Jeffery
Trådstartare
Jag har tidigare aldrig varit intresserad av att baka. Däremot, att äta bröd - det har varit ett livsintresse.
Som nyskild tänkte jag om lite grann, tanken flög i mig att det här med bak, det kan ju inte vara någon omöjlighet.
Först prövades bakmaskinen som av någon anledning hade hamnat i mitt våld. Det är en historia för sig, och förutom att den fick ett eget liv och hade planerat att väcka upp hela socknen vid fyra-snåret, så tänkte den också självantända mitt under gräddningen, lite senare på morgonkvisten.
Det var enda gången den har fått ström under 2000-talet. Den visade sig vara en fara för allmänheten.
Jag har alltid vetat att min mamma bakar bäst bröd av alla - hon gör bl.a ett gudomligt rågbröd. Och ofta har jag fått med mig sån't hem, när jag varit på besök. Eller hon har kommit med, då hon hälsat på. Förra sommaren slog det mig att mamma kommer inte ge mig detta bröd i all evighet. Hon fyller ändå 80 nästa sommar, så jag beslöt mig för att börja baka detta bröd med henne.
Det var dock inte så lätt, för det fanns inga måttangivelser, utan allt bestod av känsla, 'på en höft' och ta en näve sån't. Att dokumentera var en mardröm, för det fanns inget facit.
"Se, nu känns degen så här. Då har jag lite sån't. Rör om. Hur ser degen ut nu? Nja, vi tar lite till...!"
Jag har bakat det brödet själv, men det blir aldrig riktigt 100%.
Min entusiasm avtog något.
----
Så började det en ny kille på jobbet. En rolig jävel, på alla sätt och vis. Och förmodligen en av de brightare jag jobbat med inom mitt skrå. Jag nämde för honom att jag hade prövat baka.
"Har du använt surdeg?"
"Nej, det är vanlig jäst."
"Då måste du pröva surdeg. Jag bakar sån't två gånger i veckan. Du ska få det enklaste recept som finns på rågbröd, så ska du se att det blir bra."
Tre dagar senare kom han till jobbet, glatt flinande, älgade iväg till kopieringsmaskinen med en jätteväska.
Så kom han tillbaka. Ur en gigantisk bakbok hade han kopierat sidan 82 och något som kallade sig RÅGBRÖD MED HONUNG.
Han plockade fram en liten plastburk, skakade på den och sade
nu blev du allt yr, din lille fan. Jo, nu Jeffery gör du så här...
---
Och så gjorde jag så. Och det blev rätt - överraskande...
Man skulle kunna säga att jag föll för tanken med surdegsbak.
Som nyskild tänkte jag om lite grann, tanken flög i mig att det här med bak, det kan ju inte vara någon omöjlighet.
Först prövades bakmaskinen som av någon anledning hade hamnat i mitt våld. Det är en historia för sig, och förutom att den fick ett eget liv och hade planerat att väcka upp hela socknen vid fyra-snåret, så tänkte den också självantända mitt under gräddningen, lite senare på morgonkvisten.
Det var enda gången den har fått ström under 2000-talet. Den visade sig vara en fara för allmänheten.
Jag har alltid vetat att min mamma bakar bäst bröd av alla - hon gör bl.a ett gudomligt rågbröd. Och ofta har jag fått med mig sån't hem, när jag varit på besök. Eller hon har kommit med, då hon hälsat på. Förra sommaren slog det mig att mamma kommer inte ge mig detta bröd i all evighet. Hon fyller ändå 80 nästa sommar, så jag beslöt mig för att börja baka detta bröd med henne.
Det var dock inte så lätt, för det fanns inga måttangivelser, utan allt bestod av känsla, 'på en höft' och ta en näve sån't. Att dokumentera var en mardröm, för det fanns inget facit.
"Se, nu känns degen så här. Då har jag lite sån't. Rör om. Hur ser degen ut nu? Nja, vi tar lite till...!"
Jag har bakat det brödet själv, men det blir aldrig riktigt 100%.
Min entusiasm avtog något.
----
Så började det en ny kille på jobbet. En rolig jävel, på alla sätt och vis. Och förmodligen en av de brightare jag jobbat med inom mitt skrå. Jag nämde för honom att jag hade prövat baka.
"Har du använt surdeg?"
"Nej, det är vanlig jäst."
"Då måste du pröva surdeg. Jag bakar sån't två gånger i veckan. Du ska få det enklaste recept som finns på rågbröd, så ska du se att det blir bra."
Tre dagar senare kom han till jobbet, glatt flinande, älgade iväg till kopieringsmaskinen med en jätteväska.
Så kom han tillbaka. Ur en gigantisk bakbok hade han kopierat sidan 82 och något som kallade sig RÅGBRÖD MED HONUNG.
Han plockade fram en liten plastburk, skakade på den och sade
nu blev du allt yr, din lille fan. Jo, nu Jeffery gör du så här...
---
Och så gjorde jag så. Och det blev rätt - överraskande...
Man skulle kunna säga att jag föll för tanken med surdegsbak.