...och när det gäller kunnighet: jag tycker att man aldrig kan lära sig nog mycket. Äger man en häst så äger man ett stort ansvar för dess liv, för att den mår bra i både huvud och kropp.
Även om man aldrig blir fullärd, så bör man sträva efter att lära sig mer hela tiden, för sin hästs skull. Och inte bara lita på vad andra "kunniga" säger omkring en... (dyrköpt läxa för egen del... min häst höll på att stryka med...) Det finns väldigt mycket hästfolk som oavsiktligt skadar sina hästar pga okunskap, även de som haft häst i "hela sitt liv".
Jag tycker dock, att man innan man köper häst ska kunna grunderna i säker hästhantering; kunna leda, transportera, longera, sköta hästen på ett bra sätt.
Känna till hästens grundläggande behov, dess grundläggande funktioner, basanatomi, lite grundläggande träningslära.
Kunna grundläggande hästsjukvård; känna igen vanliga sjukdomssymptom, känna igen en hälta, kunna bandagera, tempa, tvätta sår.
Kunna grundläggande foderlära; vad hästen bör äta för att må bra i mage, hull och muskler.
Kunna vårda utrustningen så den håller ett gott skick, kunna passa till den efter hästens storlek och behov.
- Men visst kan man ta hjälp av kunnigt folk i stallet, av tränare, av böcker, för att lära sig vad man behöver veta mer om efterhand! Det är jättebra! Men utan viss grundkunskap blir det svårt att ens veta vad man behöver veta... faktiskt.
Så många hästskötarår jag gjort vad jag skulle utan att veta varför: jag har slevat upp den mängd mat åt ponnysarna som hästägaren sagt åt mig att sleva upp, jag red i ur och skur utan mål eller mening, jag kratsade hovar utan att veta hur en välskött hov ser ut... och utan den grundläggande kunskapen - hur ska man då kunna fråga om näringsbehov, muskeluppbyggning, hovvinklar osv