Snart EKSEM-dax

Exemtips:

Jag har sett att detta har fungerat mycket bra:

Täcke på dygnet runt.

Ta av det en gång om dagen för att borta bort lösa hår med piggborste plus rotborste och för att lufta pälsen en smula. Och pillra bort lösa skorpor ur man och svansrot.

De (kortison) salvor jag sett ha bra effekt är ;Betoid, att smörja in svåra fall i på förhårdnader och veck. Det är hudförtunnande och används även på människor. (ANVÄND HANDSKAR ALLTSÅ) Smörj på en gång om dagen. När exemet lindrats gå över till mildare kortisonsalva som Mildison och Locoid. På känsliga ställen som juver och i ansiktet bör inte betoid användas, utan hellre någon av de mildare salvorna.

Detta i kombination med att hästen tvättas grundligt minst en gång i månaden borde ge märkbart resultat inom ett par veckor. Till tvätten kan man ex vis använda Lactasyd tvål till kroppen och Mjällschampot SELUKOS (som finns på apoteket) till man& svans. Det är MYCKET effektivt vad gäller att mjuka upp hård man och svansrot och lösgöra död hud därifrån. Pilla bort de lösa skorporna du fått fram och skölj hästen NOGA så inga rester av medel finns kvar.

På somliga hästar kan Nylanders kräm ha väldigt bra effekt, i synnerhet på "kliig magsträng". Det är MYCKET geggigt att ha i man& svansrot.. Och täcket blir ganska äckligt av det.

Horsol liniment kan lindra kliigheten något men jag är osäker på om man bör använda det i kombination med kortisonkrämer?

Insektsavstötande medel bör naturligtvis också användas, som tex switch och/ eller Md hästdeo.

Inga hästar skall behöva klia av sig manen och få veckig "elefanthud" med vätskande sår.
 
Vi har fyra russ och en arab med eksem, tre av de har soleksem och två knott eksem. Dock har de inte väldigt kraftig eksem som vissa islandshästar har. I år ska vi prova en kombination av alger och Ekholms olja, som fungerade på en häst som vi hade lånat ut på foder förra året.

Av det vi har prövat tidigare tycker jag att Nylanders kräm i kombination med Beelzebug har fungerat bäst, samt örter. Det svåra med örterna är att våra hästar inte åt maten och att det är ganska dyrt. Eksemtäcken funkar också delvis men de är dyra, går sönder lätt och skaver.

//Olivia :bow:
 
De "friskaste" eksemhästarna jag sett är de som får noga uträknade foderstater. Där ägaren funnit en bra balans som passar hästen och använder den hela året. Det jag sett är att eksemhästar är mycket känsligare för foderbyten och annat som kan orsaka oreda i deras magar, det kan ju förklara varför vissa hästar reagerar på nytt bete, det i kombination att när nya gräset kommer så kommer också knott och mygg.
 
det där med protein är bara nånting ja har hört talas om, så jag vet ingenting om det bara att nån sa att vi inte skulle skcika henne på bete bla bla bla för då skulle det försämras eller nått sånt men vi har gjort som vanligt och då har allt gått bra"fladdrigt inlägg, jag vet"
 
Kanske kan det vara att islandsgräsets protein kommer naturligt, det är inga odlade vallar direkt. Svenska gräset gödslas väl med konstgödsel för det mesta.
 
Självklart är även insekterna inblandede...Men vad de gamla ägarna kom fram till var att om de släppte honom på bete efter midsommar blev det inte lika mycket.. :p
 
Eksem är en knepig historia, att komma till botten tar lång tid i anspråk och det är ändå inte säkert att man får ett bra resultat.

Eksemtäcke under utsatt säsong är A och O för en eksemhäst, vid kratiga angrepp även installning nattetid. Ett bra insektsmedel är också viktigt, men detta är inte allt.

Maten under hela året är jätteviktigt, det räcker alltså inte att behandla och dona med sin eksemhäst under aktuell period. Vården och omhändertagandet är precis lika viktigt resten av året också, det är här man sår grunden för hästen nästkommande sommar.

Vad som passar hästen och inte, kan man endast få reda på genom att testa. Detta tar en sommar i anspråk, så därför är det långdraget att hitta något som passar.

Att hästar reagerar på gräs är inte konstigt, men det är inte proteinerna som många felaktigt tror. Det första gräset som kommer är starkt, detta förorsakar en viss obalans i magen och hästen kan få ett anslag av eksem om man inte ser upp. Andra hästar kan få denna obalans genom tex havre, men då uppstår inte detta som eksem utan då hör man att hästen blir het av havre. Eksemhästen har en mage som lätt kommer i obalans, därför är det viktigt att hålla den i en stadig kurs hela året om.

Fn ger jag min eksempålle kallpressad tistelolja, detta är bla en bra balanserare till magen men fungerar även som immunförsvarshöjare. Men det får han mellan apr-okt, däremot äter han alger året runt och just denna sommar har han inte uppvisat en enda symtom alls.

Men det fungerar för oss, så är det inte säkert att det funkar för er. Men samtidigt är detta inte särskilt dyrt, alger för 10 månader kostar 550 kr och en 5 l dunk tistelolja ca 400-450 kr tror jag och den räcker i 3-3½ månad. Jag har ändå inte smort något denna sommar, endast myggmedel har han fått på sig samt någon dusch under den varmaste delen av sommaren.

Det finns örter för eksempållar, det har vi också provat med hyfsat resultat faktiskt. Ökozon finns även på listan och här funkade det banne mig inte mer än att tömma plånboken, vi har en pålle som under sommaren försökt med Aloa Vera. Ägaren här kan nu konstatera att det inte funkade för den pållen, även det blev lite kostsamt.

Tips på klåddämpare har du redan, men min favorit i sammanhanget är nog trots allt AVS 14. Hoppas du finner något som du har nytta av i dessa inlägg, nu är ju eksemsommaren snart över men det kommer en till nästa år. :smirk:
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp