Pastöriserad eller opastöriserad?

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Pastöriserad eller opastöriserad?

En kolega sa att hon kollat all fetaost som såldes i Sverige och de var alla OK, dvs gjorda på pastriserad mjölk och så. Men jag lovar inte att hon har rätt...

Njaej. Såhär är det:

I sverige är ostar pastöriserade om inte annat anges, dvs det måste stå tydligt om osten inte är pastöriserad/gjord på pastöriserad mjölk. Prisxtra säljer opastöriserad ost så det är inte bara småbutiker. EU-regler hindrar sverige från importförbud mot opastöriserade ostar men lyckas inte med icke-importerade, dvs svenska opastöriserade ostar så dessa får inte säljas hur som helst.

Du kan som gravid äta ost som ej är märkt "opastöriserad" så till vida att den inte är någon form av mögelost, dvs chevre, gorgonzola...blåmögelost (danablu, kvibille gräddädel, etc), grönmögelost (och vad som skiljer den från blå vet jag inte), vitmögelost (camembert, brie) ska man enligt livsmedelsverket undvika om de inte hettats upp till minst 70 grader (lagats i mat)

Fny (som längtade ihjäl sig efter lurviga ostar under 9 månader)
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp