Sv: Ridhus
Ska du ha ridmått 22 m på bredden bör själva byggnaden vara 24 m då det går bort ca 1 meter sarg på båda sidor. Detsamma gäller på längden men där går det inte bort fullt lika mycket. Du kan så klart välja att inte ha sarg också och då går det bara bort någon halvmeter på varje sida. Hur mycket som går bort beror även på vilken typ av stomme du väljer. En limträstomme stjäler mer plats än stålbalkar men kostnaden var ungefär densamma när vi begärde in offerter (stålpriset var högt då). Vårt ridhus har yttermått 24x66 m och det rids både dressyr och hoppning i det. Ett 22 m brett ridhus upplevs betydligt mycket större än ett 20 m och man behöver inte längden på samma sätt. Vill man rida programridning kan man alltid dela av ridhuset eller rida ute i en paddock med "rätt" mått, hägna in en del av en åker eller liknande. Kan man inte rida ett 20x40 m program på en större ridbana så anser jag att man bör träna mer innan man åker och tävlar
Nedre delen av sargen består av en tryckimpregnerad balk och resten är liggande plank. Många snålar här in och väljer t.ex. OSB-skivor, vilket kan vara snyggt det första året men sedan blir det skevt och missfärgat och måste bytas redan efter bara några år. Med andra ord, välj en stabil konstruktion som håller för hästsparkar och dylikt.
Vi valde träväggar just för att minimera fukten så mycket som möjligt. Ett ridhus med mycket trä upplevs inte lika rått under de kalla månaderna. Plåtfasaden är dock underhållsfri men det gäller att det inte blir några bucklor i den - det är inte alls snyggt!
Underlaget vi har är Cusion Track Tex fiber Premium blandat med silikatsand (lite ljusare sand). Det går åt väldigt mycket vatten så automatisk bevattning är nästan ett måste. Annars väldigt behagligt att rida i.
Vi har en stor port för traktorer och stora fordon längst ner på ena långsidan och en mindre hästport längst upp på samma långsida. Byggnaden är 66 m lång men ridmåttet är endast 54 m då resten består av en liten läktare (11x2 m), 4 "engelska" boxar, sadelkammare samt maskinhall. Från två av boxarna kommer man direkt in i ridhuset utan att gå ut. Det finns även en port från maskinhallsdelen in till ridbanan så att man lätt kan komma in och sladda etc.
Bra belysning är väldigt viktigt och det bör man heller inte snåla in på. Vi har tre rader metallhalogenlampor som tänds individuellt i rader. Vid vanlig dressyrridning räcker det utmärkt med att bara ha mittenraden tänd medan man kan tända fullt vid hoppning. Mittenraden består av 400 W lampor och sidolamporna är på 250 W. Vi använde oss av ett ljus-program (Dialux) för uträkning av var de ska placeras för bästa ljus.
Vi valde vit plast på ljusinsläppen då vi inte ville ha direktljus utifrån och dessutom blir det ljusare inne när man har lyset tänt på kvällen - den vita plasten reflekterar ljuset mycket bättre än transparent plast.
Bilder från vårt bygge finns här:
http://www.welshcob.se/ridhus.htm
Är det något särskilt du undrar över så är det bara att fråga!