P
Pressarn
Skulle vilja ha lite åsikter om ett par frågeställningar runt TS-halten på hösilage samt de konsekvenser olika TS-halter får på övriga analysvärden med anledning av att så många ratar hösilage med ”låga” TS-halter.
Fakta nummer ett enligt ej angivna källor ska ju vara att en TS-halt över ca 60% inte ger den ensilering som är själva grundtanken med hösilering/ensilering, vilket i sin tur innebär att man i princip konserverar fodret genom en lufttät förpackning. Detta i sin tur ger ökad risk för mögelangrepp vilket många gånger är det man vill undvika när man går över till just hösilage för hosthäster tex.
Fakta nummer två ska vara att man får ökad risk för den bakterie som ger botulism i hösilage med TS-halt under 45-50%. Mig veterligen drabbas mindre än 10 hästar per år av botulism och jag antar att inte alla får det via foder. Dessutom finns ju vaccin, vet inte om detta är 100% säkert…
Fakta nummer tre. En häst ska ha minst 1kg TS per 100 kg häst vilket innebär 14 kg hösilage med en TS-halt på 50% om hästen väger 700 kg. Står hästen dessutom på halm bör det aldrig bli problem med att hästen får i sig tillräckligt med torrsubstans.
Fakta nummer fyra. En foderstat beräknas utifrån analysvärden per kg foder dvs omräknat med den TS-halt som finns.
Rätta mig gärna om jag har fel i något av ovanstående resonemang. Utgår man däremot från att det stämmer borde man sikta på ett hösilage med en TS-halt mellan 50-60%, med analysvärden som stämmer bra överens med hästens behov beräknat per kg/foder, dvs något högre värden per kg/TS än om man tar ett torrare hösilage. Så frågan blir, varför stirrar så många sig blinda på att TS-halten ligger högt, uppemot 70%? Motiveringen är många gånger att de inte vill köpa vatten?! Målet borde väl vara att hitta ett hösilage som har ”rätt” värden per kg/foder för den häst man ska utfodra. Om man dessutom ligger i spannet 50-60% TS så har man en bra konservering med liten risk för mögel samtidigt samt en låg risk för botulism.
/Pressare och hästägare
Fakta nummer ett enligt ej angivna källor ska ju vara att en TS-halt över ca 60% inte ger den ensilering som är själva grundtanken med hösilering/ensilering, vilket i sin tur innebär att man i princip konserverar fodret genom en lufttät förpackning. Detta i sin tur ger ökad risk för mögelangrepp vilket många gånger är det man vill undvika när man går över till just hösilage för hosthäster tex.
Fakta nummer två ska vara att man får ökad risk för den bakterie som ger botulism i hösilage med TS-halt under 45-50%. Mig veterligen drabbas mindre än 10 hästar per år av botulism och jag antar att inte alla får det via foder. Dessutom finns ju vaccin, vet inte om detta är 100% säkert…
Fakta nummer tre. En häst ska ha minst 1kg TS per 100 kg häst vilket innebär 14 kg hösilage med en TS-halt på 50% om hästen väger 700 kg. Står hästen dessutom på halm bör det aldrig bli problem med att hästen får i sig tillräckligt med torrsubstans.
Fakta nummer fyra. En foderstat beräknas utifrån analysvärden per kg foder dvs omräknat med den TS-halt som finns.
Rätta mig gärna om jag har fel i något av ovanstående resonemang. Utgår man däremot från att det stämmer borde man sikta på ett hösilage med en TS-halt mellan 50-60%, med analysvärden som stämmer bra överens med hästens behov beräknat per kg/foder, dvs något högre värden per kg/TS än om man tar ett torrare hösilage. Så frågan blir, varför stirrar så många sig blinda på att TS-halten ligger högt, uppemot 70%? Motiveringen är många gånger att de inte vill köpa vatten?! Målet borde väl vara att hitta ett hösilage som har ”rätt” värden per kg/foder för den häst man ska utfodra. Om man dessutom ligger i spannet 50-60% TS så har man en bra konservering med liten risk för mögel samtidigt samt en låg risk för botulism.
/Pressare och hästägare