Ett examensarbete från SLU Ultuna där man mätt foderpreferens hos häst visar att hästar smakmässigt föredrar ett blötare en/hösilage, gärna 35% ts bara.
En/Hö- silage är ungefär samma sak som surkål, ost, filmjölk eller vin, man mjölksyrajäser sockerrika produkter i en syrefri miljö och får en konserverande pH-sänkning.
Man kan göra riktigt bra vin/ost och man kan göra enklare vin/ost. Inget är fel eller rätt, man väljer ju själv vad man vill ha, som med foder.
För att göra ett fint én/hö-silage är det viktigt att: Ingående växter är rena och fräscha och har en jämn ts-halt. Att så mycket luft som möjligt pressas ur. Att man försluter paketet så effektivt det bara går, helst absolut tätt, det försöker man oftast göra genom att linda plastfolie runt balarna. Sen får man inte störa under jäsningsprocessen genom att klämma på balarna, och går det hål på plasten är det inget bra, då kommer luft in och balen blir en kompost, prova och stick ett litet hål i en vinkork får ni se vad som händer. Vinet går att dricka ganska länge, men det blir sakta men säkert vinäger. Gräs blir tyvärr inte användbart som vinäger, det blir först slem och sen jord.
Packningsgraden avgör hur snabbt jäsningen går. Går jäsningen långsamt kan de skadliga bakterier och svampar som finns på gräset få fotfäste innan processen är klar och pH-t sänkt. I en tornsilo är gräset extremt hårt packat, kanske 4-5 kg ts/10 liter. I en rund eller fyrkantsbal (hårt pressad storbal) kanske det väger ungefär 2,5 kg ts/10 liter. I en liten rundbal eller liten fyrkantsbal blir det lite lösare, maskinerna klarar inte att pressa så hårt, kanske 1,5-2 kg ts/10 liter.
Om gräset är torrt >ca65% ts och packningen svag sker ingen mjölksyrajäsning, då lagrar man fuktigt hö syrefritt. Det brukar också gå, men man har inte konserverat gräset med lågt pH-värde.
blablablabla. Man kan prata länge om roliga saker, slutar nog här...
kolla
www.hästhö.nu