Sojabönor är väldigt billigt som bas. Jag kokade 1,5 kg sojabönor (kostade 16 kr/paket) och fick 45 portioner för ca 100 kr. Jag kokar sojabönorna i grönsaksbuljong, en halv buljongtärning till 1 liter vatten. För att minska obehag för den med känslig mage eller som är ovan vid sojabönor är det bra om man kokar upp sojabönorna, skummar, häller av och kokar upp och låter dem koka i nytt vatten. Det är också viktigt att man sköljer bönorna väl både före och efter att de har legat i blöt.
Grundreceptet jag har provat mig fram till är:
lök ca 200 gram
12 dl kokta finrivna sojabönor (riv dem i matberedare).
2 ägg
1,5 tsk torkad hackad vitlök
35 gram hackad dill + ev 35 gram hackad persilja
Riv 125 gram halloumi (jag använder grillost) och blanda in det i smeten.
Smeten går förutom att göra biffar av även bra att använda i paj eller ätas kall som den är. Till paj blandar jag smeten med cremefraiche, lite majonnäs och grovhackade tomater. Det är lagom att ta 1 del smet och blanda den med 2 delar cremefraicheblandning. Toppa med riven ost. Gör man många biffar behöver de inte stekas innan de fryses in utan steks när de ska ätas.
Även den här grytan är billig per portion
Sojabönsgryta
lök ca 300 gram finhacka och fräs i lite olja
2 morot ca 250 gram finriven
3 potatis ca 400 gram finriven
1,5 msk riven färsk ingefära ca 40 gram finriven
2 tsk torkad hackad vitlök
2 tsk garam masala
4 burkar krossad tomat a´400 gram + 1 burk vatten
4 dl kokta sojabönor finrivet
Koka upp och låt sjuda i 20 minuter.
Skiva 375 gram halloumi och lägg i och låt allt bli varmt.
Vill man festa till det kan man hacka 2 delar cashewnötter och 1 del vatten fint (2 dl cashewnötter är lagom till 800 gram tomatkross) och hälla i innan kokning. Ta isåfall motsvarande mindre mängd vatten ihop med tomatkrosset. Den här grytan blir i mitt tycke än godare om man kör den slät med stavmixer innan halloumin läggs i.
Den här lasagnen kommer upp till 10 kr/portion tror jag, jag har inte räknat så noga på den.
Spenatlasagne
olivolja
2normalstora lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade eller 1 tsk torkad vitlök
600 g spenat, hackad
600 g ricottaost eller 600 gram färskost om du har sojabönor i så öka med 300 gram
300 g fetaost, smulad om du har sojabönor i så öka med 150 gram
3 krm riven muskot eller garam masala (jag har garam masala i)
(1 grönsaksbuljongtärning)
lasagneplattor
3 dl riven (cheddar)ost
(500 gram blötlagda och kokta sojabönor)
Så här gör du
Grundreceptet jag har provat mig fram till är:
lök ca 200 gram
12 dl kokta finrivna sojabönor (riv dem i matberedare).
2 ägg
1,5 tsk torkad hackad vitlök
35 gram hackad dill + ev 35 gram hackad persilja
Riv 125 gram halloumi (jag använder grillost) och blanda in det i smeten.
Smeten går förutom att göra biffar av även bra att använda i paj eller ätas kall som den är. Till paj blandar jag smeten med cremefraiche, lite majonnäs och grovhackade tomater. Det är lagom att ta 1 del smet och blanda den med 2 delar cremefraicheblandning. Toppa med riven ost. Gör man många biffar behöver de inte stekas innan de fryses in utan steks när de ska ätas.
Även den här grytan är billig per portion
Sojabönsgryta
lök ca 300 gram finhacka och fräs i lite olja
2 morot ca 250 gram finriven
3 potatis ca 400 gram finriven
1,5 msk riven färsk ingefära ca 40 gram finriven
2 tsk torkad hackad vitlök
2 tsk garam masala
4 burkar krossad tomat a´400 gram + 1 burk vatten
4 dl kokta sojabönor finrivet
Koka upp och låt sjuda i 20 minuter.
Skiva 375 gram halloumi och lägg i och låt allt bli varmt.
Vill man festa till det kan man hacka 2 delar cashewnötter och 1 del vatten fint (2 dl cashewnötter är lagom till 800 gram tomatkross) och hälla i innan kokning. Ta isåfall motsvarande mindre mängd vatten ihop med tomatkrosset. Den här grytan blir i mitt tycke än godare om man kör den slät med stavmixer innan halloumin läggs i.
Den här lasagnen kommer upp till 10 kr/portion tror jag, jag har inte räknat så noga på den.
Spenatlasagne
olivolja
2normalstora lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade eller 1 tsk torkad vitlök
600 g spenat, hackad
600 g ricottaost eller 600 gram färskost om du har sojabönor i så öka med 300 gram
300 g fetaost, smulad om du har sojabönor i så öka med 150 gram
3 krm riven muskot eller garam masala (jag har garam masala i)
(1 grönsaksbuljongtärning)
lasagneplattor
3 dl riven (cheddar)ost
(500 gram blötlagda och kokta sojabönor)
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200 grader (eller enligt angivelser på lasagnepaketet).
- Hetta upp 2 msk olivolja i en stor kastrull och fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt spenat (och grönsaksbuljong om du vill ha det i) och fräs i cirka en minut. (Om du använder frusen spenat så går det bra att lägga i den frusen och låt den fräsa när den har tinat men det går fortare om den får tina innan.)
- Ta bort från värmen och låt svalna. Blanda den avsvalnade spenatblandningen med ricottan, fetaosten och muskot och krydda med salt och peppar efter smak. Kör med stavmixer tills det är helt slätt.
- Lägg lasagneplattor i botten på en ugnssäker form. Varva sedan fyllningen med lasagneplattor och strö (cheddar)ost på toppen.
- Grädda i ugnen i ungefär 30 minuter, eller enligt tidsangivelserna på lasagnepaketet. Det går förstås även att använda färska lasagneplattor, då går det snabbare.