Hästar kan bli överviktiga på enbart grovfoder eller bete också.
Det är inte alla som står på gård med bete för olika typer av hästar, utan man får antingen ta det bete som finns eller ha sin häst i vanlig hage och fodra med hö.
Det är få som har egen gård och själv kan bestämma vem man ska köpa hö ifrån, och vad för typ av hö man ska köpa. Och oftast står det olika hästar i samma stall (samma hage) som har olika behov.
I en drömvärld vore det perfekt om alla hästar i samma hage hade exakt samma behov, och att man kunde välja det optimala höet som helt passar ens egna hästs behov.
Men den verkliga världen ser tyvärr inte ut så. Det är väldigt svårt att hitta hö av sådan typ att man kan ha fri tillgång till extremt lätt födda hästar tex.
Du ser svårigheter och verkar inte ha ambitionen att göra det bättre för våra hästar.
Dessutom har du sannolikt fel i sak.
Statistiskt så finns endast ett mindre antal av Sveriges hästar på stora svårpåverkade anläggningar i de tre storstadsområdena, även om väldigt många hästar finns i Skåne, runt Stockholm och runt Göteborg.
En tredjedel av Sveriges hästar finns på lantbruksfastigheter, och en tredjedel av Sveriges hästar är travhästar (inte samma tredjedelar...).
Varje hästägare behöver ta tag i att förstå hur fodring går till och bidra till att det köpts in lämpligt foder för de hästar som finns på anläggningen. Har stallägaren dåliga kunskaper, så får de inackordera hjälpa till med att informera, så att stallägaren får hjälp att köpa rätt..
Väldigt många som hyr in sig, har hästen i ett litet stall med några få hästar. Innan grovfoder köps in, så kanske diskussioner om vilket foder, och utfodringsstrategier borde genomföras.
Men det görs inte, man "kör bara på", och klagar på "fel foder". Och lunchfodrar, fyller säckar och jobbar allmänt opraktiskt. Det här beteende lärs dessutom ut på vissa naturbruksskolor med hästinriktning.
Säljer man stallplatser på en större anläggning, som en kommersiell tjänst, så är det en dålig anläggning, om det inte finns tjänliga hagar för olika kategorier med häst. Så omöjligt är det inte att skapa en lågenergihage.
Som jag sa tidigare, så endera får man ha flera olika partier med grovfoder, för olika behov, och sätta ihop grupper med hästar beroende på foderbehov, eller så får man använda grovfoder med lågt energivärde, som kan användas för fri tillgång i hagen till i princip alla hästar, utom något enstaka undantag.
Det tar föga mer plats med två partier foder. Det gäller bara att se till att det ordentligt definierat vilket foder som är vilket.
Hur tror du alla bönder med djur som behöver olika foder under olika tider på säsongen gör?
Jo, man har tydligt uppmärkta partier med foder, där somligt är avsett för djur med behov av höga värden, och andra partier till andra djur med andra behov.