Min fjordvalack är en osäker individ som också är mycket reaktiv och känslig. Inte på så sätt att allt blir katastrof om man sitter två millimeter snett i sadeln, men på så sätt att han reagerar väldigt snabbt både på ryttaren (i synnerhet om denne är spänd, orolig, etc. Spelar ingen roll hur mycket man anstränger sig för att slappna av - han känner av minsta spänning och det märks). Även på omgivningen. Han är stark, både i skallen och fysiskt, och också väldigt medveten om sin fysiska styrka. Han är inte en häst som skulle finna sig i att få stryk, bli knäckt mentalt, utan han skulle kämpa emot i en sådan situation. Men han är inte så kaxig som han verkar; han kan vara kaxig och uppträda dominant - tills någon (häst eller människa) tydligt och ärligt (det går inte att lura honom, sinnesstämningen är väldigt avslöjande) visar att man är högre i rang än honom. Han kan ta över och det med råge om människan är rädd, osäker och inte "gör sitt jobb" och visar sig pålitlig som ledare, iom sin fysiska styrka - blir han rädd och människan blir rädd så är det tack och adjö - men han är definitivt ingen ledare i psyket. Han har i sin ungdom varit extremt flockbunden, vilket troligen har sin grund i hans osäkerhet då det fortfarande kan dyka upp igen på bortaplan om han och jag blir stressade t.ex.
Reagerar han på något, låter jag honom stanna och titta, då hans flyktinstinkt är stark. När jag köpte honom stack han hellre än undersöka, så bland det första jag jobbade med med honom var att lära honom att stanna och stå still istället. Jag föredrar en häst som står och stirrar i en timme, framför en häst som flyr hals över huvud - en stilla häst utgör inte en fara för mig, sig själv eller andra. Så jag vill att han står, om det är så. Timingen är väldigt viktig med honom, speciellt om han är rädd för något - att gå på honom i fel tillfälle kan få honom att explodera på fel sätt. Det gäller att lära sig att skilja på trams (typ "AH! Ett livsfarligt gruskorn!" - en ursäkt för att hoppa lite åt sidan t.ex.) och en "riktig" reaktion, så att säga. Trams = inga problem att säga till honom. "Riktig reaktion" = timing, timing, timing.
Min häst är också svår i mörker. Väldigt oberäknelig, och reagerar mycket starkt på så små saker att jag inte ens hinner märka dem förrän han både sett och reagerat. Så har han varit under hela tiden då jag haft honom (vi går in på fjärde vintern ihop nu). Jag har jobbat som en tok på att det ska funka i mörker också, och han har blivit lite bättre på så sätt att han nu fungerar bra i skymning. Men mörker är helt klart ett problem. Något jag märkt med honom, är att han oftast är mer spänd, orolig, reaktiv när vi är någonstans där det finns belysning - t.ex. om ridbanan är upplyst men det är mörkt runt om. Han reagerar också starkt på bilar och andra fordon i mörker, speciellt om de har helljus på och inte bländar av snabbt som tusan. Jag tror att det delvis kan bero på att han inte ser utanför ljuset, då han generellt är en häst som reagerar starkare på "läskiga" saker när han hör men inte ser dem, än om han både ser och hör dem. Han är likadan vintern igenom, oavsett hur många dagar i rad vi jobbar i mörker. Vissa dagar är bättre än andra, men helt bra gånger kan jag nog räkna på ena handens fingrar. På töm, vid hand, vid ridning.
I början av förra vintern hade vi dock flera riktigt trevliga promenader, vid hand, ihop! Då var jag himla glad och tacksam, kan jag säga!
Många gånger har jag tänkt tanken att han kanske faktiskt har något fel på synen. Förutom just mörkret finns det inget annat som tyder på det - andra problem vi haft, som jag upplevt som stora (t.ex. lastningen - ett problem som växte fram med tiden) har löst sig förhållandevis fort med hjälp av en skicklig problemlösare. Men andra fysiska orsaker, såsom smärta, är uteslutna flera gånger om, och han kan vara "ett helvete" i fem dagar i mörker och på sjätte dagen (lördag, t.ex.) vara klockren i dagsljus.. Så att de största problemen dyker upp i samband med mörker är det inga tvivel om..
Nu vid jul ska hästen sättas igång efter två månaders helvila (och innan dess har han varit konvalescent på halvtid i princip hela 2014). Är han likadan i år, så kommer jag nog allvarligt att överväga att kolla upp synen på honom (fast vägen till kliniken är fasen ingen höjdare med det vinterväglag som råder i mina trakter..). Och jag kommer att ta kontakt med "min" problemlösare angående dessa problem också, isf, eftersom jag uppenbarligen inte reder att lösa det här helt på egen hand. För att reda upp det som med största sannolikhet fallerat hos mig själv (jag säger inte att jag orsakar problemen, men jag har ju uppenbarligen inte lyckats lösa dem som sagt och jag vet ju att de förstärks av dålig timing/spänd ryttare/etc etc.). Jag har också tidigare i år kontaktat en dressyrtränare med erfarenhet av och förståelse för våra problem med just mörker, som också är insatt i vår historia (vintern 2012-2013 hamnade jag under en häst som reste sig, och åkte av min egen efter flera helt ok pass i mörker - efter två minuter eller så i sadeln.. - och fick en smäll i skallen av en hov = jag blev helt enkelt rädd vilket gör att jag spänner mig ännu lättare = späder på problemen...), som jag planerar att börja rida för.
Ja, jag inser att min stackars häst låter som ett riktigt monster. Jag vill därför understryka att jag älskar den här hästen mer än något annat, och jag kan inte tänka mig att vara utan honom
. Men visst har jag många gånger varit glad att han inte är en shire på 190cm i mankhöjd
Tyvärr har jag nog inga bättre tips än att ha en väl inhägnad ridbana (vilket jag själv inte har i dagsläget. Vilket gett en del problem då hästen sliter sig och galopperar tillbaka till stallet, och är mycket väl medveten om att det går om man lägger i växel full galopp från lugn skritt..). Och att slappna av, slappna av, slappna av, slappna av. Om det är något som smittar, så är det osäkerhet och rädsla.