P

pilou

Någon som vet hur länge svampsporerna överlever på täcken och dyl och kan spridas vidare???
Tacksam för svar!
 
Sv: ringorm

Jag vet inte hur länge de överlever, men ett tips jag fått är att lägga saker man använt till hästen i frysen ett par dygn.
 
Sv: ringorm

Ringorm orsakas av en svampinfektion, dermatofyter. Det finns flera olika svamparter, som trivs olika bra på olika djurarter, men i princip kan alla pälsdjur smitta varandra och även människa. Djur som har haft en sorts ringormssvamp får en viss immunitet mot denna, men kan drabbas av andra sorters dermatofyter och få ringorm igen.

Symptom
De första symptomen är små ansvällningar i huden där håret reser sig. Håret lossnar sedan ofta i ovala eller runda fläckar, en eller flera cm stora, och det blir torra hudflagor. Ofta drabbas huvud, hals och bål. Ibland är hästen irriterad eller får klåda, men oftast inte. På människor ses fjällande röda utslag, ofta med klåda.

Inkubationstiden anges till 2 veckor (tid från smitta till symptom). Smittan överförs mycket lätt med direktkontakt eller via utrustning eller miljö. Svampsporer kan också överleva länge i miljön om det finns hudflagor och hårstrån. Därför är rengöring av miljö och utrustning mycket viktig. Ringorm kan smitta mellan djur via människor och deras utrustning utan att människan har haft några symptom. Det kan också smitta via djur utan att dessa själva visar några symptom. De djur som har tydliga hudförändringar är dock mycket smittfarligare än de som inte har symptom. Ringorm räknas som smittsam sjukdom när det gäller tävling. Hästar från ett infekterat stall bör inte flyttas förrän minst 14 dagar har gått efter avslutad behandling med veterinära läkemedel. Observera att detta gäller även de hästar som inte själva visat symptom!
Behandling
De hästar i ett stall som har symptom bör avskiljas från friska hästar. Hästarna ska behandlas med läkemedel som förskrivs av veterinär, till exempel Imaverol. Om de inte skulle behandlas kan det självläka på 8 veckor, men eftersom det är mycket smittsamt bör man alltid behandla.

Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av de infekterade hästarna. Byt kläder innan andra gårdar etc med djur besöks. Besökare till stallet och tillhörande ridhus skall informeras om smittrisken. Om barn eller vuxna smittas bör läkare kontaktas för behandling.

Det är lite komplicerat att desinficera träinredning, men det är viktigt att man gör det så ordentligt man kan. Först skrubbas ytorna rena med vanliga tvättmetoder, gärna högtryckstvätt, och sedan dränks de in med medel som är svampdödande, t ex Virkon S, Klorin, jodlösning eller andra medel som garanterar svampdöd. Stallutrustning, borstar, ridutrustning, vojlockar, täcken, hinkar och staket där hästarna står mm bör också tvättas och desinficeras med samma medel. Hästhår och tagel från borstar brännes eller grävs ned. Man bör inte sopa ut strömaterial från stallgången ut på stallbacken, utan bränna det hopsopade eller gräva ned i dyngstacken.

En jobbig smitta att få in i stallet alltså!
 
Senast ändrad av en moderator:

Liknande trådar

Hästvård Min lille ettåring har kastrerats på klinik för en månad sedan men sedan åkt på infektioner i skapet. Två antibiotikakurer senare tror...
Svar
7
· Visningar
745
Senast: Amk
·
Hästvård Hej! Ni som har hästar som har/haft såna, hur har ni märkt det? Har ni märkt det eller har ni röntgat och hittat det då? Hur vet man...
Svar
8
· Visningar
590
Senast: Lavinia
·
Hästvård Jo jag lånade i våras ut min 9-åriga shetlandsponnyn till en fodervärd och har hitintills verkar gått jätte bra😊 Får regelbundna...
2
Svar
23
· Visningar
2 403
Senast: Stergo
·
Hästvård Någon som har en idé om vad som kan vara bekymret med min häst? Hon kliar bort sin långa vackra man från ca halva manen och bakåt. Jag...
Svar
8
· Visningar
894
Senast: skogaliten
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp