Som
@ameo skriver är det svårt att förstå det här problemet om man inte upplevt det. Att t.ex. göra det trevligt när hästen kommer in i stallet har absolut ingen effekt på den typen av hästar jag träffat på där hämta i hagen varit ett riktigt problem (obs hämta, inte fånga). Dessa hästar kan man sitta i hagen och vänta på hela dan om man vill, eller en vecka säkert, de släpper dig ändå inte i närheten för de är alltför osäkra för att låta folk på marken komma i närheten och de har också lärt sig att det går utmärkt att sticka iväg. Att muta med godis är inte heller gångbart. Det här handlar om en slags olydnad som har sin grund i rädsla. Jag vet också att vissa hästar helt enkelt är väldigt ovilliga att lämna hagen trots att de rids och sköts på bästa sätt, de är ovanliga men de finns. Men vanligen tror jag att svårhämtade hästar har otrevliga erfarenheter av människor.
Nu vet jag ju förstås inte vad det egentliga problemet med TS häst är. Men jag anser att det ingår i en hästs uppfostran att lära sig att bli hämtad i hagen och har man problem med det så löser man det genom att ta hjälp av en problemlösare. Ungefär som om man har problem med lastning. Hur man löser det beror på vad problemet bottnar i. Men man får göra klart för hästen att det ingår i hästlivet att bli hämtad av sin människa. Om någon kunnig visar hur man ska göra brukar det lösa sig snabbt. Med kompetent hjälp kan man ju också utesluta att problemen beror på något fysiskt eller att träningen inte ger hästen nåt, etc.
Min egen lilla läromästare i haghämtning brukade lajja runt med oss ett par timmar eller så när hon var ny hos oss och vi tyckte att hon skulle komma in. Numera gnäggar hon så det hörs över hela anläggningen när hennes människor dyker upp. Vi hade väl kunnat fixa det här utan hjälp men det hade nog tagit flera år. Dessutom fungerade haghämtningen som en slags ledarskapsövning - hon fick en sund respekt för oss i och med att vi tog kommandot i den här situationen, och eftersom hon nog aldrig upplevt ett fungerande ledarskap tidigare var det en positiv upplevelse.
Jag jobbar en hel del med problemlösningar, bla då hästar som inte vill in. Oftast är det ganska lättlösta saker. Men visst finns det hästar som trots att de rids trevligt, hanteras mycket fint och man gör allt enligt skolbok fortsätter vara lite besvärliga. Dock hade ju jag varit arbetslös om det inte gick att göra saker bättre. Isf hade jag inte heller lyckats lösa problemet och att ringa ut proffs hade haft noll effekt. Ofta är de hästarna så klart lite förstörda i grunden av tidigare förhållanden och inte av hur de hanteras idag. Men man brukar kunna hitta sätt att få även såna att börja komma. Men det kräver att ägaren har viss feeling. Och tyvärr är det inget alla kan få, oavsett hur mycket man tränar och hur mycket man vill. De flesta kan bli väldigt mycket bättre än de är på att läsa av djur och sätta timeing i kroppsspråk etc. Men alla kan inte bli bra nog för känsliga hästar.
KL
När en häst inte vill komma i hagen tycker jag man får analysera varför.
Är den extremt flockbunden och bör träna på det?
Hur är vår relation i övrigt, min och hästens? Litar den på mig? Köper den mig som ledare(dvs både litar till, vill vara med och lyder)?
En häst kan både vilja vara kvar och vakta sin flock och den kan om den är lägre i rang inte vilja gå från tryggheten flocken erbjuder. Så är den en sån som inte själv känner att den räcker till som ledare kan man behöva bevisa sig värdig att ta hand om den och skydda den.
Förknippar den komma in med något obehagligt eller jobbigt?
Dvs kommer den alltid in till hårda träningspass, hovslagare, annat den ogillar eller kommer den in till en box den trivs i och kanske rent av får käk i?
Att ta in dem och ge dem lite gott att äta kan ge effekt i vissa fall om man gör det till rutin.
Sen finns det ju så klart olika sätt man kan lära hästen att svara på olika signaler. Så att det alltid betyder att den tex ska komma om man gör vissa saker.
Man kan behöva jobba på sitt kroppsspråk. Generellt brukar iaf jag inte direkt ge mig på att försöka "fånga" en häst som inte vill att man ska ta in den.
Man kan lära sig att se på dem när de själva väljer att man ska få hämta dem/sätta på grimma/röra huvud/sätta på grimskaft etc. Många människor ser inte när det läget infinner sig och försöker innan hästen mentalt är redo. Då misslyckas man ibland och hästen lär sig fly. Om man lyckas få tag i hästen och hålla kvar och ta in har man ändå misslyckats lite kan jag tycka iom att man inte riktigt fått hästen att VILJA in eller ens acceptera det egentligen. Man har bara tvingat in den. Och det ger inte alltid bra långsiktigt resultat, att hästen vill in dagen efter etc. Det är bättre att lura hästar än tvinga dem.
När jag ska jobba med såna här hästar brukar jag inte dölja grimmor och överfalla dem med dem helt plötsligt. Jag är tydlig hela tiden med att jag har grimma etc.. Däremot är jag väldigt noga med att jag inte direkt ger mig på att röra huvudet. Det är viktigt!
När hästen är i rätt läge för att jag ska få röra den så börjar jag med att klia på bogen. Sen kan jag backa av igen.. Gå bort från hästen.. Men här är timeingen viktig. Belöningen för hästen är att jag går bort. Och jag måste belöna i rätt läge - när hästen vill att jag ska röra den eller iaf har accepterat det. Sen upprepar man ett par ggr innan man börjar röra hals och sen huvud. Men man kastar sig inte bara på huvudet för att fånga.
Men med hästar som inte vill in kan det finnas en del starka känslor, flykt och försvar. Så man måste vara lite försiktig och kunna läsa av dem om man ska göra sånt. Annars kan det sluta med att hästen snurrar till och sparkar en eller kutar på en. Sånt har jag sett och hört en del om. Så var lite smart!
Om det inte löser sig för TS med att fundera kring rutinerna och fodra vid insläpp, sluta lura den etc så tycker jag nog att man absolut kan leta reda på en problemlösare i sina trakter och ta ut denne för hjälp. Det behöver inte vara dyrt. Men det brukar ge rätt mycket för både häst och ägare. Och spara tid och energi..
Kolla bara upp att det är någon som verkligen visat resultat och är erfaren och bra. Det finns en hel del som inte är så mycket att hänga i julgranen. :P