Vikten av en passande sadel

moiran

Trådstartare
Hade turen att unghästen passade i min Frank Baines när jag red in henne, men hon växte ur den rätt fort och jag fick tag i en ett hack vidare av samma modell som passade bättre. Hon var en rätt "ökig" häst som jag ofta drog mig för att rida. Lite slowmotion-häst över huvud taget. När vi red ut ensamma var hon rädd för allt och alla. Vi drabbades av akut stelkramp flera gånger per ridtur för att allt var läskigt och farligt. Efter två års ridning hade det bara hänt två gånger att hon taggade till - när de andra hästarna brände iväg före över en stor stubbåker längde hon bara pliktskyldigast på steget. Helt orimligt seg och livlös. Men så var hon ju rätt stor och åbäkig, och jag liten med korta ben så att jag inte kunde hålla om ordentligt.

Men inte förrän efter två lite mer krävande (nåja) dressyrpass där hon helt enkelt slutade röra sig framåt den sekund jag slutade driva så började jag fundera på om det inte faktiskt var något som var fel. Visst, hon var lugn, gränsfall seg, i hagen med, men SÅ illa det det ju inte. Nu pratar vi omedelbar tvärnit. Ur alla gångarter. Svarade inte på sporrar och reagerade väldigt lite på spö. Himlade med ögonen åt ridhusväggen, -hörnen, tränaren, andra hästar och åskådare. När hon dessutom en dag helt enkelt gick och gömde sig i hörnet på boxen när jag kom med sadeln började det gå upp en glödlampa.

Efter lite klurande och vojlockavtryckkontrollerande insåg jag att sadeln nog klämde på ett kort område i överkant på anläggningsytan ungefär där manke övergår till rygg när jag satt i sadeln. En liten bit innanför framvalvet så att säga. Otydligt, men jag vet inte hur jag ska förklara. Det var inte mycket, från marken tyckte jag att det fortfarande var ganska diffust även när jag visste vad jag letade efter.

Bytte till en Wintec 500 som hängde i sadelkammaren och som verkade sitta ok. Avtrycken på voljlocken såg mycket bättre ut och jag fick en mycket roligare HÄST att rida! Plötsligt fanns lite framåtbjudning vid markarbetet och vi kunde galoppera på våra långa sandvägar i ett friskt tempo som hon självmant höll efter att jag satt henne i det. Visst, fortfarande var hon rätt shåpig när vi red ut själva, men på en helt annan nivå, och när vi red ut med andra så var hon ganska obrydd över huvud taget. Vi hann med i de andras skrittempo. Hon började hoppa de diken, stockar och stenar jag styrde på i trav istället för att bromsa in till kort spänd skritt för att slutligen häva sig över ur stillastående. Kort sagt en annan häst! Inte så konstigt i och med att det inte längre gjorde ont... :cry: Man har ju läst om andra som haft den upplevelsen, men hade nog mest tänkt att det handlade om en sadel som passat väldigt dåligt som bytts ut.



Jag har ju en häst som jag sliter håret för att hitta något som passar (nån annan tråd). Lånade hem en Amerigo DJ nu i våras till honom som visade sig vara lite trång och lite för svängd, så jag skulle skicka tillbaka den. För skojs skull slängde jag upp den på henne också. Hon är ju lite smalare och lite mer svängd (fortfarande rätt rak, jämfört med normala hästar... ;)). Den passade såklart fint, både henne och mig, och efter lite konsulterande med plånboken och ridsåren efter Wintecen så fick den stanna kvar i sadelkammaren. NU kan vi börja snacka förändring. NU har jag en häst som jag inte alls drar mig för att rida och som går från klarhet i mycket högre tempo än förut. NU har jag en häst med lite snärt. NU har jag en häst som verkar ha rätt hög tröskel till vilka saker som är farliga på uteritten även när vi är själva. Som till och med tar saker som många andra hästar skulle reagera mycket på med en klackspark. NU har jag en häst som är nyfiken och framåt och som snarast kan tycka det är lite irriterande att behöva stå och vänta.

Jag vet fortfarande inte vad som var fel med Wintecen, men jag vet att den här var mer rätt. För oss båda. Jag vet ju att hon är en känslig och försiktig häst, så så här i retrospekt är det inte ett dugg konstigt att hon agerat som hon gjort. Synd bara att jag inte förstod.


Så kort sagt har jag lärt mig att ok inte nödvändigtvis är tillräckligt bra. Och blev påmind om att om jag får problem med något som verkar vara svårlöst så kan lösningen ligga i något helt annat än det som verkar uppenbart. Stark rädsla för kor kan uppenbarligen bero på att sadeln inte ligger perfekt... :idea:

Så kolla era sadlar och pussa era hästar! :)
 
Senast ändrad:
Sv: Vikten av en passande sadel

Hallelujah!

Håller helt med vikten av en välsittande sadel - vilka diffusa problem en illasittande sådan kan orsaka!

Har en häst med sadeltvång där det knappt går att lägga på en felaktig sadel utan tydliga protester, men den yngre hästen är lite mer godtrogen och tålmodig, och inte lika tydlig med att visa sitt obehag under en period där vi nu provat en herrejösses massa sadlar som alla passat dåligt, hästen tappar bjudning, vilja, ser troll bakom hörnen, försöker rusa ifrån obehaget, vägrar komma upp med ryggen, blir stum i munnen, flyttar på sadeln osv... (Allt detta under provridningen av sadlarna). När en välpassande sadel väl kommer upp på ryggen så återfår man helt plötsligt sin glada, positiva häst och partner.
 
Sv: Vikten av en passande sadel

Jag påminndes om det förra året när jag var iväg på ridläger. Hästen jag fick kändes som en typisk ridskolehäst som stretade och kändes stel och motvillig. Efter att ha ridit två dagar insåg jag när jag sadlade att sadeln låg väldigt nära manken och antagligen tryckte på den vid ridning. Jag sa till och fick en annan sadel. Voila - en helt ny häst som sökte sig ner i form och kändes som han fick en annan framåtbjudning. Bannar mig själv att jag inte kollade sadeln första dagen, så är det när man förlitar sig på andras kunskap. Två dagar av tre kastade i sjön... men bättre sent än aldrig.
 
Sv: Vikten av en passande sadel

Härligt att höra! :)

Jag har haft liknande upplevelser själv.

Men samtidigt blir jag mer och mer fundersam på det här. Logiken säger mig att alla hästar är unika så en sadel kan omöjligt passa alla på samma sätt som att alla människor inte kan ha samma sko.

MEN jag kommer inte ifrån att lägga märke till

1. det är en ganska modern företeelse att det finns miljoner sadlar att välja på och att byta sadel frekvent och kräva milimetertillpassning (men jag kan hitta motförklaringar till det)

2. att det verkar vara vi, som inte är proffs, som är de som är så väldigt noggranna med sadlarna och upplever sådana skillnader

3. att man hör gång på gång att folk inte får skicka med sin egen sadel när hästen ska på utbildning hos proffsryttare därför att proffsryttaren vill använda sin egen/egna sadlar

4. att proffsen typ har två sadlar till alla sina hästar

Jag förstår verkligen inte det här... Men jag kan samtidigt hitta massor av motförklaringar till det hela. Tex som att proffsen oftast rider hästar av väldigt god exteriör som sällan har de stora avvikelserna på ryggar som vi andra kan ha hästar med, de rider ofta hästar med raka och platta ryggar och normal manke, att en ryttare med sämre sits och balans i jämf. med proffsen blir mer beroende av sadeln, att våra hästar har blivit större och maffigare med större gångarter och rörelsefrihet osv. osv.

Det är möjligt att tillridare har tex en ganska bred sadel med rak bom och en ganska bred sadel med svängd bom och att de sedan paddar upp vilken kan fungera under en begränsad period. Men samtidigt så lever ju tillridarna på att de gör ett bra jobb med hästen under perioden och att ägaren blir nöjd med resultatet. Och hur kommer det sig att de kan lyckas med detta om inte varje häst har en sadel som är utpassad just för dem?

Som sagt, jag är själv väldigt noga med att mina hästar ska ha bra passande sadlar och har upplevt skillnader som dag och natt när man provat olika sadlar. Men varför ser man då inte samma tendens hos proffsryttarna??

Det är märkligt....
 
Sv: Vikten av en passande sadel

Jag känner verkligen igen mig i den där segheten till häst! :meh:
Är helt inne på din linje och letar just nu efter den rätta sadeln (haft honom sedan i vintras bara), men har hittills inte lyckats hitta den...
 
Sv: Vikten av en passande sadel

Min stora kluns gick ju bra att rida med Wintecen. Med någon med längre ben och vassare sporrar och spön hade hon säkert fogat sig och presterat ok. Hon är ingen rebell och har ju också visat sina talanger nära fullt ut emellanåt, om än ganska sällan. Och jag tror att man skulle kunna vara nöjd där, om man skulle vilja.

Jag har inte millimeterpassat förut. Tycker inte att jag har inte haft någon anledning. Har, som du säger, bara haft 3-4 sadlar som jag sadlat "allt" med tidigare, och jag har aldrig upplevt att det skulle vara ett problem. Ligger sadeln stilla, i balans och bekvämt (för mig) - kör bara! Och det har gått bra. Ingen häst har ju heller protesterat mot att bli sadlad eller liknande förrän denna, det är ju en liten ledtråd... ;)

...tills nu när jag fick en (annan) häst som det helt enkelt inte gick att hitta något som låg stilla eller i balans, varken i mitt stall eller i min närhet... :cautious: Då började det eländiga sadelnojandet, plötsligt på alla hästar. :nailbiting:

Jag visste inte ens att den här hästen fanns bakom all ökighet och utan det spontana sadelbytet hade jag inte heller vetat... ;)


Fjollig eller ej så misstänker jag att jag kommer fortsätta vara sadelnojig framöver... :meh:
 
Sv: Vikten av en passande sadel

Och framförallt, LYSSNA på hästarna! Det spelar ju ingen roll hur himla bra sadeln ser ut att sitta om hästen inte känns bra :)
 

Liknande trådar

Utrustning Vi var iväg och tränade igår för nya tränaren. Hästen känns till en början helt ok när jag rider fram, men vart efter under...
2
Svar
25
· Visningar
2 073
Senast: super
·
Hästhantering Hej! Jag känner att jag måste få bolla lite med folk som har mer vana av sånna här typer av hästar än mig. I ungefär ett år nu har jag...
Svar
6
· Visningar
1 042
Utrustning Min dotter har skolios, och i början av veckan var hon och jag hos en sjukgymnast som är specialiserad på ryttare för att få råd om...
Svar
15
· Visningar
1 574
Senast: Sassy
·
Hästmänniskan Jag hoppas kunna bolla lite tankar med andra hästkunniga här. Jag, min man, och vår 17-åriga dotter kommer inom kort att flytta till en...
2 3 4
Svar
66
· Visningar
6 707
Senast: mamman
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp