Sv: sned häst
Det är så typiskt det där!
JA, det är absolut vanligt att hästar från travet blir sneda/stela.
Fast å andra sidan är det inte ovanligt heller att de har låsningar och en massa spänningar = hänger ihop.
Nästan så jag skulle ha svårt att tro att en såpass sned häst
inte också har låsningar, för har man såpass ojämn "rakriktning" och muskulatur borde det förr eller senare leda till spänning/låsning om det inte var tvärtom från början. Att de går och sparar sig pga överansträngning eller smärta t ex och
av det blir ojämna/får låsningar, kan räcka med så "liten" sak som att de går med illa passande sadel ett tag eller råkar överansträngas utan att det får läka ut - som exempel.
Just travare går dels i en gångart som är väldigt lätt att kompensera för svagheter i utan att det nödvändigtvis märks så mycket jämfört med t ex i galopp. De har alltid två ben i marken i trav = ett extra de kan kompensera med, plus att de lätt kan låsa sin ryggposition utan att det märks lika mycket som i andra gångarter inklusive vrida ryggraden lite ojämnt/ställa fel osv.
En ytterligare grej är att om man inte jobbar rakriktande men ändå
jobbar hästen (som man oftast gör i trav, har bara hört en ynka person ens prata om rakriktning i trav-sammanhang annat än att sätta på parerstänger eller få hästen behandlad) det är att det är lätt hänt att man överanstränger den starka sidan och hästen sparar sin svaga sida. I kombination med lättheten att dölja det om inte tränaren har ett väldigt tränat öga eller är väldigt seriös med att få sånt kollat/ev. behandlat regelbundet så blir hästarna lätt ojämnt musklade. Alla hästar blir väl det egentligen för vi ryttare är inte heller duktiga överlag på att rakrikta hästarna. Men har man en mindre skolad häst märks det desto mer.
När hästen väl är kollad skulle jag ändå ta det väldigt försiktigt i träningen och försöka göra det enkelt för hästen. Hästen väljer den form och fel-böjning av en anledning, det är inte som den hittar på att "om jag gör såhär blir det lättare!" för OM det skulle vara så, ja då har den ju en anledning till att den konstiga ställningen blir lättare!
Man kan t ex väldigt "snällt" (utan att vara för insisterande utan bara med jämna mellanrum försöka guida till "rätt") öva på att flytta inåt/utåt på en volt och acceptera att det inte blir perfekt utan att man får symptom på hästens snedhet men genom övningen i sig förhoppningsvis successivt få hästen lite gymnasticerad och komma åt lite olika muskelgrupper i styrka/gymnasticering, plus att själv som ryttare lära sig hålla koll på inner- resp. yttersidan.
Man kan öva mycket på ridvägar och vara noga med vägen i sig, mjukt och fint göra halt eller en tydlig halvhalt om hästen inte följer vägen och sen fortsätta, men i ganska stor mån i övrigt strunta i kvalitén, man märker vad hästen klarar att bjuda på och lär sig känna av vad man kan få utan att pressa, lägga till liite mer på någon detalj i taget. Då och då fråga hästen "kan du använda kroppen mer såhär?" Men acceptera att man kanske inte får så mycket man hade tänkt att hästen tappar det efter ett tag. Bara lugnt be igen lite senare.
Det man gör i det här skedet är mer eller mindre avgörande för hästens inställning till jobb i senare faser av utbildningen!
Sånt är väldigt svårt att reparera. Och man får helt enkelt acceptera att hästkroppen behöver tid (OCH med största sannolikhet behandling i det här fallet) = ha en ödmjuk inställning. Det betyder såklart inte att man måste såsa omkring (beroende på vad ev. behandlare/vet säger). Men att man inte går in i ett tjat-läge, i en onödig diskussion med hästen, eller helt enkelt vill ha så mycket på en gång att hästen blir frustrerad av att den inte kan leverera det utan konflikt med hur det känns, om det är obehagligt eller blir för jobbigt, eller kanske inte ens går öht att genomföra.
I längden kommer man få jobba mycket med böjning/överlinje/rakriktning i kombination.