Sv: Skatter vid företagande?
Hej. Du har enskild firma och då ligger det till såhär:
Företagets RESULTAT är det som du betalar skatt på. Vinsten alltså. Vinst = alla intänkter minus företagets avdragsgilla kostnader. Det spelar ingen roll om du tar ut pengar eller inte ur företaget, det är inte det som avgör företagets resultat och hur mycket skatt du ska betala.
Resultatet kan du påverka genom att t ex göra en stor investering (kostnad eller avskrivningar som minskar din vinst) eller avsättningar till olika fonder. De kostnader eller investeringar som du kan dra av för är sådana som behövs för att du ska få intäkter. Med lite god vilja kan man nog få det mesta dit som har någon koppling till företaget, inte till din privata ekonomi. Det är viktigt att skilja mellan dig och företaget även om det är en enskild firma. Exempel: Jag är hästmassör och gör avdrag för arbetsskor med stålhätta som jag behöver i min verksamhet. Däremot kan jag ju inte dra av ridstövlar eftersom detta inte har någon koppling till min näringsverksamhet. Detta inköp gör jag som privatperson och det har inget med företaget att göra.
Företaget deklarerar du i din näringslivsbilaga till självdeklarationen. Vinsten från företaget läggs ihop med andra inkomster som du har av tjänst och så räknas din slutliga skatt ut.
Momsen däremot är en skatt på alla varor som omsätts. Om du säljer något momspliktigt ska momsen redovisas till staten. Om någon annan säljer något momspliktigt till dig så betalar du ju moms och de pengarna ska den personen skicka vidare till staten. Oavsett om du köper eller säljer redovisar du momsen i din bokföring och i din deklaration redovisar du hur mycket moms du betalat (utgående moms) och hur mycket moms dina kunder betalat in till dig (ingående moms). Skillanden däremellan avgör om du ska betala in någon moms eller få pengar tillbaka. Momsen är inte beroende på hur mycket vinst du gör utan hur mycket varor/tjänster du köper och säljer.
Om du ska starta eget så har skattemyndigheten bra informationsträffar där du kan få svar på mycket. Du bör kanske anlita kunnig hjälp eller gå en kurs.
OBS att detta som jag skrivit gäller enskild firma, då är inte du anställd i företaget utan du ÄR företaget. I aktiebolag gäller helt andra regler.
mvh
Lejonelle