Sv: Överväxt vall bäst till fångkänsliga hästar?
Däremot är ju haken att man vet inte vilken nivå som är fångutlösande av fruktan. Man vet att en HÖG dos är det, men man vet inte än hur långt gränsen går. Dvs X ger fång, men ger X-10 fång? X-20? Det vet man inte. Inte heller om det finns olika individuell känslighet.
Jo, man vet numera rätt bra hur stora fruktanmängder som behövs för att orsaka laminitis.
Pollitt använde 7,5 g/kg oligofructose (OF) och samtliga hästar (ponnyer) fick laminitis.
Man gjorde senare försök med 1 g/kg OF och ingen häst fick laminitis.
Förra året, 2009, gjordes ytterligare försök med 1 g/kg, 5 g/kg och 7,5 g/kg OF. Här är rapporten:
Am J Vet Res. 2009 May;70(5):624- 32
Effects of low-dose oligofructose treatment administered via
nasogastric intubation on induction of laminitis and associated
alterations in glucose and insulin dynamics in horses.
Man fick följande resultat:
Ingen av de 12 hästar som först fick 1 g/kg OF utvecklade laminitis. Hästarna delades sedan in i två grupper, 8 hästar i grupp A som fick 5 g/kg OF och 4 hästar i grupp B som fick 7,5 g/kg OF. Alla hästar i grupp B utvecklade laminitis och 3 av 8 hästar i grupp A.
Det finns således en risk (37,5%) för laminitis vid fruktanhalter i storleksordningen 5 g/kg kroppsvikt. En häst som väger 500 kg skulle därmed vara i riskzonen om den ges 500 x 5 = 2500 g (2,5 kg) fruktan MOMENTANT (OF i försöket gavs momentant “via nasogastric intubation”).
Om man antar att hästen äter 2% av sin kroppsvikt per dygn så äter en häst som väger 500 kg ca. 10 kg TS vilket betyder att ett grovfoder måste innehålla minst 25% fruktan för att utlösa laminitis. Då har man ändå inte tagit hänsyn till att hästen i verkligheten inte tar in all fruktan momentant utan under dygnets alla timmar.
Skickar man sitt grovfoder till USA för analys så får man både ESC (socker) och WSC (socker + fruktan) analyserat (samt stärkelse). Fruktanhalten är således WSC – ESC.
Gå in på följande länk:
http://www.dairyone.com/Forage/FeedComp/disclaimer.asp
Titta på statestiken för “grass hay”. Normalvärdet för WSC är 10,8% och för ESC 7,5%, dvs. den normala fruktanhalten i hö är 10,8 – 7,5 = 3,3%. Ganska långt från 25% eller hur. Det högsta värdet i intervallet för WSC är 15,2 och 15,2 – 7,5 är 7,7%.