Sv: Sidokappa eller tåkappa?
Håller inte med Rude..
Tåkappa, tåsidokappor, sidokappor, traktkappor och hörnstödkappor, är kappor som alla fyller olika funktioner och har för och nackdelar. Det finns fler typer av kappor.
En duktig hovslagare behärskar konsten att sko med samtliga kappor utan att för den skull deformera hoven, utan istället ge stöd och förbättra hovens tillstånd. Tåkappan förhindrar att skon glider bakåt om inte sömmen håller den på plats, samtidigt kan den ge tryck på kötthoven om det är för lite hovvägg kvar mellan hov och kappa, vilket kan ge skador på hoven, hovben. Ofta ger detta tryck röta i lamellhornet. Det går inte att placera sko med tåkappa längre bak under hoven för att få en bättre balans i långa hovar.
Med tåsidokappor (på bakhovarna) kan man placera skon längre bak under hoven utan att försvaga hovens tådel, man får då en bättre balans mellan tå och trackt. När man placerar skon en bit under hoven kan man runda av tåväggen framför skon och på så sätt undvika många tappskor. En nackdel med tåsidokappor är att hästar som stöter i hoven i underlaget slår fram hoven i skon och vidgar hela skon så att sömmen spräcker hovväggen. När skon blir sliten ökar detta problem. Dessa hästar bör man inte sko med tåsidokappor utan behöver en tåkappa eller en tåriktning som hindrar skon att glida bakåt, men då går det inte att flytta skon längre bak. Ett annat problem som kan uppstå när man flyttar bak skon är att den av belastningen kan böjas upp mot sulan och skapa tryck på denna, denna risk ökar också med skons slitage.
Sidokappor kring andra och tredje sömhålet har man främst på framhovarna för att kunna flytta skon längre bak för att få bättre balans mellan tå och trakt. Skon sitter också stadigare på hoven med tåsido, sidokappor. Kappa vid tredje, fjärde sömhålet ger gott stöd i sidled, om en häst skruvar kan man med denna kappa förhindra att skon vrider sig. Man kan ha den på in eller utsida beroende på rörelsemönster. Nackdelen med detta är att vid för lång skoperiod kan skon dras in under hoven på den sida utan kappa, med de negativa följder detta medför. Sköter man sina skoperioder är detta inget problem.
Traktkappa, kappor är användbara vid hovbensbrott. En kappa som går från differentiala linjen på ena sidan av hoven till andra sidan av hoven ger ett jämnare stöd för hov och hovben. Samtliga kappor måste alltid placeras på rätt ställe och på rätt sätt för att inte tappa sin funktion och i stället göra mer skada än nytta. Man kan åstadkomma det mesta med rätt eller fel använda kappor.
Tanken med att vara hovslagare är att man skall behärska alla typer av kappor och skor, man kan då sko alla typer av hästar och hovar så att hästen mår bättre efter skoningen än före. Att deformera hovar med eller utan kappor skall man undvika på alla sätt.
Det går utmärkt att sko utan kappor på många hästar, även med brodd. Man kan då placera skon längre under hoven utan att försvaga hovväggen och få en bra balans mellan tå trakt.
All skoning påverkar hoven och hästen negativt eller positivt, det är hovslagarens skyldighet mot hästen att hålla sig till den positiva sidan.
Oj va långt, men tänkvärt!
Mvh