Problemponny - lösning? LÅNGT

N

Nate

Har en ponny hemma född 96 importerad från Irland. Köpte honom som problemponny då han knappt går att rida på...

Nu till saken. I stallet är han världens lugnaste - jag får verkligen göra allt med honom (han står i princip och sover). Ta överallt, lyfta alla hovar, ställa honom i gången fastbunden själv etc... det går även bra att gå ut och leda honom i grimma eller träns.

Problemen börjar så fort man sätter sig upp. Eller snarare en kombination av paddock och sätta sig upp. När vi kommer ned till paddocken så blir han helt nervös och blåser upp sig för staketet kring och diverse saker. Sätter man sig upp då står han bara och taktar. Försöker man böja honom kring skänkeln så fattar han galopp och står och galopperar på stället samt börjar stegra och hoppa runt. Skrittar (nåja försöker iaf) man med honom i kanske 15 min så är han dyngblöt av svett.

Han är med andra ord jättehet utan framåtbjudning. Han är även jättekänslig i munnen (skrev en annan tråd om det) och får skav och sprickor av bettet bara man har tränset på i princip... så det är inte pga att jag har varit hård i handen utan det räcker med att gå en promenad med honom till fots med träns på.

Nu har vi gått fram så att jag har longerat honom med snodd vilket har gått jättebra. Efter några varv så slappnar han av, lugnar ned sig och vågar trampa under sig mer. Efter det har jag skrittat på lång tygel några varv innan vi har gått in.

Han är kollad i munnen och ryggen och överallt. Så det är inga fysiska problem förutom just det att han är känslig i mungiporna och lätt går sönder där. Min teori är att han förknippar ridning med ont i munnen och att en del av problemen har kommit därifrån. Har dock provat att rida honom på hackamore och han är lika hetsig och omöjlig att ha att göra med då.

Lite historia som jag forskat fram: Importerad från en hästhandlare på irland där han troligtvis har gått jakt innan. När han kom till Sverige var han helt blå och ärrig i mungiporna samt mager och apatisk. Han stog hos samma ägare i ca ett år och blev där "rätt normal". Hon kunde iaf rida på honom utan att han höll på och stegra. Sedan såldes han till en annan tjej som lämnade ut honom på foder åt ett FLERTAL personer. Så han har åkt runt rejält. Bland dessa var fanns en 17 tjej som han hade tävlat i hoppning med (han hoppar suveränt!) men hon ville inte köpa honom då hon strax fyllde 18. Sedan fortsatte han att åka runt tills en tjej köpte honom för att "rida till honom" men ledsnade efter två månader. Och nu tillsist har han hamnat hos mig.

Vet inte riktigt vilken väg vi ska gå fram. Fortsätta longera/tömköra och skritta lite på slutet eller ska man börja helt från början? Flytta honom från marken, leda med ryttare på och få honom att flytta för skänkeln?

Tror att det är en blandning av att han farit dåligt samt att han lärt sig att man kommer undan arbete om man stegrar och vägrar sammarbeta. För det är i samband med att man kräver någonting av honom som han börjar med dessa dumheter.

Har ni några tips att komma med?

(och ja, sadeln är utprovad och sitter bra. Han har inte några fysiska fel etc etc...)
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Har inte provat ihop med andra hästar ännu, har dock övertalat en annan tjej i stallet att följa med på mitt självmordsuppdrag till veckan. Enligt hon som jag köpte honom av så ska det gå relativt bra att rida ihop med andra hästar.

Han är överhuvudtaget mindre stressad när vi har varit utanför paddocken... men så kan han få nåt ryck och totalvägra att gå fram och sedan stegra och vända samtidigt eller backa ner i diket. Stiger man av då och leder honom fram så går han utan problem men så fort man kliver på igen så vägrar han.
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Själv skulle jag fokusera på situationer där han funkar som bäst (eller minst sämst?) med ridningen ett tag, tills han får förtroende och tycker (förhoppningsvis) att något i samband med ridningen är roligt.

det är ju så att man inte kan tvinga en häst med styrka eller våld, och när såna här låsta situationer uppstår där det inte finns utrymme att "vinna" över hästen, så får man återgå till den minst konflikt lockande vägen och sedan vinna mark sakta och med små steg utifrån den nivån. förstår du hur jag menar?

Om han funkar bättre utanför padocken, tex i sällskap med en annan häst: rid så ENBART ett tag framöver, innan du lägger upp kraven eller försöker något annat. funkar det på den nivån du har valt, så kan du sedan "bygga" vidare...
Om han skulle få ett anfall helt plötsligt och backa eller något fast det gått bra ute , prova att INTE kliva av. vad händer om han får backa ned i diket? (välj ett snällt dike, en bra plats om det går).... eller prova att stanna och nöja dig med att han står still, vad gör han då; om du bara sitter still och låter honom hålla på en stund utan att göra något väsen? när en häst kommit in i en sån dålig cirkel som din så blockerar de sig ju gärna, det är inte säkert att han ens stannt och "kännt efter" faktumet att du kanske inte alls provocerar eller insisterar när han flygit i luften? ge honom chansen att inse det kanske...?
man får testa sig fram men det viktiga är att hitta en reaktion som han inte är van vid och inte förväntat sig i samband med de utbrott eller det beteende som han utvecklat, för att få en chans att kunna bryta mönstret. förstår du mitt tänk?
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

har du provat att ta hjälp av en tränare? han kanske är en häst som ska funka som en skogshäst..Om han har gått som jakthäst så är han säkert mest riden i skogen och då är dom mindre vana att bli ridna i en paddock..Vilka planer har du för honom?
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Har inga speciella planer förutom att han ska slappna av, sluta stegra, klara av att skritta samt kunna utföra enkelt markarbete. Alltså klara av "vanlig" ridning.

Jag själv har redan fyllt arton för fem år sedan så några tävlingsplaner har jag inte utan vill bara få honom att fungera någorlunda som en normal häst.
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Hur fungerar det när du longerat med snodd och hans lappnat av och sen sitter du upp och skrittar några varv innan ni går in? Hur reagerar han om du leder honom i paddocken eller tömkör eller annat?
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Han påminner väldigt mycket om en häst jag hade på tillridning för några år sedan, faktiskt, fast den var stor som ett hus...
Jag tömkörde den hästen väldigt mycket för att lära den att man inte MÅSTE förknippa padocken och arbete med otrevligheter. När den så småningom började tycka att det var ju riktigt roligt när den där människan kom med alla remmar, för då skulle man ju få jobba, var det dags att rida den. (OBS! Det tog säkert tre veckor innan jag red den, tömkörde, promenerade eller longerade först.) Gjorde det först väldigt spontant och kravlöst, var ute på promenad och stannade för att beta lite saftigt gräs. När hästen frustade och mådde som bäst kravlade jag mig upp (barbacka till att börja med) och bara satt där tio minuter innan jag klev av och ledde den hem.

Det här var ju en häst som tyckte att ALL ridning var ganska läskig, men det gick väl ann så länge man inte var i padocken. Första gången jag satt upp med sadel och träns i padocken gick det hyfsat tills jag plockade ihop tyglarna lite. Då började han "galoppera på stället" och halvstegra sig. Det anda jag kunde komma på var att sitta där och låtsas att det regnar (hade ganska bra balans på den tiden...). Så fort han tog en paus i sitt stegrande eller skuttande så klappade jag och smekte. Tredje gången gick han fram för skänkel, men var minst sagt misstänksam...

Så jag började ha morötter i fickan, för det var en lättmutad herre! Så fort han gjorde halt på mitt kommando fick han en godbit. Jag är egentligen inte så mycket för att belöna med godis, men i det här fallet handlade det om att rubba hästen från sin närmast psykotiskt misstänksamma paralys.

Jag vet inte om det var till någon hjälp, men mitt bästa tips är att du måste låta det ta TID! Flera år om det är nödvändigt! Alla hästar går att laga, och du kommer säkert att få en jättetrevlig häst, men låt honom få den tid han behöver för att komma tillbaka till livet.
Mitt andra tips är att få hästen att tycka att det han tycker är obehagligt idag, blir roligt och belönande. Leta reda på hans favoritövningar och favoritknappar, och lugna och distrahera med dem när han tycker att det blir obehagligt.

Har du inte erfarenhet av problemhästar sedan tidigare kan det vara ett tips att ta hjälp av någon som har gjort det här förut. Det måste inte vara någon som kommer varje dag och hjälper till, det kan räcka med någon att bolla ideér med.

Lycka till!
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Om man longerat ett bra tag så är han relativt lugn att skritta runt på så länge man skrittar på lång tygel. Dock så är det ingen helt avslappnad skritt.

Leder man runt honom i paddocken INNAN man longerat honom så är han lite mer spänd... men problemen kommer just då man sätter sig upp på honom. Det är en helt annan häst man har att göra med så fort man sätter sig upp.
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Spontant tänker jag bara att någon människa måste ha varit fruktansvärt hård mot den här hästen vid ridning, speciellt vid ridning i paddock/ridhus och pressat honom för hårt.

Kör in honom, och lägg ner att rida honom? Han kanske skulle tycka att det är jätteroligt med en "ny" karriär som han inte haft några dåliga erfarenheter av!?
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Arwyn skrev:
Han påminner väldigt mycket om en häst jag hade på tillridning för några år sedan, faktiskt, fast den var stor som ett hus...
Jag tömkörde den hästen väldigt mycket för att lära den att man inte MÅSTE förknippa padocken och arbete med otrevligheter. När den så småningom började tycka att det var ju riktigt roligt när den där människan kom med alla remmar, för då skulle man ju få jobba, var det dags att rida den. (OBS! Det tog säkert tre veckor innan jag red den, tömkörde, promenerade eller longerade först.) Gjorde det först väldigt spontant och kravlöst, var ute på promenad och stannade för att beta lite saftigt gräs. När hästen frustade och mådde som bäst kravlade jag mig upp (barbacka till att börja med) och bara satt där tio minuter innan jag klev av och ledde den hem.

Det här var ju en häst som tyckte att ALL ridning var ganska läskig, men det gick väl ann så länge man inte var i padocken. Första gången jag satt upp med sadel och träns i padocken gick det hyfsat tills jag plockade ihop tyglarna lite. Då började han "galoppera på stället" och halvstegra sig. Det anda jag kunde komma på var att sitta där och låtsas att det regnar (hade ganska bra balans på den tiden...). Så fort han tog en paus i sitt stegrande eller skuttande så klappade jag och smekte. Tredje gången gick han fram för skänkel, men var minst sagt misstänksam...

Så jag började ha morötter i fickan, för det var en lättmutad herre! Så fort han gjorde halt på mitt kommando fick han en godbit. Jag är egentligen inte så mycket för att belöna med godis, men i det här fallet handlade det om att rubba hästen från sin närmast psykotiskt misstänksamma paralys.

Jag vet inte om det var till någon hjälp, men mitt bästa tips är att du måste låta det ta TID! Flera år om det är nödvändigt! Alla hästar går att laga, och du kommer säkert att få en jättetrevlig häst, men låt honom få den tid han behöver för att komma tillbaka till livet.
Mitt andra tips är att få hästen att tycka att det han tycker är obehagligt idag, blir roligt och belönande. Leta reda på hans favoritövningar och favoritknappar, och lugna och distrahera med dem när han tycker att det blir obehagligt.

Har du inte erfarenhet av problemhästar sedan tidigare kan det vara ett tips att ta hjälp av någon som har gjort det här förut. Det måste inte vara någon som kommer varje dag och hjälper till, det kan räcka med någon att bolla ideér med.

Lycka till!

Har erfarenhet av stegrande problemhästar tidigare men inte av denna sort. Då har det mer varit hästar som inte varit nervösa utan istället lärt sig att man kommer ifrån arbete om man stegrar och håller på. Red till en ponny för några år sedan som stegrade så hemskt att hon nästan välte bakåt. Där hjälpte det mest att vara hård och bestämd... men det känns som att det var ett helt annat fall.

Det enda kommando han verkligen lyssnar på är just HALT. Säger man halt åt honom och tar några förhållningar så stannar han och står helt still och lugnt.

Det största problemet enligt mig i ridningen är det att han är så hysterisk över skänkeln. Så fort man petar i honom så tror han att det är dags att galoppera, på stället kan tilläggas. Det går inte att skritta runt på volt eller liknande och försöka böja honom kring skänkeln alls.

Idag testade vi att rida ut (ensamma dock). Det fungerade bättre än vad det har gjort på banan... trots att vi fick ha en maktkamp på 20 minuter då vi skulle lämna stallplanen. Han vägrade gå och stegrade och höll på. Istället för att hoppa av satt jag bara lugnt kvar och gjorde ingenting mer än att hindra honom från att gå in i stallet igen. Efter ett tag och några fler stegringsförsök så gav han sig faktiskt och skrittade iväg självmant - i lugn skritt dessutom! Härlig känsla!

Ska inhandla ett par tömmar och komplettera longeringen med lite tömkörning... dock så kommer jag aldrig lyckas med att obemärkt slinka upp på ryggen medan han äter gräs med min värdelösa spänst. Detta trots att mankhöjden ligger på ynka 148 cm :crazy: :angel:

Ingen som bor i sundsvallsområdet och har erfarenhet av hysteriska tokstollar? Är relativt nyinflyttad i stan så alla hästkontakter är kvar tusen miljarders mil härifrån...
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Har tyvärr ingen erfarenhet av körning så det är inget riktigt bra alternativ för mig... har faktiskt funderat på det själv om han kanske skulle trivas som körponny.

Jag har faktiskt ingen aning om vad som hänt honom då han är importerad från en större Irlänsk hästhandlare. Han har endast varit i Sverige i två år och jag har bara lyckats spåra föredetta ägare till honom inom Sverige med hjälp av diverse telefonsamtal hit och dit. Troligtvis har han gått som jaktponny på Irland vilket i princip borde innebära att han lärt sig galopp samt att slit i munnen betyder stanna... har inte sån stor koll på vad som sker under dessa jakter.
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Eftersom han nu reagerar så starkt för skänkel så varför inte rida honom på röst så mycket det går och bara 'andas' med skänkeln, och strunta i saker som böja runt skänkeln etc.

Han har uppenbarliga dåliga erfarenheter i bagaget, och vägen runt dem anser jag är att förknippa dig med trevliga saker. Jag har haft en extremt skänkelkänslig häst, inte riktigt av samma kaliber som din, men... Där var det att bara andas med med skänkeln, rida mycket på röst och inte vara så kinkig med böjning och ställning, utan berömma massor fr LUGN, alldeles oavsett form. Och korta pass. Han var heller inte säker med mig på ryggen ( i början hysterisk), men det var bara ta det lugnt och fint, steg för steg, korta pass och låga krav och massor för beröm. Idag fungerar han som vilken annan häst som helst, om än känslig (men inte överkänslig eller känslig i neg bemärkelse längre)
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Nate skrev:
Idag testade vi att rida ut (ensamma dock). Det fungerade bättre än vad det har gjort på banan... trots att vi fick ha en maktkamp på 20 minuter då vi skulle lämna stallplanen. Han vägrade gå och stegrade och höll på. Istället för att hoppa av satt jag bara lugnt kvar och gjorde ingenting mer än att hindra honom från att gå in i stallet igen. Efter ett tag och några fler stegringsförsök så gav han sig faktiskt och skrittade iväg självmant - i lugn skritt dessutom! Härlig känsla!


Just det, var precis en sån behandling/reaktion jag var ute och for efter i mitt förra svar. Roligt att se att hästen svarar, visar ju GODA tecken på att det inte är för sent och att hästen om än spänd har förmågan att registrera och ta in saker.... jag tror det är som jag föreslog förrut att han är van vid konflikt och att någon tar strid så fort en situation uppkommer, han kastar sig därför in i konflikt ställning utan att egentligen lyssna på var ryttaren egentligen säger. är nog precis som du redan noterat dessutom vid detta laget en fråga om att han i dessa situationer vunnit, och fått som han vill.

roligt att detta funkar. om jag var du skulle jag utgå från dessa situationer då han svarar och fungerar, och ligga på den nivån tills han fungerar 100, innan du går vidare runt andra situationer som paddock arbete osv som tydligen gör honom värre stressad.

lycka till!
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Låter som en klurig häst att jobba med, men du har fått flera goda råd och verkar tänka klokt, så jag tror säkert du kan få ordning på situationen!

Du säger att du inte har någon tidspress utan vill ha honom till en normal ridbar häst. MItt förslag är då att du lägger ner ridningen helt under våren. Drastiskt kanske, men det kan hjälpa för att bryta hans stressade tankemönster. Jobba honom från marken med longering (det funkade väl bra om jag minns rätt?), promenader i grimma ute i skogen så han lär sig följa dig, och kanske lite löshoppning? Åk iväg på någon tömkörningskurs utan honom och börja experimentera med det hemma. Släpp honom sedan på ett långt långt sommarbete så han för tömma skallen från ridningen.

När du tar in honom i höst börjar du en "ny" inridning. Tänk dig att han är en unghäst som måste lära sig allt på nytt. Dvs du lägger ridnivån på absolut noll och börjar med att skritta korta turer på lång tygel. Sitt som en passiv liten följsam klump på ryggen och använd inte skänklar, ta honom inte i munnen. Efter att ha befäst den övningen utan att han stressar upp sig så börjar du träna skritt - halt - skritt. Gör halt med säte och röst, inte genom att ta i munnen. Mycket beröm när han stannar, tänk bara "framåt" igen för att sätta igång. Det finns några instruktionsvideor med K*ra K*rklund där hon gör en sådan övning med en unghäst på fyrkantspåret och gör halt mot väggen, övningen kallas "K*yras fyrkant".

Om han inte förstår, ligg kvar och tjata tjata i övningen tills han slappnar av och lyssnar. Det brukar funka på riktigt stressade hästar även om det är frustererande till en början.

Försök hitta en tränare du har förtroende för och som du kan rida för då och då. Gärna någon med erfarenhet av problemhästar och unghästar. Tyvärr bor du väldigt långt ifrån mig, annars hade jag kunnat rekommendera folk. Lycka till!
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Jag rider en irländare (connemara) som jag hjälper till med, han har också väldiga problem med bett, dels tror vi att han är nickelallergiker och dels funkar inte silikonbett han får skav av dem med.
Han har nåt annat konsitigtmaterial som funkar kanon dock vet jag inte vad bettet heter men kan ta reda på det.
"min" ponny stod också ganska mkt på bakbenen i början het men tog inte för sig, han trampade mycket luft. Trampar luft gör han iof fortfarande när han hetsar upp sig men har slutat stå på två ben och går ordentligt framåt.
Jag gjorde så att jag satte på en dressyrsadel(jag satt bättre i den och kommer åt hästen bättre i en sån) och tvingade honom att arbeta, och var väldigt känslig när jag kände att han började att närma sig att stå på två ben, antingen så släppte jag allt och bara försökte få honom framåt o lugna si - så gjorde jag först. Sen när jag fick lite skinn på näsan så "höll jag kvar honom" och pressade honom framåt samtidigt som jag tvingade kvar honom i form svårt att förklara hur jag gjorde, men det funkade iaf. jag fick honom att fortsätta arbeta utan att resa sig, innan så fick han ju som han ville jag fick börja om från början.
Din häst låter svårare eftersom den varit med om så mycket, det har inte min utan är ganska grön fortfarande, och reste sig bara för att det blev jobbigt.
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Hur länge har du haft honom? Det tar minst ett år för en häst att läka om den varit misshandlad. Sluta kräva saker, sluta rida honom i paddocken, ju mer du håller på ju mer förstör du hans redan usla självförtroende, och det förtroendet han kanske har för dig. Vill du att han skall bli en lugn och trygg häst, så måste du skippa alla krav om ridning, bygg upp förtroende från marken. Gå ut och gå långa promenader, låt honom gå lös i paddocken. Det tar LÅNG tid att få en sån häst bra!!!!
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Mja, jag bor visserligen i sundsvall, men jag har inte hållt på med problemhästar på flera år... Vet inte om jag "kommer ihåg hur man gör"... :D
Själv har jag pysslat med NH, och skulle kanske kunna försöka skramla fram nåt nummer till nån "hästhanterare", men om jag ska vara helt ärlig så känner jag inte till någon jag kan rekommendera till 110%...
 
Sv: Problemponny - lösning? LÅNGT

Nu kom jag på vad bettet hette :idea:
prova ett natobett, det funkar min på.
 

Liknande trådar

Hästhantering Hej, jag har en unghäst som nyligen blivit inriden och det har verkligen gått jättebra, vi har haft hjälp av en underbar tjej som...
Svar
13
· Visningar
2 052
Senast: MiniLi
·
Hästhantering Hej! Jag har en medryttarhäst som jag haft nu i 2 år. Han är en rätt kraftig connemara, 10 år och importerad från Irland. Jag tror att...
Svar
15
· Visningar
3 034
Senast: Sel
·
Träning Detta blir långt, men jag försöker få med så mycket som möjligt av historien. Jag köpte min häst 2015. Hon var då 10 år och hade kommit...
2
Svar
24
· Visningar
4 463
Senast: Fiorano
·
Hästhantering Någon här som haft en väldigt nervös och osäker häst? Blev det bättre? Varning för lång text: Köpte min dam i februari, känslig men...
2 3 4
Svar
66
· Visningar
13 991

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp