Jag klipper aldrig klor på mina kaniner, inte på mina katter heller. De växer inte längre än vad de ska och jag tror att vi ofta riskerar att ställa till det när vi lägger oss i med såna där saker. På mina kaniner blir de inte längre än vad de är nu (det är långt från pulpan). Om du klipper behöver du inte klippa nära pulpan, de ska ha lite längre klor. Du ser ju om klon börjar bli för lång och ser onaturlig ut. Om kaninen är mkt stillasittande i en fackbur så kanske du kommer att behöva klippa klorna på den ibland. Som sagt, titta och håll efter vid behov. Mina kaniner har utrymme att gå ut och gräva, och min hane som bor inne är frigående så han rör sig mycket. Därför slits deras klor kanske mer naturligt än på en kanin som sitter stilla hela dagarna.
...Du klipper aldrig klorna, va? "Kaniner ska ha långa klor" va???
Kaniner lider, precis som andra djur, av att ha för långa klor. Tamkaniner bor större delen av deras liv i burar och kan därför inte slipa ner sina klor själv, utan vi måste klippa de. Mina kaniner bor ute större delen av dygnet (går ut vid 7 på morgonen, in vid 8-9 på kvällen året runt) och gräver sina egna hålor, men vi måste ändå klippa klorna (!). Visst, framtassarnas klor håller sig rätt så bra på sommaren med vi måste definitivt klippa flera gånger per år.
Jag har fått tagit hem kaniner med för långa klor förr och gud, stackars kaniner. Jag klipper alltid de några mm från pulpan, vare sig kaniner väger 6kg eller 1,5. När vi fick hem vår omplaceringskanin med nästan en cm långa klor efter pulpan så var hon otroligt obekväm när hon skuttade. Så fort de blev klippta började hon gnaga och nu är hon världens mest energifulla kanin som springer överallt. Så jo, gör era kaniner en tjänst och håll efter med klorna. En gång i månaden ungefär, beroende på behov.
Angående sällskap, kaniner är sociala djur och trivs bäst med sällskap. Speciellt om kaninen bor ute och inte kan vara den del av människofamiljen. Vi har fem kaniner just nu varav två par (hane x hane, hona x hane och sen en ensam jättehona) och man märker verkligen hur mycket de uppskattar sällskapet. Men man bör vara försiktig när man släpper ihop kaniner. Hormoner kan ställa till det ordentligt så helst ska båda kaninerna vara kastrerade. Det ultimata är kastrerad hane och kastrerad hona (vi har ett sånt par), lugnaste ihopsättningen vi haft trots en dominant hane. Annars kan hona och hona också gå bra, men då får man räkna med hormoner och sura miner lite oftare. Två kastrerade honor borde fungera bättre. Hanar tillsammans är inte att rekommendera, speciellt inte om du inte är van vid att läsa av kaniners kroppspråk och är väl informerad om när man bör bryta och när det blir allvarligt. Vi har två kastrerade hanar tillsammans med de har bott ihop hela livet.
När man släpper ihop kaniner bör man se till att kaninerna har mycket utrymme att springa på, många gömställen med två ut och ingångar och vissa säger att det inte bör vara någons revir (men det har funnits forskning om att det inte spelar någon roll). Kaninerna kommer försöka göra upp rangen mellan varandra genom att jaga. Jag brukar säga att så länge ingen kanin biter sig fast i den andra eller skadar den andra så det blir sår så kan man låta pälstussarna flyga. Sen brukar inte dominanta kaniner gå bra ihop, utan det är bäst om man råkar hitta en lågrangad och en dominant så löser det sig snabbt. Eller två lågrangade. Detta kan dock vara svårt för kaninägare att veta i förväg. Två dominanta kaniner skulle dock attackera varandra med ansikterna emot varandra, och inte så att en jagar den andra. Man bör inte heller släppa ihop en unge med en äldre kanin, utan vänta tills ungen är ca 6 månader gammal så att den kan försvara sig.
Kaniner ska äta större delen av sitt matintag av hö och oftast klarar de sig bra på hö och vatten. Dock kan man även ge de en liten del pellets, hur mycket beroende på sort och hur stor kanin. Vi ger våra Cuni Complete, men rekommenderar även Selective.
När det är minusgrader byter vi vårat vatten två gånger per dag, eller mer. En gång på morgonen och en gång på kvällen. Det är enklast om man har två skålar att byta mellan så att du kan ta in den isiga skålen så att den får smälta. Flaska är inte att rekommendera då det bara fryser och går sönder.
Kaniner stampar för att varna andra om fara. Den känner sig hotad eller stressad. Ibland är det inte solklart om vad som får kaninen att stampa, det kan vara allt från att den såg en fågel, hörde någon katt eller så, inte gillar någon lukt eller t.ex. igår stampade vår hane när han kom nära den andra hanen när han hade ont i magen (alltså var sjuk och låg väldigt stilla). Så han kände av att något var fel.
Hoppas det hjälpte lite, lycka till!
(Är det något mer du undrar får du gärna fråga. Jag är lite av en kaninnörd på heltid.
)