Sv: Och DÄR försvann golvvärmen ur planeringen (tror jag).
Livslängd på 40 år säger du. Det gör mig ju aningens skraj som bor i hus från tidigt 60-tal med golvvärme installerad från början (och element, ska kanske tilläggas). Går de läck tänker du? Hur märker man det (vi har källare under och har inte sett något läckage)?
Tidigt 60-tal, ja då har ni garanterat kopparrör och då är livslängden i stort sett oändlig. Plastslangarna kom ju senare och det är dom man räknar med 40-60 år på, dom tidigaste kunde diffundera åt båda håll så syre läckte in och slangarna svettades på utsidan. Dagens förnätade med syrediffussionsspärr gör inte det men har fortfarande inte bättre beräknad livslängd.
Caffe: Jo man har slangarna ingjutna idag i plattan men då har man ju ordentligt isolerat under plattan och även en folie som hindrar fuktvandring från marken och upp i plattan.
Isoleringen är ju en historia för sig, idag lägger man ut frigolit och gjuter på det, eller lecakulor. Frigolit är komprimeringsbart över tid, suger även vatten över tid (vem har inte sett en flytbrygga som sjunkit)
och lecan suger även den vatten över tid iom. att det är ett lermaterial.
Jag valde därför Hasopor, ett skummat glasmaterial gjort av returglas som varken kan komprimeras, binda eller leda fukt och som dessutom är en väldigt lätt men bärig fyllning till grunden under plattan. Lite dyrare än leca MEN håller i det oändliga, kan varken mögla eller ruttna, fantastisk isoleringsförmåga, markduk under är överkurs och efter en lätt komprimering med vanlig vibropadda lägger man två lager diffussionstät plast, armerar och gjuter.
Jag misstänker att golvet kommer att hålla värmen mycket bra utan golvvärmeslingor för SÅ kul är det inte att gödsla med pengar man egentligen inte har, dessutom har jag spritt nya element av den gamla modellen, tillverkade på 40-talet, ni vet dom som är som stora acctankar i sig själva.