För över 20 år sedan (1990-talet) hyrde vi ett sommartorp i Sörmland, där det fanns ett bestånd med Parkslide.
Parkslide var då mer eller mindre okänt, men vi ville inte ha "den där ruggen" ( 4-5 kvm) på den platsen.
Vi behandlade "ruggen" på samma sätt som man brukar bekämpa rotogräs, alltså med nerklippning flera gånger per år. Vi använde motorgräsklippare med mulcher, och lät klippet ligga på platsen. Mulcher = det blir mos av klippet.
Gradvis så minskade ruggen, alltså färre skott, och fem-sju år senare, när vi flyttade därifrån, så hade vi varit fria från parkslide några år. Ingen spridning skedde till andra ställen.
Men det handlar om att hänga i, och klippa ofta så att man utarmar rötterna.
Runt det här reportaget blir jag lite konfys. Man ser ganska lite av hur grunden och innergolvet till huset är utformad, men jag misstänker att det finns både dräneringsproblem (fuktigt grund), och en del andra problem runt husets grund, förutom förekomst av Parkslide, på basis av det lilla man ser. På bilderna ser man "bleka skott" som tar sig in (skott som vuxit utan direkt solljus), vilket tyder på att en sälgbuske, en slingerväxt eller annan envis växt som gärna skickar upp skott genom en krypgrund eller ett vekt innergolv med dåliga genomföringar och fuktig miljö lika gärna skulle kunnat slå till.
Jag har sett sådant flera gånger. Alltså diverse växter som tar in i "dåliga grunder".
Att bli av med en envis Sälgbuske, Hybridvallört, Rosenvial eller annan perenn växt som tar sig under en grund är inte helt lätt det heller. T.ex. sälgens rotsystem kan vara extremt vittförgrenat, och även bitar av stammen kan sätta nya rötter och växa vidare. Bra dränering (=i det närmaste snustorrt) är ett måste. Och så det vanliga rådet: Inga rabatter/planteringar för nära husvägg.
Parkslide är, baserat på min erfarenhet, ett irriterande rotogräs, som likt Lupiner, Hybridvallört, Knölklocka, Kirskål, Kardborre, Örnbräken m.fl. är skitjobbiga att bli av med, när de är på "fel ställe".
Här har vi problem med Hybridvallört, som försöker "spränga" sig fram genom ett hörn på ena logens grundmur. Minsta rotdel ger upphov till nya plantor....Det är bara att klippa, klippa och klippa...
Att man i det fuktiga Storbritannien inte kan försäkra hus där det växer Parkslide må så vara. Här har vi i stora delar av landet ett annat klimat och använder annan husbyggnadsteknik.
Ryktena om hur besvärlig den är, är nog delvis ett "Internetfenomen", där man låser på engelskspråkiga internetsidor, och så uppstår en enorm ryktesspridning.
Märkligt nog uppstår inte samma ryktesspridning runt Lupiner, som är extremt skadliga för den biologiska mångfalden.
När Parkslide dyker upp på kommunal mark, t.ex. p.g.a. att någon dumpat klipp utanför den egna trädgården, och det blir kommunens problem, då är bekämpningen svårare än i trädgården.
Kommunen saknar i regel möjligheten att klippa (på ett icke spridande sätt) var 3-4-vecka under växtsäsongen, det är då Glyfosat, täckning och makadam dyker upp.