Tänkte att det kanske kan vara intressant för ”Paradiset” att få lite kött på benen, samtidigt som jag svarar på ditt inlägg.
Linderödssvinens historia enligt Håkan Hallander m fl, starkt förenklat:
I Linderödssvinen finns dom enda(?) kvarvarande resterna av det tidigare svenska skogssvinen, vilka konkurrerades ut av importsvinen i början på förra seklet. Dessa skogssvin hölls som namnet antyder i bok- och ekskogar, där dom livnärde sig på ollon mm.
Ursprunget till Linderödgrisstammen, är en sugga från Skånes Djurpark, inköpt dit 1952 och troligen härstammande från smyghållna galtar av gammal stam. ”Piratgaltar” med dagens vokabulär. I slutet av 1950-talet blandades det in fläckiga svin från Kopparberg i djurparkens besättning.
Att det blev förbjudet att hålla galtar med härstamning från skogssvinet, berodde inte på färgen, utan på produktionskrav (och kanske monopolhävdande?). Motsvarande krav har även näst intill utrotat våra gamla hönsstammar mm, samt utrotat Ölandshästen, Gotlandskon m fl.
I litteraturen beskrivs bl a att suggorna gick själva ”på skogen” och att ”vildsvin bröt sig ut och korsade sig med utegångssvinen”, så nog lär inblandning ha funnits redan tidigare. Så skall man inte glömma, att samtliga våra grisar härstammar från vildsvinen. Tom hos tamsvinet, ”svensk lantras”, poppar ibland fläckiga grisar fram som påminnelse om det genetiska arvet.
Nu är litteraturen jag använt c:a 10 år gammal, varför nya fakta kan ha tillkommit.
Fö är det alldeles rätt som du säger, nämligen att man arbetar för att minska vildsvinsinslaget i Linderödssvinen. Ursprungligen godtogs 25% vildsvin (om jag minns rätt), men idag är procenten mycket lägre.
LIA