rida på stubbåkrar!

Nu missförstod du nog mig lite där=)inte är det RYTTARNA som hyr in folk somplockar havre utan BÖNDERNA
Jag har sommarjobbat i massor av år hos olika bönder där man går och plockar flyghavre=)

Och ja det finns massor av bönder som väljer att ta gödslet från hästar och då får man flyghavre på köpet liksom.Och bönderna kommer och tar gödslet men vi har ju hällt på nytt skit samma vecka och den skiten är INTE bränd och färdig!

:)
 
Det Lena_B menade var att vill ryttarna rida på stubbåkrar där flyghavre är ett motargument kan ryttarna själva hyra in folk som plockar flyghavre på dessa åkrar.
Bonden ska inte behöva ha merkostnader på grund av ryttare.
 
Nä men även fast ingen rider på åkrarna får dom flyghavre=) och det är ytterst liten risk att få flyghavre när man rdier efter som vi inte ger våra hästar glyghavre och vissa hästar får inge havre alls=)
 
Utsädesbönderna håller efter sina åkrar hårt och det ä'r onödigt att ge dem extra jobb. Visst kan frön komma med vinden, men det är naturligt. Flyghavre genom ryttares ridning är dock enkelt att undvika genom att förbjuda ridning på åkern.

I den havre många hästar får finns det inslag av flyghavre. Den säden är inte helt ren.

Du skulle prova på att vara bonde själv, så får du se hur roliga människor med din inställning är.
 
Men som sagt ALLA hästar äter inte ens havre svårt å sprida flyghavre då :rofl: :bump: :banana:
 
Och hur ska bonden veta vilka hästar som äter havre?
Det är mycket enklare för denne att helt förbjuda ridning. Det är ju tyvärr så att om en ryttare får tillstånd att rida på åkern så har man snart ett helt gäng ryttare där olovandes.
 
Genom att man frågar om man får rida och säger att min häst inte äter havre=)
 
så den borde inte bli förstörd eftersom dom ska vända runt den med traktorn sen.. de kan juh vara nån anna bir som gör at dom inte vill att man rider på dom

Ja, ett skäl skulle kunna vara att de INTE tänker vända jorden. De kanske vill ha åkern i träda nästa säsong.
Det är SJÄLVKLART att man alltid frågar innan man rider på odlad mark! och det gör ju ni! :)
 
Allemansrätten gäller så länge man inte förstör åkern. Det får inte bli stigar eller upptranpat någonstanns. Då kan du bli anmäld.

:(
Va????
Man får INTE rida på odlad mark, ej heller GÅ på odlad mark eller granplantering osv. En stubbåker är i o för sig skördad, men tillhör kategorin ODLAD mark!
 
Jag har fått höra att vissa grödor sår de medans stubben är kvar. Det betyder att åkern är sådd inför nästa säsong och det kommer plöjas ner när hela åkern plöjs.
 
Du SÄGER att din häst inte äter havre ja. Men hur vet bonden om du talar sanning?

Om kriteriet att få rida på en åker är att hästen inte äter havre så kommer inte en enda häst officiellt stå på havre.

/Alexandra - som går och drar flyghavre åt bonden varenda dag när jag går till och från betet med hästarna.
 
Antar att du är statsbo?
Stubbåkrara kan skadas då många har vall eller liknande under stubben. Inte så kul med stora hästspår då. :angel:
 
Man måste be om lov för att få rida på åkern, även om den är skördad och står i stubb. Åkermark betraktas som odlad mark, och här är det inte självskrivet att man får rida.
 
Om gödselhantering

Och ja det finns massor av bönder som väljer att ta gödslet från hästar och då får man flyghavre på köpet liksom.Och bönderna kommer och tar gödslet men vi har ju hällt på nytt skit samma vecka och den skiten är INTE bränd och färdig!

:)

Om massor av bönder gör ett val så har man rätt att köra över de som gör ett annat?

Att man hämtar er gödsel varje vecka behöver väl inte betyda att man drar fram stallgödselspridaren och kör ut den på åkern direkt? Nej var lugn för att Jordbruksverket har ett omfattande regelverk som bl a syftar till att minska risken för övergödning av vattendrag. Bönderna ska ha tillräcklig lagringskapacitet för att kunna sprida när vaxtutnyttjandet är som bäst. Om gödseln dessutom måste myllas ner samma dag räcker det inte för bonden att sprida ut den... (Gäller för stallgödsel som sprids under tiden 1 december till 28 februari, i delar av landet gäller hela året nedmyllning inom 4 timmar om den sprids på obevuxen mark)

Nu kan man tycka att detta är väl långt ifrån ämnet stubbåkrar, men ytlig kunskap är ju ingen tung börda och får väl spridas året runt? Även om den bara rinner av direkt leder den ju inte till några miljöskador! :)
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Vilken försäkring?
  • Valp 2025
  • Inkorsningsmetod

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp