Som glad amatör...

Amha

Trådstartare
Och hästägare är det svårt att bedöma vilken hovis som har rätt. Vill inte på något sätt peka ut någon utan det känns som om detta är något jag behöver få veta för att göra det bästa för min häst. Jag är ju bara en glad amatör så jag vet inte något om såna här svåra saker.

Jag har en häst som haft fång tidigare med tillhörande rotationer. Hon har alltid haft utflutna hovar framåt och det tidigare hovis har gjort är att hålla dem kort för att underlätta för henne. Under fångtiden skoddes hon endast på klinik i närmare 2 års tid för att jag ville att de hade lite koll på hur hovarna utvecklades. Efter det fick hon en hovis på hemmaplan som vi använt under en längre tid.

I slutet av sommaren började jag tycka att hästens hovar började se väldigt långa ut i tån och frågade hovis om det. Hästen hade en tid haft problem med att ta galoppen och den blev väldigt stötig och mera jämfotahopp än den längre "framåtgaloppen" hon haft tidigare. Hovis (som vad jag vet är bra utbildad och duktig samt har ett intresse) berättade då att det beror på att hon haft fång och hovarna växer på det viset så jag måste ändra mitt sätt att rida henne för att få lös bogarna bättre. Då kommer galoppen också. Jag hann inte prova det så mycket jag hade velat då hästen fick andra problem med hovarna och sattes på vila. Samtidigt kunde jag inte minnas att hovarna såg ut så när hon kom från kliniken så att säga.

Jag har ett par gånger av "ren slump" haft kontakt med en annan hovis som har en helt annorlunda förklaring och teori. Nämligen att hovarna inte ska se ut så som de gör när man låter dem växa i sin egen vinkel. Jag fick visat för mig att längst upp på hoven, alltså den första centimetern eller så som det är på min häst idag, växer den friska hoven. Den delen hade före verkningen en annan vinkel än resten av hoven. Det den här hovisen då gjorde var att fila av resten av hoven så att resten av hoven följde samma vinkel som den första biten, dvs den friska hoven. Detta gjorde att hoven ser mer "korrekt" ut, alltså så som jag känner igen hästens fötter när de är nyverkade sedan tidigare. Det gick dessutom att klämma på en easy boot vilket inte gått tidigare då det skiljt föera storlekar (nästan säker på att det var 3 stl) mellan längd och bredd. Den här hovisen verkar ha ett väldigt stort intresse för fång och den typen av problematik.

Nu är det så att jag litar ju på vad hovisarna säger då det är de som är yrkesmän/kvinnor men står nu med två som har helt olika åsikt. Jag tycker mig minnas från långt tillbaka att en av klinikhovisarna tog ner ganska mycket av hoven för att få bort fångränderna. Förklaringen på det var att just i de där ränderna blir det en onödig smärta som kommer av trycket när det "bryts". Man vill ha trycket när hästen står med hoven i marken i en rak linje hela vägen upp till där hoven börjar så att säga. Det är svårt att förklara utan att visa, han målade på whiteboard för att förklara för mig så det blev lätt att förstå ;) å andra sidan minns jag att jag att någon hovis tidigare sagt att man ska låta hoven växa som den vill i den mån det är möjligt, dvs att man skadar den så lite som möjligt.

Jag ska få prata med en hovis som nyss gått massa utbildningar för gesällbrev men han skor en av sina egna hästar just nu. Fick precis tag på hans fru (gamla klubbkamrater) så jag hoppas att han är tillgänglig under kvällen.

Frågan är, jag vill ju ha så mycket info som möjligt så jag vet vilken hovis jag ska ha kontakt med i fortsättningen alternativt om jag ska försöka få en av dem att ändra stil med aktuell häst, vad som blir lättast. Var kan jag få tag på informationen annat än att prata med andra hovisar? Ringa rådgivning på klinik?
 
Sv: Som glad amatör...

Om jag var som du skulle jag försöka med en tredje hovslagare.

Långa tår är nog det som ger mest problem hos en häst. Har hästen dessutom haft fång med hovbensrotation så finns det all anledning i världen att undvika långa tår. Förstår inte hovslagaren detta så anlita inte denne “hovis” igen.

Den andra hovisen gav en riktig förklaring (hovväggen ska växa rakt ner utan vinkelförändring) men åtgärden att korrigera en vinkelförändring som h*n föreslog är helt galet. Man ska absolut inte raspa hela hovväggen så att den blir rak. Dels förstör man då det skyddande ytskiktet på hoven som fungerar som en fuktbarriär, dels så försvagar man hovkapseln vilket har en rad negativa effekter.

Om din häst har en vinkelförändring längs hovväggen i tån så ska tån verkas kort. Överrullningen ska ske på rätt ställe vilket den inte gör om tån är lång. Om tån verkas på rätt sätt kommer den nya hovväggen inte att kröka av utan växa med samma vinkel som vid kronranden och så småningom kommer vinkeländringen att växa bort.
 
Sv: Som glad amatör...

Jag vill understryka att jag inte är hovslagare. Men jag ser ju en hel del hur hästar rör sig iom jobb som tränare. Och jag ser hur olika hovvinklar påverkar deras rörelser.
Min hovis är också min ena dressyrtränare. Hans fru är min andra. Så jag får en del info kring hovar, vinklar etc genom dem när jag tränar olika hästar för dem.

Jag är även jag livrädd för långa tår. Det ger ett jäkla slitage på hästen och försvårar röelserna för dem.
Jag tycker också man kan fundera kring om man har tåkappa eller sidokappa.
Jag ser en del hästar med långa tår som dessutom har sidokappor. Man har ingen tanke bakom sidokapporna mer än att det är snyggt(enligt den utbildade klinikhovis jag frågade varför han gjorde så).

Jag har hört att sidokapporna blev poppis igen för att man i tyskland började använda dem på en del gångartsmonster där som dessutom vred fötterna i isättningen. Då behövdes de.
Men på de flesta här gör det inte det. Man använder dem av gammal vana eller för det estetiska rent av.
Om man då redan har en vinkel som är lite off, lite utfluten tå och låga trakter så kommer foten skjuta iväg desto mer där den kan. Dvs tån kommer bli lång iom att kapporna på sidan blockar ngt där.

Men sidokappor går att göra ok. Tån däremot bör kortas på många.
Det finns skäl till att man för länge sedan verkade travare med så extremlånga tår. För att hindra dem från att galoppera.:)

Jag fick för någon/några v sen hem en häst som en vän äger. Den har varit på foder och tyvärr inte skötts. När hon fick reda på det hämtades den till mig iom att vännen låg på sjukan. Hästen hade bla superlånga tår. Jag känner hästen sen förr och vet hur hon rör sig. Hon rör sig flott, bra gång. Nu var det dock styltigt och stötigt och med raka ben.
Vi bara promenerade lite i mjukt underlag tills tårna var justerade.
Sånt där slitage är jag rädd för.
 
Senast ändrad:
Sv: Som glad amatör...

Bortsett från ovanstående bra inlägg, så tänker jag att det väl är svårt för alla, även hovisar, att bedöma vad som är korrekt för just din häst utan att se den.
Om du vill ha kvar nuvarande hovis så kanske du kan höra om ni kan åka tillbaka till kliniken för en skoning, där de kan titta på bilder och de kan förklara hur just din häst behöver skos?
 
Sv: Som glad amatör...

Svarar flera:

Jag pratade med min gamla tävlingskamrat igår kväll och han sa att den av dem som verkar ha mest rätt (han har ju själv inte sett varken hästen eller sett exakt hur hovisarna verkat utan bara lyssnat till min förklaring) är den andra. I och med att jag inte är särskilt insatt i termer och hur man gör vissa jobb var det lite svårt att förstå exakt hur han hade löst situationen utifrån min beskrivning. Han nämnde även att man kan flytta bak överrullningspunkten med hjälp av en sko med sidokappor eller helt utan sidokappor och (med reservation för missuppfattning från min sida) att man då kan lägga skon något längre bak än med en tåkappa. Just nu går hästen helt utan skor för att läka från en tur med dåliga väggar och inflammationer i sulorna på båda fram. Planen är att försöka få dit galoppskor till nästa skoperiod alternativt lite tidigare om det blir en besvärlig vår med stenhårt underlag om man inte kan slå dit en vanlig järnsko. Det beror helt på hur dagsformen är på fossingarna.

Att det inte är bra med långa tår förstår jag ju. Benlyften blir tokiga och så blir jag orolig för senor och sånt där. Så långt är jag helt med men om en hovslagare säger att nä, vi kan inte göra något åt det, så tänker man ju att det är det korrekta. Det är ju trots allt hovisen som är utbildad, inte jag. Mamma påminde dock om att en icke utbildad "hovslagare" talade om för oss hela tiden att det är hovslagaren som ska se till att hästen kan ridas.

Det jag kanske skulle kunna göra är att ta hästen till klinik och be dem titta, sko och lämna någon form av skriftlig beskrivning på hur hästen bör verkas och skos som jag kan ge till den hovisen som kommer i kontakt med henne så man kan välja den som är enklast (vilket egentligen är den ordinarie i dagsläget) men frågan är om ett papper är tillräckligt? Det vore kanske den smarta och enkla lösningen annars. Hovisarna på kliniken som skodde henne sist har ju alla röntgenbilder hos sig. Tyvärr har jag kanske inte möjlighet att göra det redan till nästa besök då jag är beräknad att föda om 7 veckor så då behöver jag ha en som kan komma till stallet och ta hand om hästen på plats ifall att jag inte personligen kan vara närvarande.

Helst vill jag ju inte dra in en tredje hovis med tanke på att det är svårt att få tag på hovslagare i området och att lasta mina 2 hästar och åka iväg varje skoning för att få jobbet gjort hos någon annan är inte praktiskt möjligt. Jag har inget släp som lastar båda två och får inte dra några jättelika släp med min bil i dagsläget. Annars hade det såklart varit ett alternativ att kanske få iväg dem till klinik för varje skoning även om det blir någon form av "standardskoning". Bra träning för dem att åka också men som sagt, tyvärr inte praktiskt möjligt.
 
Sv: Som glad amatör...

Min fick sidokappor för att det gör överrullningen lättare än med en tåkappa, inte för det estetiska!! :)
 
Sv: Som glad amatör...

Har för mig att även ovan nämnda häst hade sidokappor olika perioder. Dels när det var röta i tån (precis bakom tåkappan) och när man öppnade upp det blev det sidokappor som gällde men jag har även för mig att det var sidokappor när hästen skoddes på klinik, åtminstone de första gångerna efter fånganfallet. Hur det var framåt slutet minns jag inte.

Kl
Som ni kanske förstår är det svårt att ta till sig vad en hovis säger när de tror på olika saker. Båda försöker ju sälja in sin tjänst och de har en bestämd uppfattning om vad de tycker är rätt i olika situationer :p
 
Sv: Som glad amatör...

Sällar mig till "glad amatör"-skaran men har egentligen inga svar på hur man ska veta vad som är rätt och inte.. Men kan iallafall hålla med om att det är otroligt svårt.

Jag har en häst som inte är helt lätt eller okomplicerad. Knasig benställning (lindrigt parallellförskjuten, inåttåad, för att nämna något) och ett rörelsemönster bak som gör att han skruvar och vrider bakbenen. Hovarna såg ut som ett mindre helsike när jag fick honom för 4-5 år sedan och sedan dess har jag gjort mitt bästa för att välja hovslagare och försöka få det till det bättre.

Sedan jag flyttade till Skåne trodde jag att jag hade hittat rätt på hovisfronten.. i början pekade det mesta på det, eftersom bl.a. tårna klarade sig från att fara iväg alltför mycket på längden och hästen rörde sig bättre. Och sen i höstas stod jag plötsligt med en häst som var halt på båda fram. Tack och lov kom jag till en bra klinik som väldigt pedagogisk förklarade för mig vad som var tokigt med skoningen, en rejäl ögonöppnare för mig och jag insåg att det var väldigt mycket jag faktiskt inte kände till angående hovar och skoning. Ytterst pinsamt också, när man litar på sin hovslagare och dennes utbildning, kunnande och att hen faktiskt månar om djuret och har en plan...

Jag bytte hovslagare, min häst skos nu av samma hovis som gör klinikjobben. Skillnaden från allra första besöket var att han förklarade precis allt han gjorde, hur han tänkte och vad han såg. Jag ser skillnad efter bara två skoperioder, bland annat har han trollat fram trakter som aldrig tidigare funnits en tillstymmelse till, och har en "taktik" som är helt omvänd tidigare hovslagare.

Så just nu känner jag mig trygg, men problemet med att man inte vet så mycket kvarstår ju. Att min hovis samarbetar med en veterinär med goda referenser gör mig lugnare, men visst är inte det heller någon garanti. Utöver det har jag börjat läsa på om hovar, bland annat en del litteratur som ingår på hovslagarutbildningar. Buke är också en källa till viss kunskap, men man får såklart sålla lite och tänka en aning kritiskt.

Vem man ska tro på är omöjligt att svara på. Ställa fler frågor, lyssna på svaren man får och sen gå lite på magkänslan och hur hästen fungerar är kanske det enda rätta, och så hoppas att man får mer erfarenhet med tiden...

Och angående sidokappor, så har min häst detta bak. Han har "alltid" haft det, förutom en gång när en hovis försökte lägga på vanliga tåkappor. Det slutade med att skorna var vridna rejält i sidled och han fick göra om jobbet. Nuvarande hovis lägger dem lite längre bak för att (som jag förstår det) ge mer stöd i trakten och underlätta överrullningen
 
Sv: Som glad amatör...

Har hästen haft fång o rotation är det viktigt med en bra hovis.

som det låter nu har den fått skit som kan ge mer sjukdomar.. som du skriver.

tycker att du gör rätt om du åker en gång som..
Det jag kanske skulle kunna göra är att ta hästen till klinik och be dem titta, sko och lämna någon form av skriftlig beskrivning på hur hästen bör verkas och skos som jag kan ge till den hovisen som kommer i kontakt med henne så man kan välja den som är enklast (vilket egentligen är den ordinarie i dagsläget) men frågan är om ett papper är tillräckligt? Det vore kanske den smarta och enkla lösningen annars. Hovisarna på kliniken som skodde henne sist har ju alla röntgenbilder hos sig
:bow:..................En del klinikhovisar har t o m tid att ge råd över telefonen till din ordinarie.. Skulle ändå ta nr 2 ...som verkar veta.
 
Sv: Som glad amatör...

Kliniken som verkade henne för fång sist var länge sedan de såg henne och har tyvärr inte följt utvecklingen från början men förhoppningsvis kan de ge något då de väl har en ökad kunskap om förloppet... Nackdelen är att de har väldigt luriga telefontider och tiderna man kan ringa direkt till hovisarna är tidsbokning så det känns inte riktigt rätt att börja rådfråga då iom att det bara är en timme de har avsatt för detta. Det var mest därför jag ville ha ett papper på det hela, då har man ett underlag i alla fall och om det är oklarheter kanske man kan ringa och få en telefontid vid senare tillfälle direkt riktad direkt till hovisen när de har tid. Jag är nog inget proffs på att återge informationen ;)

Men skulle det funka så? Eller behöver man någon som visar och berättar ordentligt?
 
Sv: Som glad amatör...

Hästen lär ju vara verkad bättre o med ytterligare skriftliga instruktioner borde det bli bra- med hovis 2.

en hel del kan inte hålla tårna korta via verkning o måste ha skor som ska göra tricket- vilket det sällan gör.
 
Sv: Som glad amatör...

Du har en poäng. Det kanske är så man ska göra. Varje gång det har varit något problem med hovarna så kliniken har fått lösa problemet begära ut skriftliga instruktioner till ordinarie hovis när kliniken anser att de är klara. Man lär sig något nytt varje dag :) Just hovar är ju så viktigt. Det är många kilo som belastas på den lilla ytan...
 
Sv: Som glad amatör...

Har hästen haft fång o rotation är det viktigt med en bra hovis.

som det låter nu har den fått skit som kan ge mer sjukdomar.. som du skriver.

tycker att du gör rätt om du åker en gång som..:bow:..................En del klinikhovisar har t o m tid att ge råd över telefonen till din ordinarie.. Skulle ändå ta nr 2 ...som verkar veta.

Så gjorde jag när jag var tvungen att använda någon annan hovslagare än ordinare. Bad om tips på vad jag skulle be inhoppande hovslagare om... Så att ringa klinikhovis/åka dit är ett ypperligt tips!
 
Sv: Som glad amatör...

Nu har jag pratat med en annan som har samma ordinarie hovis som jag har och börjar känna lite klarhet i valet.

Ordinarie hovis är väldigt kompetent men har väl förmodligen missat något då tårna som sagt blivit långa. Hon har extrautbildningar inom mycket så som i att sko utifrån benvinklar, hur hästen rör sig osv (vilket också är väldigt viktigt för mig då hästen i fråga är väldigt sned i kotorna) men något har ju som ni förstår gått lite tokigt. Därför kommer jag att åka iväg till klinik och sko (verka utan att sko om det funkar med underlaget) så fort jag har möjlighet och be dem skriva en tydlig instruktion på hur hovisarna ska göra för att det ska bli så bra som möjligt utifrån hästens förutsättningar. Den instruktionen kommer min ordinarie hovis få ta del av när jag har den i handen och så får vi se vad som händer på några skoningar. Om det inte fungerar får hovis #2 ta del av instruktionen och får ta hand om hästen även om det blir lite meckigare.

Tack för svaren i tråden! Utan lite input från er hade jag nog inte ens kommit på tanken att kontakta klinikhovisarna och be dem sko samt göra en instruktion till min ordinarie som jag förutom just ovan nämnda problem tycker gör ett bra jobb. Man kan inte alltid vara bäst på allt men jag skulle tro (utefter hur jag känner personen) att denne kommer att ta till sig instruktionen därifrån då denne tycker att de har bra koll på kliniken. Nu håller jag bara tummarna för att min plan går i lås! :)
 
Sv: Som glad amatör...

Med tanke på att du skriver detta, skulle jag inte ge min fånghäst att öva på.
Det kan de göra med friska hästar eller kadaverhovar

Hovis (som vad jag vet är bra utbildad och duktig samt har ett intresse) berättade då att det beror på att hon haft fång och hovarna växer på det viset så jag måste ändra mitt sätt att rida henne för att få lös bogarna bättre. Då kommer galoppen också. Jag hann inte prova det så mycket jag hade velat då hästen fick andra problem med hovarna och sattes på vila. Samtidigt kunde jag inte minnas att hovarna såg ut så när hon kom från kliniken så att säga.
Hmm. när hovisen inte vet hur friska hovar ska se ut o börjar att skylla på att ägaren rider dåligt.....Byt!

En häst som blir sämre i ngn gångart o uppfattas som stel är klart i fångriskzonen igen. Det ska också hovisen känna till.

Det är kanske inte bara hovisen du behöver uppsöka på kliniken- sorry för pessimismen, men symptomen är inget vidare. Långa tår, "inflammationer" i båda sulorna fram, ofräsch....
 
Senast ändrad:
Sv: Som glad amatör...

Inflammationen var jag inne för i flera omgångar, röntgade och grejade, såklart. Det är en självklarhet för mig att hålla det under kontroll. Idag är hon fräsch från den, inflammationen vet vi inte vad den kom ifrån men eventuellt pga tryck enligt klinikhovisarna.
 
Sv: Som glad amatör...

Om man då redan har en vinkel som är lite off, lite utfluten tå och låga trakter så kommer foten skjuta iväg desto mer där den kan. Dvs tån kommer bli lång iom att kapporna på sidan blockar ngt där.

Fast här måste jag lägga in ett litet veto. Jag är heller inte hovslagare, men däremot har jag haft en del såna och dessutom nu på slutet haft en häst vars hovar min dåvarande hovis INTE rått på. Bland annat för att han INTE ens föreslagit sidokappor...

Problemet med min hästs hovar är/var att han hade rejält understuckna trakter OCH rejält långa fula ankfötter. Uscha mig så han sett ut. Klassisk "travartravtå" :cool: HUR jag slitit mitt hår för att försöka få min hovis förstå att hoven inte kan vara så där lång i tån. Till och med veterinären blev förbannad för att hovis inte kunde få till det.

Så - jag bytte hovslagare med denna häst. Jag insåg att han helt enkelt inte kunde komma längre med honom. Han påstod ju att det inte gick att göra något. Konstigt då att den nya hovisen hade en annan åsikt.
Hon satte på hästen sidokappor just av den anledningen att tån INTE skulle bli så lång och utfluten. Hon tog av så mycket det gick fram och sidokapporna skulle hjälpa hoven att växa rakt igenom och inte bli så utfluten och lång. Och det har då lyckats på den här hästen.
Så det är alltså tvärtom mot vad du beskriver här ovan - sidokapporna stabiliserar så att hoven växer mer kontollerat. I alla fall på min ankfotshäst. :)

Ska se om jag kan få in några bilder på skillnaden på hovis 1 och hovis 2.

Ska tillägga att jag inte haft hästen jättelänge och att när han kom så var han så lång i tårna så de nästa stod uppåt i framkant. Så visst, jämfört med det så kunde ju hovis 1 få dem lite kortare...
 
Sv: Som glad amatör...

Nu ska vi se om jag lyckas få in bilderna här :)
Observera att vi inte är framme vid målet för hovarna ännu, men på god väg. Har tyvärr ingen bild hur de ser ut idag, men jag ska uppdatera mig på det. Även bak var det problem med för lång tå.

Innan:

20121030nyverkat_514732e0ddf2b327d318eb71.jpg


Innan och efter:

getattachmentaspx_51473550ddf2b327e316acd7.jpg


Efter (men ännu ej riktigt framme):

rs1-4_51473359ddf2b3283d1ae8e7.jpg


Ja, och här var det alltså en hovslagare som påstod att hästens fötter inte gick att göra nåt åt. Jag frågade hovis VARFÖR hoven såg ut somd en gjorde och det svaret han drog till med då var "JA, han kanske har nån hovbensrotation då".

Hm....ja. Än så länge har hovarna INTE flutit ut mer och de har INTE återfått in böljande långa ankform...Men det känns jobbigt när den hovis man haft i över 20 år inte lyssnar till det man vill och vad som är det bästa för hästen. Nu återstår väl bara att se om han kan trava igen, efter att ridskorna åker av då :-)
 
Senast ändrad:
Sv: Som glad amatör...

Fast jag jämförde vanliga dojor, utan sulor, med tåkappor vs sidokappor. Inte några med någon form sulor UTAN tåkappa och ett par med sidokappa. :)

Och dessutom helt annorlunda verkade och om det nu spelar roll för tillväxten, vilket nte känns helt omöjligt, sömmarna satta olika.

Man kan sko bra med sidokappor också. Och på vissa hästar med defekter kan de säkerligen fylla en funktion utöver det att de inte vrids av på gångartsmonster som skruvar.
Det går givetvis att få utflutna fötter på tåkappor också. Man måste vinkla rätt då man verkar innan man skor.
Men hur man lägger dojan och vilken sorts doja man har spelar in.

PG-beslag och andra såna sulor kan ju en del få utflutna hovar av.
Vi testade såna på min ena, som aldrig haft utflutna fötter. Vi fick avbryta innan normal skoperiod då hans fötter började flyta ut åt alla håll.
Efter och innan, med samma hovis har problemen med utflutna fötter aldrig återkommit.
Har haft PG på en rehabhäst som samma hovis skott, utan prob.
I övrigt mest bara vanliga tåkappor och någon vanlig sula ibland. Inga utflutna fötter. Ej heller med sidokappor eller barfota för den hovisen.
Hur de rör sig spelar in till viss del och hur deras egen tillväxt är, hur de rids etc.

Jag ser inget större behov av sidokappor på normala hästar med normal verkning som sköts av hovslagare med normalkompetens.
Frågade en klinikhovis igen, för att jag är en nyfiken en ;). Han använde sidokappor pga det estetiska. Han ansåg det inte vara någon annan funktion.

Bra att du fått hjälp med din häst! :)
 

Liknande trådar

Foder & Strö Hej! Nu behöver jag lite input från er. Det är lång läsning och jag förstår om ni inte orkar läsa 😅 Jag vill vara tydlig från början med...
2
Svar
21
· Visningar
2 743
Hästvård Hej! För tre veckor sedan tappade min häst en sko under en ridtur, hon har ganska kass hovkvalite.. hovslagaren kom dagen efter och...
Svar
6
· Visningar
748
Senast: Ajda
·
Hästvård Tjena! I lördags tog jag och hovis beslut att vi ska ta av skorna fram på min häst. Han är barfota bak sedan föl och har starka, bra...
5 6 7
Svar
139
· Visningar
12 756
Hästvård Vet inte vart jag ska ta vägen längre.. För 2,5 månad sen så tappades en sko på uteritt och hon blev halt och hovslagaren kom ut och...
Svar
1
· Visningar
539
Senast: Grazing
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp