Sv: Torra hovar..
Min nu elvaårige quarter har alltid haft problem krackelerande hovar med tappskor som följd på sommaren fast märkligt nog satt skorna som berget genom blöta höstar, slabbiga vintrar och leriga vårar.
Jag fattade inte!
För paradoxalt nog var det värst under regniga somrar med kulmen förra sommaren då inte en sko var kvar och det gick inte att slå på dom heller eftersom hovväggarna fullständigt krackelerade. Det var fullständigt komplett ologiskt. Hur i helvete hängde det ihop? Blött hela vintern inga tappskor, blött hela sommaren tappa alla skor.....
Ilsk och enveten scannade jag internet och fick sedan mitt livs AHA-upplevelse
på en amerikansk sida och äntligen fick jag en förklaring som höll hela vägen.
Grejen är den att hovarna var precis lika dåliga året runt och att orsaken var vätan (höst, vinter och vår). Kruxet var att på sommaren blev det torrt och varmt i perioder om än korta perioder.
Fritt översatt och mycket förenklat:
Blöta hovar är svaga eftersom hornet absorberar vattnet och sväller (blir mer porösa).
Keratinets (ett ämne i hoven) bindningar töjs ut och försvagas när vattenmolekylerna kommer in och bindningarna mellan keratinet blir alltså uttänjda. Fast så länge hoven är konstant våt så stödjer vattenmolekylerna upp keratinets svagare bindning. Om vattnet sedan försvinner ur hoven för snabbt (en stekhet dag i gruset efter en natt i regnvått gräs
) så hinner inte hoven anpassa sig utan då går keratinets bindningar sönder och hoven spricker och faller sönder. Om vattnet försvinner lite långsammare däremot hinner keratinet i hoven att anpassa sig till det nya torra tillståndet och sprickorna blir färre och hoven blir till sist stenhård. (En jättetorr sommar där det inte hattar hit och dit med vädret). Hästar som går i ständigt torrt klimat har stenhårda fötter (jf vilda hästar på stäppen). En häst med taskiga hovgener från början drabbas givetvis mer av detta problem medan de som har hygglig grund hankar sig fram.
Våta hovar är med andra ord svaga porösa hovar. (som våra naglar blir när vi badat för länge) Genom att ställa hovarna i vattenbad löser man alltså problemet på kort sikt och upprätthåller hoven i sitt sämre "porösa" tillstånd. Men det funkar hyggligt. Det blir vinter året om liksom. Ska man sedan t.ex. tävla, rida, släppa hästen på en snustorr sandbana kan det dock komma surt för då kommer sprickorna och man tror skenbart att det är torkan som orsakar sprickorna. Det är i torkan hoven spricker men för att den var svag på grund av att hoven varit våt så länge.
Fett och olja däremot kan man tänka sig lägger sig som ett skyddande lock och skulle kunna bidra med att vattnet inte lämnar hoven lika snabbt? Alltså funkar det hjälpligt om det inte är alltför dåliga hovgener som det var på min häst.
Själv hoppas jag på en bättre hovsommar (den kan knappast bli värre än den förra
) då jag nu förebyggt dels med Enizon (rekommenderat svindyrt mirakelfoder för hästar med taskiga hovgener?) samt en flaska Keratex inhandlad förra sommaren för att förebygga och stärka keratinbindningarna och förhoppningsvis hålla hoven impregnerad typ.
Vid skoningen idag fick jag de hoppfulla beskedet av hovslagaren att hovarna hade hårdhetsrekord för att vara min häst. En söm t.o.m. böjde sig och tro mig det har aldrig hänt tidigare man kunde nästan trycka i söm enbart med hjälp av tummen när det var som sämst.
Den som vill läsa mer om denna aha-upplevelse besöker:
http://www.keratex.net/keratex_history.htm
Keratex finns att köpa i Sverige
http://www.xtremehorsemakeover.com/prod_vardande.html
Solvallabutiken skall visst också sälja preparatet har jag läst nånstans?
Vänligen Kokopelli självutnämnd "expert" på sprickor i fötterna