*kl*
Det kan som sagt var vara intressant att jämföra olika strömedel... det jag har kommit fram till är detta, det är mina personliga reflektioner - inte forskning då det är en väldig brist på forsking där man tittar i flera steg.
Nackdelar med tidningspapper - kan leda till ökad skogsavverkning om papper används till strö istället för att återanvändas till returpapper, trycksvärtan kan innehålla tungmetaller som sprids på åkern.
Fördelar med tidningspapper - kommer inte på några distinkta fördelar desssvärre...
Nackdelar med wellpapper - kan leda till ökad skogsavverkning om papper används till strö istället för att återanvändas till returpapper.
Fördelar med wellpapper - resprodukt vid kartongtillverkning i nu läget om inte efterfrågan ökar. Ger en ren miljö i stallet och är lättnedbrytbart på gödselhögen. Binder amnoiak mycket bra då fibrerna inte är använda tidigare.
Nackdelar med torv - Tar lång tid för torven att nybildas. Kostar mycket diesel att skörda.
Fördelar med torv - torven binder kväve väldigt mycket bättre än andra strömedel, kväve som annars avgår som gas kan istället användas för att gödsla åkrar och leda till minskad användning av konstgödning.
Nackdelar med spån - Spån är idag en viktig råvara för framställning av biobränsle till exempelvis villapannor - att istället odla salix för att framställa dessa biobränslen är illa ur miljösynpunkt då det går åt alldeles för mycket diesel för denna odling (vissa utredningar menar att i vissa fall skulle vara bättre att elda upp dieseln direkt istället för att gå omvägen via salixodling
). Spånet kräver lång kompostering innan det är lämpligt som gödning och under den tiden hinner nästan allt kväve från dyngan att avgå i gasform till omgivningen.
Fördelar med spån - Förnyelsebar källa. Var från början en restprodukt vid hyvleriet.
Fördelar med halm - biprodukt från spannmålsodling, kan visserligen användas för uppvärmning men konkurrerar inte alls om detta i samma utsträckning som spån.
Nackdelar med halm - Intensiv spannmålsodling kan leda till ökat kväveläckage från jordbruket. Minskar mängeden humus i marken vilket ger en mark med sämre förmåga att tillgodose sig kväve från stallgödsel.