Sv: NH och klickerträning tillsammans?
Börja med att klciak in hästen. Sen rekommenderar jag alltid en övning som går ut på att visa hästen att det inte är "muddrande" som ger godis, utan kreativitet.
Om din häst är van vid att backa, så kan du inleda med att be om backning, och så fort hästen lägger vikten bakåt, klicka och ge belöning. Utöka kraven efter hand. Detta lär hästen at effektivaste sättet att tigga är att backa - klart att föredra framför att den muddrar dig efter belöning. Den kommer sluta tigga när den är "operant", dvs har förstått till fullo vad det går ut på. Tills dess är det bra att låta den använda ett tiggbeteende som är riskfritt, alltså backande eller liknande.
Till första frishejpingövningen brukar jag använda "vända bort huvudet".
Bestäm åt vilket håll du vill att hästen ska titta. Ställ dig framför den (är den bufflig, så ställ dig så du har en boxvägg eller ett staket mellan dig och hästen i början). Så fort hästen gör en ansats att titta åt rätt håll, klicka och belöna. Börja med väldigt små steg, korta pass och EXTREMT täta förstärkningar. Ju fler klick du får in på en minut, desto bättre. Öka kravet på hur långt bort den ska vända huvudet efter hand som den förstår grundkravet.
När du får beteendet på en hög frekvens, alltså att hästen vänder huvudet åt rätt håll direkt den har tagit godiset, så kan du börja lägga till ett kommando, för att sen gå över till total stimulikontroll.
De flesta djuren lär sig en sån här grej, från första klicket till stimulikontroll, på fyra- fem pass a 3 minuter.
Som vanligt rekommenderar jag dessutom att du pluggar på de tio shejpinglagarna:
1.
Höj kriterierna långsamt, så att lärlingen alltid har en chans att lyckas. (En förstaklassare får beröm för att räkna ut 1+1, gymnasieleven vill ha en större utmaning. Men man måste gå igenom hela grundskolematten för att ha en chans att lösa tredjegradsekvationer utan att tappa lusten)
2.
Träna en aspekt av beteendet i taget. (Börja med att klicka för att hästen sänker huvudet. Klicka sen för att den gapar efter bettet. Först när båda beteendena är befästa kan man kombinera dem och få hästen att sänka huvudet och gapa efter bettet. Att lägga till en cue är att lägga till ett nytt kriterie)
3.
Sätt aktuell respons på oregelbundet förstärkningsschema innan nya kriterier läggs till.
4.
När nytt kriterie introduceras, slappna av med de tidigare. (När hästen ska börja gapa efter bettet så struntar vi i att den har huvudet högt).
5.
Ligg steget före lärlingen! Håll koll på vad som kommer härnäst i ditt förstärkningsschema
6.
Använd en tränare per beteende. Flera tränare per elev går bra, men träna på olika saker.
7.
Om aktuellt shejpingprogram inte fungerar, byt! Det finns lika många vägar att nå ett beteende som det finns tränare att ta fram dem. Minst.
8.
Avbryt inte träningspasset utan orsak, och ge bonus vid sista klicket. Att sluta träna kan vara en stark bestraffning för en motiverad elev!
9.
Om beteendet försämras eller inte kommer på cue, gå igenom shejpingprogrammet från början med en serie enkla förstärkare.
10.
Avsluta alltid i högform! Bättre med många korta pass än ett långt. Om du uppnår dagens mål efter tre klick- ge bonusgodis och avsluta passet, alternativt träna på något annat en stund.
/Migo
Klickertränare