Sv: Överlastad
En väl inkörd häst som fått växa i sin uppgift att dra, lär sej teknik i att dra effektivt, den breddar med alla fyra ben och blir platt som en groda över ryggen när det går tungt. den lär sej att känna efter i lokorna när den ska dra och drar lugnt igång lasset. Därför är det så viktigt att en ung eller grön häst aldrig lastas tyngre än man vet den lätt klarar av. och det är inte svårt att förlasta en häst. även en erfaren häst som stått still en längre tid behöver dra lätt i början, kör jag igång med skogsarbete på hösten börjar jag med de lättare stockarna första dan och trappar upp allt efter som.
Har man råkat ut för en olycka i arbetet och kanske i iver lastat på lite för mycket så är det hårt arbete som väntar. Har man förlastat den ordentligt och eller en väldigt ung häst så kanske det aldrig går att få den till en riktigt bra körhäst.
Men jag rekommenderar att köra den i lite skogsarbete. sax linor och svängel behövs och den lättaste slana man kan finna. Skogen gör hästen lugn och harmonisk den får annat att tänka på när den måste kolla var den sätter fötterna mm. och det blir naturliga stopp och igångsättningar, i början räcker det att köra med linor och svängel sen lägga till saxen osv.
Har man inte tillgång till sax och inte vill lägga ut pengar på en, den kostar ju lite så kan man koppla på vad man har men det får inte vara så det kan hugga i sten och liknande så den får ett hårt ryck i lokorna.
Min gamla nordsvensk var otrolig på dragteknik, han kände efter i lokorna innan han drog igång tog ett halvt steg till bak, la sej ner i lokorna och tog i. vi har dragit upp nerkörda bilar och allt möjligt med han, svänglar och linor rök sönder och slog han i rumpan men han rörde inte ett öra ens. Bilen stod kvar i leran ; )) Men jag gör aldrig det här med en häst som jag inte känner så väl, vi hade jobbat i skogen en hel del tillsammans och där fått ett otroligt förtroende för varan, han var riktigt väl inkörd och han var gammal och rutinerad. en ung häst skulle kanske aldrig gå att köra efter en sån här grej.
Jag måste säga att om hästen måste rycka igång ett lass för att det är tungt då ska man plocka av lasset så den slipper rycka igång. är hästen vältränad och väl inkörd och fått bygga upp teknik så behöver den aldrig rycka. bara om människan är så dum så den lägger ett lass tyngre än den orkar dra igång. förr när hästen gick på timmervägar med meterhöga lass var det en sak om hästen måste ha igång lasset som satt sej. men dom hästarna kördes hela dagarna och hade en helt annan erfarenhet än våra hobbyhästar. vi kan inte kräva att dom ska dra igång tunga lass när vi bara kör lätta vagnar ett par gånger i veckan.
När man kört i skogen länge och väl, ökat vikten undan för undan kan man försiktig börja köra med en lätt sulky eller rockad. lägg lite hö framför när du sitter upp och låt den på lång töm röra sej framåt. Håller du i tömmen för att få den stå still ger du den bara utav din dåliga energi genom tömmen, hästen kastar upp huvet och får inte rätt teknik. lång töm sänkt huvud lugn igångsättning är förutsättningen.
mvh "myrlan"