Sätta ihop "hälsoteam" från scratch

nahr

Trådstartare
Hejsan,

Kommer med stor sannolikhet att kunna köpa min första häst ganska snart, och allteftersom det stundande köpet blir alltmer konkret blir också mina frågor, fantasier, funderingar och orosmoln alltmer konkreta. :) Just nu funderar jag på hur jag på bästa sätt ska sätta ihop ett "hälsoteam" kring hästen. Min önskan är att under den första tiden med häst kunna komplettera min (bristande men växande) erfarenhet med andra människors kompetens, medan jag själv lär mig mer och blir tryggare med ansvaret.

Jag bor i Göteborg så det finns en hel del olika veterinärer, kliniker, hovslagare osv att välja på. Hästen jag hoppas på står i en annan del av landet, så tyvärr är det inte möjligt att överta tidigare ägarens kontakter. Har lite folk jag kan fråga (ridskolans instruktör, tidigare medryttarhästens ägare) men har ännu inget jättestort kontaktnät av hästfolk, så för mer input skulle jag gärna höra hur andra här på forumet har det ordnat kring sina hästar! Alltså, vad har ni för expertkunskaper omkring er för att i möjligaste mån säkerställa att ni har en frisk och glad häst - och hur har ni hittat just de personerna ni har omkring er? Nedan följer tusen frågor, hoppas någon orkar läsa och ge respons! :)

- I många böcker/guider/artiklar står det förr eller senare att man ska "kontakta sin veterinär". Jag undrar hur man hittar sin veterinär - till skillnad från att hitta en veterinär. Jag skulle vilja ha en "egen" veterinär, som utöver årliga vaccinationer och tandkontroller är någon man kan bygga upp en relation med och ringa och rådfråga/bolla kring t.ex. foderstat, små åkommor, förändringar i hästens allmäntillstånd, etc. Alltså någon som lär känna hästen (och mig), som vet vem man är när man ringer och kan vara ett stöd för mig i att ta ett helhetsgrepp om hästens hälsa. Och gärna hjälpa mig att jobba förebyggande. Tycker t.ex. "Känn din häst bäst"-tjänsten från Distriktsveterinärerna (http://www.jordbruksverket.se/downl...80002163/1370040322782/Känn+din+häst+bäst.pdf) verkar mycket sympatisk, något sådant skulle jag gärna inleda mitt hästägarskap med. Och sedan kunna ha samma person som "sin" veterinär fortlöpande. (Lite som man hör folk prata om hur humansjukvården var förr i tiden - man hade sin husläkare som man gick till med kontinuitet, inte som nuförti'n när det är nya varje gång) Hur brukar egentligen hästägarens relation till "sin" veterinär se ut? Vad har ni för erfarenheter?

- Vart vänder jag mig för att hitta en veterinär med vilken jag kan bygga upp en sådan relation som jag beskriver ovan? Distriktsveterinärerna? Någon som praktiserar i egen regi? Via en klinik? När jag var medryttare för flera år sedan hörde jag det muttras om att "Distriktsveterinärerna är inget bra", typ att de inte är specialiserade på häst och inte så tillmötesgående, att det är svårt att få någon kontinuitet i relationerna etc. Men detta gamla mutter är ju ingen legitim grund att bilda sig en uppfattning på. Finns det några fördelar med att försöka hitta "sin" veterinär genom Distriktsveterinärerna? (De har väl t.ex. mest omfattande jourberedskap om något allvarligt skulle hända på en obekväm tid?) Nackdelar?

- Hur stor fördel är det att kunna ha sin "hemmaveterinär" till att också ha koll på hästens munstatus? Eller är det hugget som stucket om man tar ut en annan, särskild specialist för just den biten (det smalnar ju av utbudet av "hemmaveterinärer" om man ska välja sådana som också är vidareutbildade inom tandvård)?

- Hur tänker ni vid val av klinik? Förhoppningsvis hamnar man aldrig där men man vet ju aldrig, och det verkar bättre att ha koll på vart man ska innan något händer. Liten klinik vs. större klinik? Vad ska man hålla utkik efter, vad kännetecknar en bra klinik?

- Och så var det hovslagare. Tänker i första hand kolla med stallet om de tar ut någon gemensamt som de är nöjda med, som man skulle kunna "haka på" (givetvis efter att ha kollat upp utbildning och godkändhet). Men om sådan saknas, hur gör ni för att i en större stad hitta en bra hovslagare när ni saknar egna kontakter att ha som referenser? Kan det vara en idé att kolla med någon av de hovslagare som är knutna till klinik, antingen om de tar in nya kunder vid sidan av eller kan rekommendera en vidare?

- Funderar också på om det är vettigt att etablera kontakt med någon EQ/liknande som kan hjälpa mig att tidigt upptäcka ohälsosamma spänningar, snedheter, låsningar etc. Vad har ni för upplägg där?

- Är det något mer (utöver daglig visitation och regelbunden ridning för tränare) man ska tänka på för att som ny hästägare kunna ta ansvaret för sin hästs välbefinnande? Jag vill liksom (utan att gå till total överdrift) under den första tiden som hästägare både ha hängslen och livrem – alltså, kunna känna mig någorlunda trygg med att om det är något jag själv missar eller feltolkar så ska jag enkelt kunna ta hjälp av andras ögon och erfarenheter för att fånga upp eventuella tecken på att något inte är bra med hästen.

Hoppas någon har orkat ta sig igenom alla stycken och har några smarta erfarenheter och råd att dela med sig av!

(Just det, kan tillägga att hästen kommer att tränas på lättare nivå i dressyr och hoppning och "göras allt möjligt med" på hobbynivå. Den är 6 år, har ingen tidigare känd skade- eller sjukdomshistorik och är för närvarande fullt igång.)
 
Jag tycker att det är jättebra att samla ihop telefonnummer till olika distriktare, hovslagare och kliniker och ha som grund. Men man märker med tiden att alla veterinärer är olika bra på olika grejer, alla hovslagare passar inte alla hästar osv osv.

Ta hem hästen och lär känna hästen först och främst, skaffa en hovslagare, eventuellt sadelutprovare osv då det är viktigt och ta sedan saker och ting som dom kommer. Upptäck efterhand vilka som är bättre än andra osv när det gäller veterinärer och hovslagare och andra behandlare. Fastna inte vid någon enstakas åsikt och tro blint på den utan var öppen och är det saker du undrar så ring runt till olika kliniker, hovslagare osv för att få deras olika åsikt. Medans åren går så får man också ett kontaktnät runt hästen med folk man litar på mera än andra.

Jag iallafall hade en del olika veterinärer jag ringde för olika problem och så tror jag många har. Många duger bara till att vaccinera, vissa är bra på sår och vissa är bra på hältor osv.

Man kan inte vara förberedd för allt, man lär sej efterhand som problemen uppstår. Att ta ut kiropraktor osv är dock bra att göra i förebyggande syfte nångång per år tycker jag, men inget du bör behöva göra det första du gör med en fräsch häst som gått igenom besiktning osv.

Bra tränare också jätteviktigt för att få en hållbar häst. Kan också dock ta tid att hitta rätt där men det är bara att pröva sig fram.
 
En erfaren stallägare och en bra tränare som kan guida dig bland hovslagare och veterinärer och ge kontakt. En bra tränare kan avgöra om sadel krånglar eller om ET behövs.
 
Och för att svara på din fråga, jag ahr en stallägare jag kunnat fråga om allt från linda ben till uppfostra föl. Vi på gården har en privatpraktiserande vet som vi kan ringa om allt mellan himmel och jord men behövs tex hältundersökning åker vi till klinik.
 
Jag fick nys om min första hovslagare genom kontakter, för övrigt samma kontakt som hjälpte mig/oss att hitta första hästen. Sen var vi tyvärr tvungna att byta för att han slutade som hovslagare, och då gick jag också på tips från andra. Har idag en som står/har stått i samma stall som mig, vilket har varit outstanding eftersom personen känner hästen väl och har kunnat bygga upp en relation även med hästen på ett bra sätt.

Veterinär har vi provat både distriktarna och privata aktörer utan att direkt fastna för någon. Många som är specialiserade på smådjur eller kor, vilket kanske inte är helt optimalt på häst. Men hade tur och fick en fantastisk veterinär när min förra häst fick fång, som är knuten till distriktarna. Han gick hundra gånger längre än någon annan skulle gjort med den hästen, och hon fick över två bra år extra tack vare honom. Sen dess ber jag alltid om honom, såvida det inte är något enkelt (typ vaccination) det gäller.

Om du inte har så mycket hästkontakter idag, kanske det finns någon sida med hästtjänster/hästsaker på Facebook du kan gå med i? Det finns i mitt län, och där frågas det om lite allt möjligt och rekommenderas folk gällande allt från hovslagare till equiterapeuter och tandläkare.
 
Jag har under åren samlat på mig en del favoriter att vända mig till, har en veterinär/klinik som jag primärt anlitar vid hältutredningar eller akuta sjukdomar/skador. Dels ligger den nära, dels har jag stort förtroende för "min" veterinär där. Vi har dock ingen tät kontakt, utan det blir när något är aktuellt och då åker jag dit.

Min filosofi är att använda den jag tycker är mest specialiserad. Min veterinär är vald utifrån att mina problem typiskt sett varit hältor och "prestationsproblem" - alltså valde jag en veterinär med inriktning mot detta område och med kiropraktikkompetens för att få en helhetssyn som jag uppskattar.

Tandläkare har jag en speciell veterinär som jag åker till, på annan klinik, då han är den jag tycker är bäst lämpad.

Kiropraktor anlitar jag ett par gånger om året max, henne har jag fått på rekommendation från stallkompisar och jag var där noga med att det var utan bryska metoder och utan en massa maskiner, ville ha lätt och mjuk manipulation och mest en översyn av hästens muskulära status.

Hovslagare gick jag på klinikens rekommendation från början, vid flytt till annat område tvingade jag honom (under hot om att annars åka hem till honom med hästarna) att se till att någon av honom rekommenderad tog sig an mina hästar, och det har fungerat super!

Jag har alltså ingen "helhetslösning" utan är själv sammanhållande länk. Känner mina hästar så väl vid det här laget, men minns hur det var att vara ny som hästägare och alla tips som gjorde att jag konstant hade ångest och dåligt samvete. Där är en trygg och erfaren kompis med samma syn på ridning och hästhantering viktigt, eller en bra tränare som kan leda dig vidare.

Hejsan,

Kommer med stor sannolikhet att kunna köpa min första häst ganska snart, och allteftersom det stundande köpet blir alltmer konkret blir också mina frågor, fantasier, funderingar och orosmoln alltmer konkreta. :) Just nu funderar jag på hur jag på bästa sätt ska sätta ihop ett "hälsoteam" kring hästen. Min önskan är att under den första tiden med häst kunna komplettera min (bristande men växande) erfarenhet med andra människors kompetens, medan jag själv lär mig mer och blir tryggare med ansvaret.

Jag bor i Göteborg så det finns en hel del olika veterinärer, kliniker, hovslagare osv att välja på. Hästen jag hoppas på står i en annan del av landet, så tyvärr är det inte möjligt att överta tidigare ägarens kontakter. Har lite folk jag kan fråga (ridskolans instruktör, tidigare medryttarhästens ägare) men har ännu inget jättestort kontaktnät av hästfolk, så för mer input skulle jag gärna höra hur andra här på forumet har det ordnat kring sina hästar! Alltså, vad har ni för expertkunskaper omkring er för att i möjligaste mån säkerställa att ni har en frisk och glad häst - och hur har ni hittat just de personerna ni har omkring er? Nedan följer tusen frågor, hoppas någon orkar läsa och ge respons! :)

- I många böcker/guider/artiklar står det förr eller senare att man ska "kontakta sin veterinär". Jag undrar hur man hittar sin veterinär - till skillnad från att hitta en veterinär. Jag skulle vilja ha en "egen" veterinär, som utöver årliga vaccinationer och tandkontroller är någon man kan bygga upp en relation med och ringa och rådfråga/bolla kring t.ex. foderstat, små åkommor, förändringar i hästens allmäntillstånd, etc. Alltså någon som lär känna hästen (och mig), som vet vem man är när man ringer och kan vara ett stöd för mig i att ta ett helhetsgrepp om hästens hälsa. Och gärna hjälpa mig att jobba förebyggande. Tycker t.ex. "Känn din häst bäst"-tjänsten från Distriktsveterinärerna (http://www.jordbruksverket.se/download/18.59e3f5e513566bdd04d80002163/1370040322782/Känn+din+häst+bäst.pdf) verkar mycket sympatisk, något sådant skulle jag gärna inleda mitt hästägarskap med. Och sedan kunna ha samma person som "sin" veterinär fortlöpande. (Lite som man hör folk prata om hur humansjukvården var förr i tiden - man hade sin husläkare som man gick till med kontinuitet, inte som nuförti'n när det är nya varje gång) Hur brukar egentligen hästägarens relation till "sin" veterinär se ut? Vad har ni för erfarenheter?

- Vart vänder jag mig för att hitta en veterinär med vilken jag kan bygga upp en sådan relation som jag beskriver ovan? Distriktsveterinärerna? Någon som praktiserar i egen regi? Via en klinik? När jag var medryttare för flera år sedan hörde jag det muttras om att "Distriktsveterinärerna är inget bra", typ att de inte är specialiserade på häst och inte så tillmötesgående, att det är svårt att få någon kontinuitet i relationerna etc. Men detta gamla mutter är ju ingen legitim grund att bilda sig en uppfattning på. Finns det några fördelar med att försöka hitta "sin" veterinär genom Distriktsveterinärerna? (De har väl t.ex. mest omfattande jourberedskap om något allvarligt skulle hända på en obekväm tid?) Nackdelar?

- Hur stor fördel är det att kunna ha sin "hemmaveterinär" till att också ha koll på hästens munstatus? Eller är det hugget som stucket om man tar ut en annan, särskild specialist för just den biten (det smalnar ju av utbudet av "hemmaveterinärer" om man ska välja sådana som också är vidareutbildade inom tandvård)?

- Hur tänker ni vid val av klinik? Förhoppningsvis hamnar man aldrig där men man vet ju aldrig, och det verkar bättre att ha koll på vart man ska innan något händer. Liten klinik vs. större klinik? Vad ska man hålla utkik efter, vad kännetecknar en bra klinik?

- Och så var det hovslagare. Tänker i första hand kolla med stallet om de tar ut någon gemensamt som de är nöjda med, som man skulle kunna "haka på" (givetvis efter att ha kollat upp utbildning och godkändhet). Men om sådan saknas, hur gör ni för att i en större stad hitta en bra hovslagare när ni saknar egna kontakter att ha som referenser? Kan det vara en idé att kolla med någon av de hovslagare som är knutna till klinik, antingen om de tar in nya kunder vid sidan av eller kan rekommendera en vidare?

- Funderar också på om det är vettigt att etablera kontakt med någon EQ/liknande som kan hjälpa mig att tidigt upptäcka ohälsosamma spänningar, snedheter, låsningar etc. Vad har ni för upplägg där?

- Är det något mer (utöver daglig visitation och regelbunden ridning för tränare) man ska tänka på för att som ny hästägare kunna ta ansvaret för sin hästs välbefinnande? Jag vill liksom (utan att gå till total överdrift) under den första tiden som hästägare både ha hängslen och livrem – alltså, kunna känna mig någorlunda trygg med att om det är något jag själv missar eller feltolkar så ska jag enkelt kunna ta hjälp av andras ögon och erfarenheter för att fånga upp eventuella tecken på att något inte är bra med hästen.

Hoppas någon har orkat ta sig igenom alla stycken och har några smarta erfarenheter och råd att dela med sig av!

(Just det, kan tillägga att hästen kommer att tränas på lättare nivå i dressyr och hoppning och "göras allt möjligt med" på hobbynivå. Den är 6 år, har ingen tidigare känd skade- eller sjukdomshistorik och är för närvarande fullt igång.)
 
Hejsan,

Kommer med stor sannolikhet att kunna köpa min första häst ganska snart, och allteftersom det stundande köpet blir alltmer konkret blir också mina frågor, fantasier, funderingar och orosmoln alltmer konkreta. :) Just nu funderar jag på hur jag på bästa sätt ska sätta ihop ett "hälsoteam" kring hästen. Min önskan är att under den första tiden med häst kunna komplettera min (bristande men växande) erfarenhet med andra människors kompetens, medan jag själv lär mig mer och blir tryggare med ansvaret.

Jag bor i Göteborg så det finns en hel del olika veterinärer, kliniker, hovslagare osv att välja på. Hästen jag hoppas på står i en annan del av landet, så tyvärr är det inte möjligt att överta tidigare ägarens kontakter. Har lite folk jag kan fråga (ridskolans instruktör, tidigare medryttarhästens ägare) men har ännu inget jättestort kontaktnät av hästfolk, så för mer input skulle jag gärna höra hur andra här på forumet har det ordnat kring sina hästar! Alltså, vad har ni för expertkunskaper omkring er för att i möjligaste mån säkerställa att ni har en frisk och glad häst - och hur har ni hittat just de personerna ni har omkring er? Nedan följer tusen frågor, hoppas någon orkar läsa och ge respons! :)

- I många böcker/guider/artiklar står det förr eller senare att man ska "kontakta sin veterinär". Jag undrar hur man hittar sin veterinär - till skillnad från att hitta en veterinär. Jag skulle vilja ha en "egen" veterinär, som utöver årliga vaccinationer och tandkontroller är någon man kan bygga upp en relation med och ringa och rådfråga/bolla kring t.ex. foderstat, små åkommor, förändringar i hästens allmäntillstånd, etc. Alltså någon som lär känna hästen (och mig), som vet vem man är när man ringer och kan vara ett stöd för mig i att ta ett helhetsgrepp om hästens hälsa. Och gärna hjälpa mig att jobba förebyggande. Tycker t.ex. "Känn din häst bäst"-tjänsten från Distriktsveterinärerna (http://www.jordbruksverket.se/downl...80002163/1370040322782/Känn+din+häst+bäst.pdf) verkar mycket sympatisk, något sådant skulle jag gärna inleda mitt hästägarskap med. Och sedan kunna ha samma person som "sin" veterinär fortlöpande. (Lite som man hör folk prata om hur humansjukvården var förr i tiden - man hade sin husläkare som man gick till med kontinuitet, inte som nuförti'n när det är nya varje gång) Hur brukar egentligen hästägarens relation till "sin" veterinär se ut? Vad har ni för erfarenheter?

- Vart vänder jag mig för att hitta en veterinär med vilken jag kan bygga upp en sådan relation som jag beskriver ovan? Distriktsveterinärerna? Någon som praktiserar i egen regi? Via en klinik? När jag var medryttare för flera år sedan hörde jag det muttras om att "Distriktsveterinärerna är inget bra", typ att de inte är specialiserade på häst och inte så tillmötesgående, att det är svårt att få någon kontinuitet i relationerna etc. Men detta gamla mutter är ju ingen legitim grund att bilda sig en uppfattning på. Finns det några fördelar med att försöka hitta "sin" veterinär genom Distriktsveterinärerna? (De har väl t.ex. mest omfattande jourberedskap om något allvarligt skulle hända på en obekväm tid?) Nackdelar?

- Hur stor fördel är det att kunna ha sin "hemmaveterinär" till att också ha koll på hästens munstatus? Eller är det hugget som stucket om man tar ut en annan, särskild specialist för just den biten (det smalnar ju av utbudet av "hemmaveterinärer" om man ska välja sådana som också är vidareutbildade inom tandvård)?

- Hur tänker ni vid val av klinik? Förhoppningsvis hamnar man aldrig där men man vet ju aldrig, och det verkar bättre att ha koll på vart man ska innan något händer. Liten klinik vs. större klinik? Vad ska man hålla utkik efter, vad kännetecknar en bra klinik?

- Och så var det hovslagare. Tänker i första hand kolla med stallet om de tar ut någon gemensamt som de är nöjda med, som man skulle kunna "haka på" (givetvis efter att ha kollat upp utbildning och godkändhet). Men om sådan saknas, hur gör ni för att i en större stad hitta en bra hovslagare när ni saknar egna kontakter att ha som referenser? Kan det vara en idé att kolla med någon av de hovslagare som är knutna till klinik, antingen om de tar in nya kunder vid sidan av eller kan rekommendera en vidare?

- Funderar också på om det är vettigt att etablera kontakt med någon EQ/liknande som kan hjälpa mig att tidigt upptäcka ohälsosamma spänningar, snedheter, låsningar etc. Vad har ni för upplägg där?

- Är det något mer (utöver daglig visitation och regelbunden ridning för tränare) man ska tänka på för att som ny hästägare kunna ta ansvaret för sin hästs välbefinnande? Jag vill liksom (utan att gå till total överdrift) under den första tiden som hästägare både ha hängslen och livrem – alltså, kunna känna mig någorlunda trygg med att om det är något jag själv missar eller feltolkar så ska jag enkelt kunna ta hjälp av andras ögon och erfarenheter för att fånga upp eventuella tecken på att något inte är bra med hästen.

Hoppas någon har orkat ta sig igenom alla stycken och har några smarta erfarenheter och råd att dela med sig av!

(Just det, kan tillägga att hästen kommer att tränas på lättare nivå i dressyr och hoppning och "göras allt möjligt med" på hobbynivå. Den är 6 år, har ingen tidigare känd skade- eller sjukdomshistorik och är för närvarande fullt igång.)

Jag väljer de som är mest specialiserade inom ett visst fält och mest kompetenta på det till varje del av hästen.

Vill jag kolla hälta tex så har jag en vet som är specialutbildad inom rörelsestörningar/biomekanik/problem i sporthästar och även också gör mycket såna jobb och därmed håller den känslan vid liv sas genom att ofta göra just de jobben. Just att det är vad de gör mest, övar på och hela tiden utvecklas vidare inom tycker jag är viktigt.
Jag använder mig dock absolut av distriktare om hästen akut får sår, kolik, hög feber etc. Sånt kan de absolut tillräckligt bra!
och där och då kan det vara svårt för ens egen vet att hinna ut. Distriktarna har ju jour och möjlighet till sånt.
Dock kan jag absolut känna att det är värt mycket att ha god kontakt med någon vet som man kan ringa till och rådfråga. Jag har god kontakt med den som jag använder till rörelsestörning/hälta. Så jag kan gärna boka in henne för vaccination eller liknande för att stödja hennes verksamhet. Och sker något akut vet jag att jag alltid får ringa och kolla om hon har tid att komma eller iaf rådfråga. Det är värt mycket! Hon känner mig väl och kan hantera min hysteri. ;)

Till tänder har jag nu just gått över till en dansk specialist. De svenska veterinärerna och tandisar som finns har inte i närheten lika lång utbildning. Och med just min häst har man tyvärr missat ett bettfel som gett hästen smärta under många år.
I USA kan man gå en väldigt omfattande och lång utbildning på runt 5 år. Den kan man kolla efter om tandis gått. Tydligen har vi enormt mycket tandproblem i Sverige just iom att man här anlitar vet som gått påbyggnadskurser som inte är tillräckliga. De flesta vet har ju heller inte intresset i att bli bra nog i tanderiet iom att de är bra på så mycket annat.

Hovslageriet har jag sen 15 år tillbaks min tränare som också är hovis. Jag har via honom fått lära mig en hel del om korrekta vinklar och kan numer själv bedöma om jag vågar låta en hovis ta min häst om ordinarie av något skäl inte kan.

Tyvärr måste man lite lära sig genom trial and error. Det har vi alla gjort.
Man kan råka ha tur och direkt stöta på folk som faktiskt vet vad de pratar om och direkt få bästa kompetens kring hästen. Men det är svårt som nybliven hästägare att avgöra om det faktiskt är en kunnig människa man lyssnar på eller bara en som är bra på att snacka.
Genom åren hittar man kontakter man får tillit för och vågar tro på deras rekommendationer etc.
Mina tränare tex litar jag absolut på deras bedömning av en vet tex. Detsamma om hovisar. Min vet litar jag på ang kiropraktor och skoning tex. Kiro har jag bara på hästar som haft ont av något skäl. Och regelbundet på mig själv iom egen skada. När hästarna kunnat tränats normalt behöver jag inte det(enligt kiro och vet).
Nu har jag ett nätverk där alla har respekt för den andras arbete och ofta sammarbetar, tränare, hovis, vet och kiro.

Ang tränarval skulle jag rekommendera att du väljer en där du ser tydliga resultat i din träning inom några veckor. Det bör man kunna göra.
Och välj gärna en tränare där man fokuserar på att bygga upp hästen, få den mjuk och smidig och att kunna gå på lätta hjälper. Då håller hästen längre.
Man ska inte behöva rida runt med en massa tryck i tygeln, en styv häst som är väldigt oliksidig etc.
Men utan bra hovar och tänder kan du få problem oavsett hur bra du rider.. :)
 

Liknande trådar

Hästvård Hej! Va ute och red gör 1,5 månad sen och hästen tappade en sko i galopp och började halta. Vi gick hem och hovslagaren kom dagen efter...
2
Svar
23
· Visningar
2 014
Senast: animalasia
·
Hästmänniskan Jag behöver hjälp! Det är en lång text men om någon orkar läsa och ge mig lite stöttning så skulle det uppskattas enormt! För er...
2
Svar
28
· Visningar
3 157
Senast: Lavinia
·
Juridik & Ekonomi Anonymt nick. Väldigt långt inlägg, då jag delvis behövde skriva ner mina tankar för mig själv också ;) Jag är i 30-års ålder och lever...
2 3
Svar
49
· Visningar
5 429
Relationer Gammal användare med anonymt nick pga vill inte kunna bli googlad. Det är så att jag har två minderåriga barn och är skild från barnens...
Svar
5
· Visningar
1 205
Senast: Crossline
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Brukshunds- och kelpiefunderingar
  • Klösmöbel
  • Valp 2025

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp