Plugga till tenta- hur lägger ni upp det?

Mirre

Trådstartare
Hur lägger ni upp studerandet inför en tenta?
Läser ni mest i böckerna, kollar anteckningar eller power points från föreläsningar?
Vad tycker ni funkar bäst?
Hur får ni allt att sitta till tentadagen?
 
Det beror helt på vad det är för kurs.

Är det en kurs där man behöver ha koll på stora koncept eller en där man behöver ha koll på massor små detaljer med massor konstiga ord? Helt olika sätt att studera till nämligen.

Med stora koncept så pluggar jag rätt lugnt, går igenom dem någon gång, har någon diskussion med någon kursare osv...

Är det mer detaljer och tusen olika ord som måste kommas ihåg så pluggar jag in sånt som glosor typ. Det är väldigt sällan jag läser i böcker, det går för långsamt för att man ska hinna läsa allt och komma ihåg allt. Powerpoints kollar jag gärna över, kanske även anteckningar. Och upprepa upprepa upprepa.

Så det beror väldigt på.
 
Det beror på kursen! Och hur mycket tid jag har...

Känns kursen mer faktabaserad brukar jag gå igenom föreläsningarna före kurslitteratur, eftersom det examinatorn tycker är viktigast ofta belyses på föreläsningarna. De flesta kurser jag har haft har man inte ens behövt öppna boken (men det är absolut ingen garanti). Har man tid, eller vet att föreläsningarna inte täcker allt material, gör jag förstås både och.

Jag jobbar gärna på något interaktivt sätt såsom flashcards eller sammanfattningar (skriftliga, muntliga till kurskamraten, vadsom liksom). Har jag varit riktigt duktig under kursens gång har jag färdiga flashcards/sammanfattningar/egengjorda quiz jag kan öva på, men oftast får jag göra det under tenta-p. Bara att göra instuderingsmaterialet själv lär man sig mycket av, även om man sen inte hinner själva övandet! Särskilt flashcards rekommenderar jag varmt.

Är tentan mer baserad på förmågor (tänk en mattetenta t. ex.) så räknar jag på gamla tentor. Om det är snålt med gamla tentor räknar jag på lektionsuppgifter. Jag försöker alltid tänka på uppgiften först, inte bara titta igenom exempeluppgifter och lösningar.

Oavsett är det inte helt fel att försöka få en känsla för hur tentan är upplagd innan man sätter igång, så jag börjar alltid med att skumma igenom en gammal tenta. Saknas dessa kan man ibland få hjälp av äldrekursare, eller tjata lite på examinatorn. Många tentor har varit väldigt typade i mitt program, så man kan planera plugget efter frågorna. Jag försöker också lösa minst en tenta, men det kanske är först senare i tenta-perioden, när jag redan pluggat lite.
 
Hur lägger ni upp studerandet inför en tenta?
Läser ni mest i böckerna, kollar anteckningar eller power points från föreläsningar?
Vad tycker ni funkar bäst?
Hur får ni allt att sitta till tentadagen?
Normalt sett, om jag har tid, så gillar jag att först läsa kurslitterturen för att få en helhetsbild. Ibland med strykningar på viktiga saker. Sen går jag igenom anteckningar och powerpoints ett par gånger. Sen går jag tillbaka till kurslitteratur och bläddrar mer, läser igenom svåra/viktiga avsnitt igen och repeterar. Om det är riktigt klurigt kan jag göra något ytterligare, såsom memory, mindmap eller liknande. Det jag tycker är svårast är utantillkunskap, såsom många namn på saker som ska präntas in i huvudet. Där får jag slita mer. Matte, system, sammanhang osv går lätt.
 
Just ja, gamla tentor är offentliga, så jag begär alltid ut gamla tentor för att se vad som brukar vara med, och pluggar på dem en del.
 
Det viktigaste var att vara ute i god tid så att jag tre-fyra dagar före tentan kände att jag var klar och helt kunde släppa det och göra annat. Spikade alla tentor när jag höll den nivån av disciplin på studierna. Älskade tentamen.
 
Det beror lite på men generellt har det varit ungefär såhär:

Steg 1: plocka ut gamla tentor för att se hur läraren lagt upp det. Ofta finns det lite utav en röd tråd. Extra viktiga frågor följer med i flera tentor på ett eller annat sätt så man vet var fokuset ligger men i övrigt är det skönt att ha lite pejl på hur frågorna ställs. Vissa är väldigt noga med att man ska kunna svar på frågor utifrån kurslitteraturen och inte artiklar eller annat man stött på längs vägen/tidigare kurser och då är det ju bra att ha koll på. Någon har haft sin märkliga politiska ideologi som färgat frågor och poängsättning (inte korrekt men någon ska väl orka ta det vidare för att förändra). Det värsta jag stött på var en som ställde flera frågor med många poäng (8 av 30) där det stod en fråga som hade en direkt koppling till en forskningsartikel hen själv skrivit där vi mer eller mindre skulle redovisa vad hen kommit fram till och varför och jag kunde inte ens förstå varför den var så viktig sett till kursen då det var en typisk "det här är jag intresserad av, då ska ni lära er det". Tydligen var det fler som inte såg poängen med artikeln då jag fick höra att exakt samma frågeställning var med på omtentan.

Steg 2: kolla föreläsningar, powerpoints, anteckningar osv då det ger en liten bild av vad läraren tyckt är viktigast och sett till att man kan det bra samt försökt kolla igenom litteraturen hjälpligt i övrigt. I vissa fall har det diskuterats lite med kurskamrater, delats pluggdokument och sånt där man lagt notiser och förklaringar av olika grejer. Det jag ser kanske inte någon kamrat ser och vice versa så man kan komplettera varandra lite.

Jag har ju tentat i huvudsak naturvetenskapliga ämnen med en väldig massa märkliga ord man inte är bekant med sedan innan. Dessa har jag läst in som glosor för att kunna hänga med i vad frågorna betyder. Inte helt sällan har vissa frågor med färre poäng varit i stil med "vad betyder xx och vad har det för betydelse i yy-sammanhang?" och vet man inte vad ordet betyder är det ju några poäng som ryker då. Glosorna har jag plockat både från föreläsningar och kurslitteratur så man har ju plöjt igenom litteraturen hjälpligt inför föreläsningar och ev fördjupat sig mer i delar man känt varit knepiga att förstå.
 
Hur lägger ni upp studerandet inför en tenta?
Läser ni mest i böckerna, kollar anteckningar eller power points från föreläsningar?
Vad tycker ni funkar bäst?
Hur får ni allt att sitta till tentadagen?

Inte alls, generellt. Ser till att ha litteraturen, gå på alla föreläsningar och sen jobba metodiskt med uppbyggnaden av strukturen.
 
Instämmer i att det beror på vad det är för kurs/tenta.

Är det mer sånt där man ska kunna specifika ord eller likande, så brukade jag läsa anteckningarna från föreläsningar och PowerPoint, skumma igenom böckerna. Då tyckte jag det var mer viktigt att börja plugga i tid, alltså från början av kursen typ, inte några dagar innan. Då tycker jag att jag kunde känna mig hyfsat ”klar” dagarna innan.

Är det en hemtenta där det ska reflekteras mer tyckte jag det var viktigare att ha koll på kurslitteraturen mer noggrant. För att lättare hitta ett visst resonemang eller sida. Då tyckte jag det var bra att läsa litteraturen och samtidigt skriva nån slags sammanfattning med sidhänvisningar i ett worddokument för att snabbare hitta det jag letade efter 😊
 
Jag arbetade mycket med datorskrivna sammanfattningar där jag utgick från handouts, föreläsningsanteckningar, instuderingsfrågor och annat relevant och "bearbetat" material. Använde sen kurslitteraturen för att fylla i luckor och räta ut frågetecken. Jag kan inte läsa kurslitteratur från pärm till pärm, utan behöver jobba aktivt med att söka kunskap för att orka hålla fokus uppe.
 
Jag är jättedålig på att plugga inför tentor. Men det har räckt med att vara med på föreläsningar/seminarier och läst den anvisade litteraturen. Har kollat på föregående års tentor för att få ett hum.
 
Räknetentor: räkna, räkna, räkna. Skriva formelsamling (även om man inte får ha med den) och skriva "fusklapp" så som man skulle vilja ha en om man fick ha med sig. Sista veckan är det räkna gamla tentor, så att man får en uppfattning om hur man behöver disponera sin tid. Se till att använda de hjälpmedel man får ha på tentan hela tiden när man räknar, så att man har en uppfattning om var i tabellerna man kan hitta något användbart.

"Läskurser" har i regel räckt med att gå på föreläsningarna, vara aktiv i de möjligheter till diskussion som finns, och läsa kurslitteratur i fas med kursen. Jag läser fort så det har aldrig varit något problem att hinna igenom litteraturen utan allt för mycket ansträngning. När det närmar sig tenta har jag tittat på några gamla tentor för att förstå vilken typ av svar examinatorn är ute efter (när jag är lite nervös har jag en tendens att övertänka sånt annars).
 
Jag skriver mycket. Jag tittar i åhörarkopiorna med kommentarer och skriver över det i ett kollegieblock. Om vi tar mikrobiologi t ex så tar skriver jag ner bakteriens namn och stryker under och så skriver jag fakta om den. Sen sitter jag och skriver över från det kollegieblocket till ett annat kollegieblock med bakteriers namn understruket och fakta om den fast lite kortare info den gången. Jag lär mig genom att repetera och skriva ner, och även om jag skriver kortare info så brukar jag komma ihåg mer av den längre texten. Läsa i boken gör jag mest inför eller efter en föreläsning, inte när det blir mer intensivt tentaplugg för det hinns inte med. Sen verkar som att det räcker med informationen från föreläsningarna i de flesta fall i de kurser som jag gått.

Flashcards är ju också bra om det bara är ett ord man ska veta vad det betyder eller kortare fakta. Man får ju övning genom att skriva korten och så blir det ju väldigt lätt att plugga på.
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Vi fick igår reda på att arbetsgivaren lagt en utbildning/föreläsning närapå en heldag en söndag i oktober. (Vi jobbar korta helgpass på...
Svar
16
· Visningar
1 286
Skola & Jobb Hur kan man förklara en lucka i CV:et utan att behöva gå in på orsaken bakom? Vilka typer av tjänster är aktuella att söka när man...
Svar
15
· Visningar
1 045
Senast: Squie
·
Skola & Jobb En kollega till mig började jobba i våras och det funkar inte bra. Personen har helt enkelt för många skador på bussarna och nu är det...
Svar
10
· Visningar
639
Senast: Tuvstarr
·
Övr. Barn Då är tiden kommen för att önska skola till förskoleklass. I samhället vi bor finns 2 olika skolor med F-3 som man får önska mellan. Vi...
Svar
10
· Visningar
686
Senast: Badger
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp