Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

  • Avel
  • Trådstartare Trådstartare tre hjärtan
  • Startdatum Startdatum
T

tre hjärtan

Intressant veta vad som bör vara skillnad på en valack och en godkänd hingst?
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

kulorna.... :p

Det finns många valacker som är minst lika bra som de godkända hingstarna, skillnaden är kanske att de aldrig visades fram, kanske kastrerades tidigt eller hade ägare som inte var intresserad av att ha kvar som hingst utan ville ha en tävlingshäst i stället.
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Egentligen finns det rätt så bra unghingstmaterial...men jag gissar att uppfödarna/ägarna tyvärr inte tycker det är värt mödan att satsa pengarna inför ett godkännande eller finns där inte kunskap nog för detta.

Idag finns det en hel del uppfödare som jag skulle vilja säga meningen till "ta chansen!!"

Vi har inte alls så dåliga unghästar längre som förr...dessa står sej ofta väl även internationellt numera....eftersom många uppfödare tänt mkt framåt.
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Den viktigaste egenskapen måste väl vara nedärvningen till avkomman. Alla pratar om hingstars tävlingsmeriter Hans egna prestation är ju fullständigt ointressant om han inte nedärver sig bra.
Avelsföreningen Svensk ridponny är en förening som bara pratar prestation på sina hingstar men har ingen avkommebedömning utan på tävlingsavkommor i högre klasser. Likaså tycker ASRPs styrelse hingstar helst inte ska göra slutbruksprov förrän de är 5-6 år. I den åldern är det svårare se talangen.I andra länder där man har 32 dagars prov på ex. ridponnyer tycker man det är bättre de är 3-4 år då man kan lättare se talangen, även stalltemperament, karraktär o samarbetsvilja, därefter är ryttarpåverkan av avgörande betydelse vad hingsten kan visa. Svensk ridponnyhingstar ser många på med stor skepsism ( de som inte gjort prov utomlands) då det medt handlar om vem som kan utbilda hingsten själv. Om du inte kan utbilda hingsten själv kostar det en hel förmögenhet då man måste göra prov 2ggr. med minst ett år emellan. Vad tycker ni ?
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Mycket bra inlägg, det viktigaste är definitivt att man ska göra ett 30 dgs prov med temperaments test!
Avkommebedömning är också super viktigt, det spelar ju ingen roll om hingsten kan vinna OS om inte avkommorna kan vare sig hoppa eller röra sig!
I Sverige kan en hingst bli godkänd om dom har en bra utbildare, ryttar påverkan är för stor när hingsten kommer upp i 5 års åldern, ingen vet om det är människans påverkan eller hingstens egen talang som visas.
Likaså Welsh har ett "bruksprov" som är skrattretande, domaren där dömer flera på sin gullighet och andra på en höft! Lika bra att inget ha eller ha ett frivilligt som är svårare.
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Funkar likadant för hbl...och egentligen tar det inte ens slut där.Hingsten måste under hela livet bevisa sin förärvning...annars sänks han-det är hårda bud.

Att det kostar att utbilda hästar är väl inget nytt?

Om en hingst blir godkänd pga av en bra ryttare/utbildare...får väl andra då se till att skaffa sej någon som är lika duktig-för att få ett nöjaktigt resultat.

Ska man genomföra något sådant som att försöka få igenom en hingst-så ska man göra det helhjärtat...och inte tro på tur.

Det har lika mkt med skicklighet vid visning som med den goda individen att göra...en skicklig person kan inte göra annat än att försöka visa upp hästens bästa sida.

Däremot vore ett temperamentstest...i stall och olika miljöer...önskvärt inom de flesta raser.

Att ta fram hingstar inför bruksprov/test-är och förblir dyrt som alltid.
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Det viktigaste för en hingst är att han ärver ner de egenskaper man vill att just den rasen skall ha.

För att övrhuvudtaget få reda på vilen/vilka hingstar som är mest lämpade så måste dom lämna avkommor.

Det räcker inte med någon enstaka utan det måste vara en hel "bunnt" avkommor för att kunna se någon tendens, eftersom det vid varje betäckning också är ett sto inblandat som påverkar avkomman.

Hur når man då dit ???

Ja en förutsättning är då att ha så få hingstar som möjligt på "prov".

Provade vi ALLA unga hingstar, skulle det betyda att de i princip fick ett sto var--ju färre desto fler ston/hingst.
Att då någorlunda snabbt hitta vilken av alla dessa hingstar som är den förvärvare vi önskar blir omöjligt.

För att undvika detta, radar vi istället upp unga tänkbara kandidater, tittar på deras exteriör, rörelser, bruksegenskaper osv.
Utifrån den bedömningen väljer man då aktivt ut några som vid en förhandsgranskning ser ut att ha MÖJLIGHETER att lämna det man vill.

Man sätter in dem i avel och "provar". När dom är provade ett tag och har lämnat tillräckligt med avkommor--så bedömer man då avkommorna och ser om just den hingsten var ett lyckat val.

Var det det ??? eller var den inte det???

Olika avelsföreningar hanterar resultatet olika.
En del avelsföreningar gör avkommebedömning på de tre första årgångarna--tar direkt bort hingstar som förvärver sig dåligt.
En del avelsföreningar väntar tills avkommorna är i sporten--tar ev ut hingstar som inte förvärver sig eller sätter olika bokstäver som visar bra--medel--dåligt.
Det finns många olika typer av avkommebedömning och bäst är när avkommebedömning sker under hela hingstens aktiva tid i avel.

Stoägarna har sedan att välja dels på äldre hingstar som redan är avkommebedömda, med vägledning av avkommebedömningen vet man någorlunda väl vilka hingstar som lämnar det man vill ha, även vet man vilka som inte lyckats så speciellt bra.

Stoägarna kan också välja oprövade kort, unga hingstar som sorterats ut efter hur dom själva ser ut och uppträder--dessa hingstar är alla under prövning och de är ett vågspel att använda.
Vanligtvis brukar unga oprövade hingstar av den anledningen vara "billiga" att använda, dessa unga oprövade hingstar måste så snabbt sopm möjligt visa att det inte bara verkade lovande i avel utan också är det.

Så hela avelsarbetet är en rundgång med urval av få--som så snabbt som möjligt lämnar avkommor som kan bedömas.
Sortera bort de som inte lämnade, till förmån för unga oprövade som i sin tur lämnar avkommor som kan bedömas, sorterar bort de som inte var bra, till förmån för unga oprövade....

Egentligen är det bara avelsvärderingsnämnden som deltar i steg I i denna process--urvalet av de unga hingstar som ställs till prövning.

Sedan är det stoägarna som väljer vilka de vill använda och ge en möjlighet till avkommebedömning. De stoägarna väljer får då en möjlighet att visa om de är bra eller dåliga.

Stoägarna är hårdare än avelsvärderingsnämnderna, de väljer att använda betydligt färre än vad avelsvärderingsnämnderna årligen erbjuder dem.

Så sorteringen är mycket styrd av stoägarna.
Stoägarna väljer bort en rätt stor del av hingstarna och de är då ute ur leken........
Stoägarnas unga favoriter, är favoriter ända tills de blir avkommebedömda.
Efter avkommebedömning så kommer några av de här populära hingstarna visa att de inte var så bra som stoägarna trodde--och får inga mer ston.
Stoägarna sorterar på detta sätt mycket hårt bland de hingstar som godkändes som unga--bara en liten del av de ursprungligt godkända hingstarna finns kvar i avel tio, femton år senare.

Diskuteras allra mest gör oftast, hur de unga hingstarna väljs ut.
Det diskuteras exteriör och bruksprovsresultat, något som bara har betydelse när man gör utvalet. Ett förmodat avelsvärde.
Det egentliga avelsvärdet är hur avkommorna blev.

Sker inte avkommebedömningen (förutsättning många avkommor), så blir HELA modellen bara en märklig historia.
peråke
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Öhh varför svarar du mej egentligen?(första inlägget så svarade jag som jag trodde att de menade halvblod-hade ingen aning om att de syftade på ponnyer)
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Kanske "lånar knapp" saknades i början.

jag tycker iallafall att peråkes inlägg är giltigt både för halvblod och för ponnyer.
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Jo visst kan det vara så.

Bara att svaret kom till mej...och jag är ju knappast ovetande om reglerna, därför blev jag ngt förvånad bara.
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Med tanke på detta inlägg är det ju märkligt att inte stoägarna som håller yxan i sin hand uppenbarligen när det gäller avkommebedömningen, har mer att säga till om vilka hingstar som ska vara godkända inom aveln då det ändå är stoägarna som fäller det sista uttalande.
I det hela betyder inte det ett dugg om hingsten kan hoppa själv om inte avkommorna kan hoppa!!
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Något som borde väga tyngre än vad det gör idag är härstamningsvärderingen. Finns det någon dokumenterad nedärvning tidigare eller är hingsten en engångsprodukt.
Skall en gedigen stostam som i generation efter generation lämnat svårklasshästar och flertalet gdk hingstar väga exakt lika tungt som att modern till en annan hingst lämnat en annan avkomma (med annan pappa) som fått diplom på tex 3 års test eller tävlats upp till 130 (för övrigt har inte stostammen lämnat någonting)?
Skall en så dokumenterat säker förärvning (3 generationer enbart elit på samtliga individer såväl hingstar som ston) värderas till 1/20 del av hingstens värdering. Spelar inte förärvningssäkerheten in mer än så. Eller skall vi avla på en massa engångs lyckträffar där det inte finns ett dugg bakom att förankra någon förärvningssäkerhet i.
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Mycket bra, en förutsättning för en bra hingst är att han kommer ur en förärvnings säker stam, flera generationer säker nedärvning är mkt viktigt. Själv skulle jag aldrig betäcka med en hingst med en svag stostam ;) :idea:
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

gylle skrev:
Något som borde väga tyngre än vad det gör idag är härstamningsvärderingen. Finns det någon dokumenterad nedärvning tidigare eller är hingsten en engångsprodukt.
Skall en gedigen stostam som i generation efter generation lämnat svårklasshästar och flertalet gdk hingstar väga exakt lika tungt som att modern till en annan hingst lämnat en annan avkomma (med annan pappa) som fått diplom på tex 3 års test eller tävlats upp till 130 (för övrigt har inte stostammen lämnat någonting)?
Skall en så dokumenterat säker förärvning (3 generationer enbart elit på samtliga individer såväl hingstar som ston) värderas till 1/20 del av hingstens värdering. Spelar inte förärvningssäkerheten in mer än så. Eller skall vi avla på en massa engångs lyckträffar där det inte finns ett dugg bakom att förankra någon förärvningssäkerhet i.

Det här faktumet att förvärvningsäkra hingstar som oftast har en stark mödernelinje. I princip har ju alla hingstar en stark far, men för jämn nedärvning krävs en stark mor också. Vid nerärvning ärver inte hingsten egentligen ner sig själv utan en blandning av anlag han i sin tur fått både från sin far och mor.

Vid avelsvärdering är det förstås bra om hänsyn tas till en stark mödernelinje, men en dålig individ blir troligtvis ändå inte bra i avel TROTS en stark mödernelinje.

Så vid avelsvärdering väger tyngst just hur hingsten själv ser ut och uppträder.

Men kloka stoägare som vill pröva unga hingstar som ännu inte hunnit avkommabedömas, väljer klokt om dom bland de nya hingstar som erbjuds väljer en hingst som har både starka egenskaper--en bra far och en stark förvärvningssäker mödernelinje.

I Svensk press och efter hingstpremieringar omtalas i mycket ringa omfattning vilka nygodkända hingstar som har stark mödernelinje.
I Tysk och holländsk press, talas istället mycket tydligt om hur just vissa unga stjärnskott har det beskaffat på mödernet. Det fullständigt trumpetas ut när en ung hingst gjort bra ifrån sig och dessutom har en riktigt präktig superstark mödernelinje.
Mödernelinjen beskrivs i detalj och får på detta sätt en betydligt större dignitet än hur press ser på detta i Sverige.

Lite märkligt då detta är mycket gammal "hästkunskap"--Ingen avelshingst utan stark mor.
peråke
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Något som borde väga tyngre än vad det gör idag är härstamningsvärderingen. Finns det någon dokumenterad nedärvning tidigare eller är hingsten en engångsprodukt

:banana: :bow: :banana:
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Temperamentet tycker jag är viktigt. Jag har ingen nytta av en galen häst med bra stam.........
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Det är väl självklart att temperamentet är viktigt-det är väl ingen som sagt tvärs emot angående det väl?

Det är många aspekter att ta hänsyn till när det gäller AVEL...
 
Sv: Vad är den viktigaste egenskapen hos en godkänd hingst?

Ja det är tre mycket viktiga faktorer att ta med i beräkning;
Temperament
Härstammning
Nedärvning.
Sedan spelar det ingen roll om hingsten kan själv prestera på elit nivå om han inte kan nedärva det till sina avkommor.
 

Liknande trådar

Avel Lite osäker om denna tråden ska ligga under avel eller dressyr. Ni som avlar dressyrhästar, jag är nyfiken på eran åsikt om hur ni...
Svar
8
· Visningar
1 073
Senast: Piaff
·
Hästhantering Hej! Jag har inte någon direkt erfarenhet av hingstar och vet inte riktigt hur dom kan vara med andra. Just nu har vi en 24 årig B-ponny...
Svar
4
· Visningar
688
Senast: ameo
·
Avel Hej! Jag ska betäcka mitt quarter sto i år och vill betäcka med en quarter. Jag har sen tidigare bara koll på swb hästar och där tycker...
Svar
1
· Visningar
514
Senast: Nikan
·
Avel Hej! Jag har ett nystartat företag och ska företaga inom avel och har nu två unga lovande hingstar jag vill använda inom avel för både...
Svar
18
· Visningar
1 980

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp