För att kunna svara på den här frågan måste man känna till varför hästarna behöver pass. Då jag är godkänd id-kontrollant, chipmärkare och arbetar som djurskyddsinspektör, så jag stöter på dessa frågor ganska ofta. Min tolkning av passkravet är denna:
-Marknaden inom EU förutsätter att djur ska kunna förflyttas fritt mellan länder och regioner. Då smittrisken ökar när djur flyttas och blandas med djur från andra platser, är det viktigt att djurens identitet och ursprung kan fastställas.
-Då vi inte har krav på märkning av våra hästar (mer än undantagsfall, inom vissa raser), och inte heller något krav på jorurnalföring (som är obligatoriskt för ex nötkreatur), är passet den bästa(????) lösningen. Nåja, vi slipper i allafall gula öronbrickor på våra hästar...

Observera dock att Svenska hästavelsförbundet (SH) rekommenderar chipsmärkning av samtliga hästar!
-Pass ÄR redan obligatoriskt, från 1 mars 2002, men gäller i första hand föl födda fr o m 2002, samt vid tävling utomlands, export, eller vid slakt, samt vid försäljning (något som många tycks glömma...). Före 2005 års utgång skall samtliga hästar ha ett pass. Min egen rekommendation till er som har äldre hästar (20+) är att vänta, till alla er andra rekommenderar jag att snarast byta ut era gamla registreringsbevis till pass.
När det gäller sanktioner vid avsaknad av pass gissar jag att djurägaren riskerar vitesföreläggande. Hästar utan pass kan inte heller lämnas till slakt. Enligt JBV kommer dock alla hästar att få veterinärbehandlas.
På Jordbruksverkats hemsida,
http://www.sjv.se/net/SJV/Startsida/%c4mnesomr%e5den/Djur+&+veterin%e4r/H%e4stpass+&+hundregister/H%e4stpass finns en hel del information om hästpass, samt länkar till SH, STC mm.
För övrigt vill jag bara tillägga att nötkreaturen som avlivades p g a att de inte var märkta hade varit föremål för en lång process där ägaren vägrade märka sina djur. Jag hittade även en artikel om detta på JBV hemsida:
http://www.sjv.se/net/SJV/Startsida/Nyhetsarkiv/Nyheter/1027934214606
Ja, det är en djungel med alla bestämmelser, men den mesta informationen går trots allt att hitta på Jordbruksverkets hemsida...
Hlsn Helena, som inte är för EU, tycker att passen/märkningarna borde utformats på ett smidigare sätt, samt att Jordbruksverket själva borde se till att informationen kommer ut till hästägarna... Puh.