Har en dressyrhäst som upprepade gånger har haft problem med inflamation i en led och självklart vill jag göra allt för att förebygga.
Inflammation i leder kan bero på många olika saker. Överansträngning under lång tid (förslitning) är en vanlig orsak. Felaktigt verkade och/eller skodda hästar en annan. En dressyrhäst måste värmas upp ordentligt före ett hårt dressyrpass men detta vet du förmodligen.
En hög järnhalt i foderstaten kan leda till “iron overload” och inflammation i lederna. Har du någon koll på hur mycket järn din häst får i sig? Omega-3 fettsyror och antioxidanter hjälper mot inflammation.
Nu under julen fick jag en känsla att hon inte återhämtar sig efter träning, pratade med veterinären som tyckte jag skulle se över foderstaten pga att förmycket kolhydrater kan de slaggprodukter i muskleran.
För mycket kolhydrater i foderstaten orsakar inte inflammation i leder. Det finns en gammal föreställning att det bildas mjölksyra i musklerna av kolhydrater och att denna mjölksyra är en “slaggprodukt” som “tröttar ut” musklerna. Detta är en helt felaktig teori. Det bildas för det första ingen mjölksyra i musklerna. Däremot bildas det laktat vid anaerobt arbete (hårt arbete). Laktat är dock ingen “slaggprodukt” som tröttar ut musklerna. Laktat är snarast en positiv biprodukt eftersom det kan omvandlas till glukos i levern som sedan kan användas som energi till mer anaerobt arbete. Det som tröttar ut musklerna är den försurning som uppkommer vid energiomvandligen då vätejoner bildas.
Kolhydrater är ett vidsträckt begrepp som omfattar ca. 80% av innehållet i ett grovfoder. Övriga 20% består av protein, fett och aska. Aska är mineraler och innehåller ingen energi alls. Återstår då fett och protein. Protein innehåller visserligen lika mycket energi som kolhydrater men mycket av energin går förlorad när proteinet ska förvandlas till en energiform som hästen kan utnyttja. Fett är snarast ett gift för hästen. Man brukar t.ex. ge fett/olja till försökshästar för att framkalla fång.
De enda kolhydrater som kan användas som energi vid anaerobt arbete är socker och stärkelse. Ett grovfoder innehåller i princip ingen stärkelse, eller i alla fall mycket lite. Av sockret är det endast glukos som kan användas som energikälla vid anaerobt arbete och glukos är ca. 50% av den totala sockerhalten i ett grovfoder. Ger man endast grovfoder till en häst som ska arbeta hårt (anaerobt) och om sockerhalten i grovfodret är lågt kommer hästen inte att kunna arbeta hårt under någon längre period. Glukos lagras som glykogen i levern och i musklerna och när glykogenförrådet tar slut måste hästen sakta ner och övergå till att arbeta aerobt, dvs. med låg arbetsintensitet.
Om det tar lång tid för din häst att återhämta sig efter ett träningspass skulle jag råda dig att ge ett glukosrikt foder omedelbart efter träningen (inom 1 tim.). Havre är ett utmärkt foder att ge efter träning. Det fyller på glykogenförråden och innehåller dessutom en hög halt leucin. Leucin är en viktig aminosyra för hårt arbetande hästar.
Ger du din häst rikligt med E-vitamin? Det bildas s.k. fria radikaler vid energiomvandlingen och dessa kan förstöra bl.a. muskelceller. Motmedlet är antioxidanter. E-vitamin är den viktigaste antioxidanten (tillsammans med A-vitamin och selen). Den E-vitamin som finns i gräs förstörs i stor utsträckning vid torkning till hö. Man måste därför alltid tillsätta extra E-vitamin när hästen inte har tillgång till bete. Behovet av E-vitamin är dessutom större för hästar som arbetar hårt.
En annan vanlig orsak till muskelproblem är uttorkning som uppkommer vid brist på elektrolyter. Ge hästen rikligt med salt i fodret. En saltsten räcker inte till en häst som arbetar.
enligt programet jag har och räknar i får hon för mycket protein/energi
Har du en svensk analys av ditt grovfoder kan du vara säker på att energivärdet är på tok för högt. Säger analysen att omsättbar energi är 9,2 MJ/kg så skulle jag räkna med 7,5 MJ/kg istället. Se om beräkningen stämmer bättre med din hästs behov med detta värde. Beträffande ett överskott av protein så gör överskottet ingen skada. Vattenbehovet ökar något eftersom överskottet måste pinkas ut men så länge som hästen alltid har tillgång till vatten och får sitt saltbehov täckt är det inga problem.