det inte vill gå ihop. Lägg över i glasburk med gummiring och bygellås. Burken ska vara så liten som möjligt. Tryck ihop puren i burken för att slippa luftbubblor, Lägg plastfolie på ytan av puren och stäng locket. Ställ burken på en tallrik i rumstemp ca 14 dagar. Förvaras därefter i kylskåp.
1 tsk motsvarar ca två vitlöksklyftor. Om du gör en större sats använd då flera små burkar istället för en stor.