Jag har ingen aning ang färgen faktiskt, men generellt så kan det spänna över en ganska stor färgskala (har jag märkt genom att fanatiskt studera hösilage i diverse stall). Men varför det blir si eller så vet jag inte. Mitt var "grönbrunt", mer åt grönt än brunt. Förstaskörd, men sen (augusti) pga hysteriskt mycket regn. Utmärkt hygienisk kvalitet och utmärkta värden dock, så jag brydde mig inte spec mkt om färgen (och hästarna var tokiga i det).
Sen, ang ensilering, så i så torrt gräs så blir det (som jag fått det förklarat för mig flera gånger) ingen regelrätt ensileringsprocess, utan den syrefria miljön gör mer att själva tork- och (i balen) nedbrytningsprocessen "avstannar". För att få så torrt gräs att ensilera ordentlig så behöver man tillsätta ensileringsmedel/syra. Vilket man inte gör för hästägarna vill inte ha det så. (och hästarna verkar tycka bättre om hösilagelukt än den skarpa lukt som blir av ensilage som man brukar ge till kossor)