Har hört/läst på flera ställen att clostridium botulinum behöver en fuktig miljö för att clostridierna ska överleva. Frågan är bara HUR fuktigt behöver dom?
Vi har 2 typer av hösilage som är jättetorrt, det ena är ca 80% ts och det andra ligger på ca 70-75% ts. Båda är av jättefin hygienisk kvalité. (det är även slaget med hög stubbhöjd dvs minimerat risken för jord) Behöver man vara orolig för botulism med ett så torrt grovfoder?
Som jag förstått det behöver clostridierna en ännu blötare miljö för att kunna frodas och överleva. Var går "gränsen" på ts??
Någon som vet?
Vi har 2 typer av hösilage som är jättetorrt, det ena är ca 80% ts och det andra ligger på ca 70-75% ts. Båda är av jättefin hygienisk kvalité. (det är även slaget med hög stubbhöjd dvs minimerat risken för jord) Behöver man vara orolig för botulism med ett så torrt grovfoder?
Som jag förstått det behöver clostridierna en ännu blötare miljö för att kunna frodas och överleva. Var går "gränsen" på ts??
Någon som vet?