Turridning, vilken ras?

Sv: Turridning, vilken ras?

Knapp
Sist jag var på turridning var det på ett stycke nordsvensk, mycket snäll och mysig. Inga problem trots gipsad arm! Mjuk, trygg, stabil häst som bara gick på:)

Med på turen hade vi även:
1 st fjording
1 st ardenner
1 st halvblod (som jag trodde var en varmblodstravare :o)
Och en..av någon annan större kallblodig ras.
Mycket trevliga hästar allihopa och jag bara vill tillbaka! :love::bow:
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Turridning med westerninriktning tror jag absolut på. Många "vanliga" ryttare vill prova och de som aldrig ridit tycker det är helhäftigt med "cowboyridning". Man sitter stadigt i sadlarna även om man är nybörjare - men vänj hästarna att stå vid en pall när ryttaren sitter upp, annars förstör du ryggen på att baxa upp baktunga vuxna noviser. :D

Sen sk ju hästarna verkligen vara westernridna, inte bara ha westernsadlar. Din ide att sätta upp en grind i skogen var inte dum - ha lite sådant för vana ryttare att prova! Likaså enhandsfattning som många är nyfikna på.
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Det finns ett turridningsställe med kallblod här i sverige som låter nybörjare rida ut på hästarna och alla hästarna bär westernmundering inkl stångbett....

Det förstår jag inte riktigt hur man vågar dock...

Men det är klart, med välridna hästar kan man ha enhandsfattning på tränsbett. Finns även ett ställe med turridning på kallblod som enbart rider med side-pull...
 
Sv: Turridning, vilken ras?

*KL*
Jag vet ett ställe i sörmland där de har turridning på arabhästar. Man kan välja mellan ren turridning, eller mer avancerat, med lektioner i tex centrerad ridning, eller distansritt.
Sen kan man även kombinera med övernattning och mat på slottet.
DET är nåt som till och med jag kan tycka verkar kul.
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Rasen spelar väl ingen roll, det är viktigare at hästen är van med at blir riden i terrängen. Personligen tycker jag inte att Islandshästar är så speciella och kräver inte helle från mina fullblod at dom rör sig in tölt, passgång, kamelgång osv....Är helt och hållet nöjd ned skrittt, trav, gallop, passage, piaffe. Dom flesta turridnigar är ju inriktade på folk med moderat ridvana och då kommer säkerheten först
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Det har väl blivit lite av en trend och slumpen att det blivit just islandshästar vid turverksamhet i Sverige. Att islandshästen är Sveriges fjärde största hästras gör nog sitt till också :)

Lite väl sent kanske, men en rättelse är nog på sin plats. Islandshästen är den näst största rasen i Sverige efter varmbloden.;)
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Jamen kolla på de som har islandhästar... Det spelar ingen roll om de varit "normala hästägare " förr. När de väl köpt sin första islandshäst dröjer det c:a 2 månader och antingen ska de satsa på avel eller också turridning. Plötsligt har de 17-24 islandshästar gåendes i en hage...klart de startar med turridning. Hur ska de annars få ihop till höet till krakarna... ;)

Ja de är lite som jordnötter, har man väl ätit en så vill man ha flera. Nej turridning ingår inte per automatik bara för att de blir fler. Vi försörjer dem ändå.;)
 
Sv: Turridning, vilken ras?

appropå det är så är turridning fullmomsat med 25% för att det räknas som nöje. Men har du ridturer med undervisning (eller ridskola delar av året) räknas verksamheten som idrott och momsen är enbart 6% :angel:

För att göra det ännu svårare, så får du deklarera turerna med 25% och lektion 6%. Alltså, bedrivs både ock får man hålla sig med bägge momssatserna.;)
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Du kan aldrig motivera skogsridning som lektion, har några vänner med denna typ av verksamhet som har provat. En annan anläggning i närheten gjorde detta under några år men fick sen en rejäl efterskrapa när man gjort revision och tvingades betala in ytterligare moms. Som en del i utbildningen är accepterat, men knappast varje gång.
 
Sv: Turridning, vilken ras?

min travare har gått turridning på ett westernstall, även gått lektioner. hon är lugn och sansad (oftast i alla fall) tack vare westernridningen! :)
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Lite spinoff på tråden. Jag skulle vara intresserad om det fanns turridning för oss vana ryttare som vill ha utmaning. Jag har varit på flera ridturer under åren och har ibland stött på ridledare som haft mindre erfarenhet av turridning än mig, ex aldrig galopperat fort under en längre sträcka, eller klättrat över berg. Det skulle vara kul om det fanns nått företag som kan erbjuda ridning ala Island. Ridturer, för mycket erfarna ryttare med friluftsvana, i ca 10 dagar där man rider i högt tempo under flera timmar varje dag. Det kanske finns en förklaring till varför det inte finns ridturer här som liknar turerna på Island.
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Fast det finns det, i fjällen. Finns till exempel en same som har specialiserat sig på turer i närheten av Kebnekaise där man rider över fjället i en veckas tid och sover i kåtor etc. Jag har varit supersugen på just en sådan tur, men vill ha med min egen häst på långtur/fjälltur och det känns lite långt upp tyvärr.
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Att man inte galopperar fort, hänger samman med ren och skär säkerhet. Har jobbat mycket med turer, och vi hade just turer för den erfarna ryttarna vissa dagar i veckan. Trots det insåg inte ryttarna själva att säkerhet inte enbart bygger på säkerhet för en själv utan även för övriga ryttare i gruppen. Och då fick man allvarligt börja fundera hur erfarna dessa egentligen var. Det handlar ju inte enbart om att kunna hänga kvar på hästen om man säger så.:crazy:

Det finns många skräckexempel på ryttare som faktiskt är kända, och som betedde sig som svin bokstavligt talat. Långt ifrån alla, men det gör att många avstår från att arrangera den typen av tur för vissa bara skiter i säkerhetsföreskrifterna som dras innan turen.
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Tack så mycket för förklaringen till varför det finns så få turer för oss erfarna ryttare som vill ha utmaning. Jag få söka mig till Island, till deras äventyrsritter, för att stilla min äventyrslust. Jag har varit på ett par turer där man fick utmana sig själv efter att ledaren sett att man kunde klara av det men det har varit turer där man bara har varit ett par deltagare.
 
Sv: Turridning, vilken ras?

knapp

Jag är "anti" islandshästar, just när det kommer till ridningen, så jag skulle inte söka mig till ett islandsturställe. Var på en tur på en gård där dom hade enbart haflingers, det var en mkt fin tur. Vi var bara erfarna ryttare och fick en "lite tuffare" ritt. Då var de svårare momenten i ritten en brant nedförsbacke, som vi tog i trav. Några branta sluttningar ner emot en älv, som vi vadade över. Stigar i svår terräng mm. Galoppen togs på mjuka, fina och breda skogsvägar eller längs med en åkerlapp. Jag njöt av den fria men väldigt lugna och avslappnade galoppen. Så att ha en grupp med erfarna ryttare betyder inte alltid att dom vill rida fort och busrida i full fart.

Jag har även jobbat med turridning och vi hade i våran flock som gick på lösdrift en salig blandning med hästar. Det var 2 norsk döle, 2 quarter, 1 paint, 2 halvblod, 1 estniskt varmblod, 1 arab och 2 ponnisar. Folk gillade att få se flera raser representerade och få förklarat deras olika tillgångar till flocken och ridningen. Vissa var ju mer viktbärande än andra och vissa piggare än andra, men eftersom dom gick i flock hela tiden och var vana vid att följa ledarhästen så var det inget större problem att ha både pigga och lugnare hästar med på samma turer.
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Finskhäst o ca 155 i manke, låga steg i trav o galopp.
:)
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Svarar trotts att det var ett tag sen du skapade posten.

Jag har inte läst igenom posten så jag vet inte vad andra svarat på, men svarar utifrån vad Jag vill ha ut av en turridning.

I första hand ivll jag ha ut att få rida välskolade hästar i en natur som jag inte sett tidigare.

Gärna en ras som är ovanlig, på så sätt får jag ut ytterligare något av turen.
Inga obekväma hästar dock. (gångartsmässigt).

Turridning nuförtiden är så vanligt så jag kan mycket väl tänka mig att travare (vbl) inte är ett vinnande koncept om du vill ha mycket kunder. Jag kan ha fel och har jag rätt är det är inte rasens fel utan att det inte är så många som kan rida den hellre än en PRE tex.
Svensk turridning på PRE hästar skulle jag gärna testa på. Om de var utbildade.


Annars är det utlandet som gäller för mig turridningmässigt. Jag har ridit så pass mkt att det inte skulle vara givande att rida på en "vanlig" ras i en "vanlig svensk" natur.
 
Sv: Turridning, vilken ras?

Personligen hade jag velat ridigt ett riktigt maffigt kallblod på turridning. Runt 180 cm sträcket. Det hade kännts fel att sitta på ngt i ponnystorlek så som islandshäst.

Eller... hihi, ett gäng frieserhästar hade jag gärna stuckit på turridning med. :love:
 

Liknande trådar

Islandshäst Hej kära bukefalister. Det här är en lång text så ni som orkar ta er igenom den; tack! Jag har ett ganska normalt problem tror jag...
2
Svar
33
· Visningar
8 182
Senast: As_Vegas
·
Islandshäst Kort historik: "Ridskoleunge" på ponny/halvblod upp till 16-17 års ålder, blev då medryttare på en islandshäst 1 år. Därefter medryttare...
Svar
15
· Visningar
2 423
Senast: sjoberga
·
Islandshäst Jag lovade i en annan tråd att leta fram text och bild från mina böcker om de islandshästar som importerades till Sverige på 1910-talet...
Svar
4
· Visningar
2 912
Senast: OlleAtlas
·
Islandshäst Regler för forumet "Tävla Islandshäst" Detta forum är avsett för diskussioner kring Tävling och Träning av Islandshästar utrustning...
2
Svar
39
· Visningar
10 170
Senast: Rea
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2025
  • Inkorsningsmetod
  • Sopsortera kattsand?

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp