Hur har du räknat? Har du räknat på önskad vikt eller nuvarande? Din häst får 39-45,5 Mj med den givan på 6-7 kg så jag förstår att hon inte går ner. Speciellt om det finns att tugga på i hagen. Min ena häst, 150 cm hög av grövre modell (tänk stor islandshäst) får en giva på 43 Mj, väger ca 390 kg och går ungefär som din. Hon är i perfekt hull på det.
Protein/energikvoten behöver du inte bry dig om när du räknar foderstat. Det viktiga är att varje behov blir fyllt.
Räkna alltså ut proteinbehovet för sig och energibehovet för sig. Det viktiga är att behoven uppfylls, inte att kvoten är precis 6 och när hästen är överviktig så får man minska på energin eftersom energitillförseln måste minskas för att få ner hästen i vikt. Behovet av protein och mineraler är dock ändå detsamma som om hästen vore normalviktig. Om hästen är överviktig nu så ska du räkna på önskad vikt, inte nuvarande. Ett sätt att göra det enkelt för sig är att räkna på underhållsbehovet av energin och lägga på arbetsbehovet bara av protein och mineraler.
Tabeller utgår man ifrån när man inte vet den specifika hästens behov. När man vet den specifika hästens behov så utgår man från den specifika hästens behov.
En häst som ska ner i vikt ska gå ner långsamt. Snabbantning är skadligt. Din häst ska alltid få som minst 1 kg Ts/100 kg häst (i önskad vikt) annars riskerar hästens mage och tarm att fara illa. Observera att det är 1 kg Ts, du får alltså räkna om utefter ditt grovfoders Ts-halt. En häst som är överviktig och därför får liten giva grovfoder kan man med stor fördel erbjuda sly så att de ändå får sitt tuggbehov tillfredsställt. Asp och ask brukar vara populärt men du kan också prova med andra träslag. Kolla bara upp så att det du ger inte är giftigt för hästar. Sly är bättre att ge än halm. Halm innehåller ca 5 Mj så det ger inte så mycket mindre än ditt grovfoder.
Den här årstiden har hästar (precis som alla andra däggdjur) som svårast för att gå ner i vikt. Deras gener säger åt dem att spara på reserverna för att klara en vinter med svält. Så räkna noga, lägg inte på något arbetstillägg på energin och ha tålamod. Mät din häst eller ännu hellre väg om du har möjlighet och gör det helst varannan vecka så att du kan följa hur din häst svarar. Det är enormt lätt att bli hemmablind och missa de små förändringarna.