Sv: Näsblod!?!
Oftast är det inte farligt men man bör hålla det under observation. Har hästar som efter igångsättning har haft lite näsblod. Ljust och ungefär som om det var utspätt med rinnande näsa.
Saxat från ATG klinikerna:
Näsblod
Det finns flera tänkbara orsaker till näsblod hos häst. Hästen bör undersökas med endoskop då veterinären tittar i näshålan, svalget och luftstrupen för att försöka hitta varifrån blodet kommer.
I allmänhet är näsblod inte akut farligt för hästen. Undantaget är stora mängder ljust blod (från en artär), vilket kan orsakas av ett slag mot huvudet eller en bristning av ett stort kärl i luftsäcken på grund av svampinfektion. I så fall måste man självklart söka akut hjälp.
Om blodet bara kommer i ena näsborren misstänker man i första hand en blödning i näshålan. Om det kommer i båda näsborrarna är det mer sannolikt att blödningen kommer från svalget, luftstrupen eller lungorna.
Här beskrivs några orsaker till näsblod:
Infektion
Infektioner i luftvägarna försvagar slemhinnan och kan ge tillfälligt näsblod. Det ser man ofta hos förkylda människor.
Mekanisk retning
Om hästen får in ett främmande föremål i näsan retar det nässlemhinnan och orsakar blödning. Det ses ibland hos travhästar som får in grus i näsan. Det är vanligt att hästen blöder näsblod i samband med nässvalgsondning.
Polyper och tumörer
Polyper i näshålan förekommer. En polyp är en stjälkad knöl som orsakats av en inflammation. Oftast hör man också missljud när hästen andas och ibland får den varigt näsflöde.
Samma symtom ses vid tumörer i näshålan. Huvudets kontur kan också bli ändrad av en tumör.
Den vanligaste orsaken till upprepat näsblod ur ena näsborren är en typ av tumör (ethmoidalt hematom) som utgår från blodkärlen i silbenet, högst upp i näshålan på gränsen till hjärnan. Den är behandlingsbar med gott resultat.
Polycytemi/lungblödare
Vid polycytemi, ofta kallat överträning, producerar kroppen fler röda blodkroppar än den behöver. Då blir blodtrycket för högt och blodkärlen spricker vid ansträngning med näsblod eller lungblödning som följd.
Rolle
Islandsfullblod på Lösdrift