Sv: Någon mer med "ont i kroppen" som rider?
Jag har en whiplashskada med massor med nervskador och Fibromyalgi. Jag rider, rätt mycket tom.
Då jag först skadade mig för 15 år sedan så var prognosen mycket dålig. Jag skulle aldrig kunna springa eller rida igen. Och aldrig få ett normalt rörelsemönster eller normal balans enligt läkare och sjukgymnast.
Idag har jag visserligen smärta dygnet runt. Men jag har lärt mig hantera den och förebygga det värsta. Jag har lärt mig rida mer på snabbhet, teknik och känsla än på styrka. Tidigare red jag betydligt sämre och fick nog stundtals kompensera brist på teknik med styrka.
Jag kunde först bara rida Islandshästar iom deras gång. Halvbloden fick jag lägga på hyllan. Efter ett par år kunde jag även rida vissa araber, någon ponny och PRE/Lusitano. Nu kan jag även rida storgångade halvblod.
Jag bytte signalsystem och till viss del utbildningstrappa iom detta. Och upplever att jag med det behöver ge mindre och färre signaler.
Idag har jag min gamla Islandskorsning kvar av sentimentala skäl. Men har även köpt mig en unghäst som är modell halvblod med helt ok gång. Unghästridning kräver ju också mer av kroppen då det rids på i friskare tempo. Det hade jag aaaldrig klarat förr på ens en arab då jag var som sämst.
Jag jobbar som dressyrtränare och rider även andras hästar väldigt mycket.
Förr var jag glad om jag kom upp i sadeln och pallade skritta 10 min.
För mig är knepet att hålla mig så vältränad som möjligt. I början så spydde jag ofta av smärta. Men värken avtar ju mer jag kan röra mig, förutsatt att jag redan är vältränad.
Skritta barbacka på en Islänning, arab eller PRE tyckte jag var guld för mina låsningar jag fick i ryggen. En ortoped som jag haft var ridkunnig. Och även han menade på att just i skritten fanns en rörelse som gjorde att låsningar förebyggdes eller om man har tur och de är lätta tom rasslar loss.
Jag skulle rekommendera att söka upp en Feldenkraisterapeut! De lär ut en enorm kroppskontroll som hjälpt mig mycket både gällande smärtan och i ridningen.
Smärtpsykolog för att lära sig hantera att alltid ha ont. Så man vågar pressa igenom vid Fibro, som inte blir konstant sämre, om det gör ont. Till slut blir det bättre.
Balansproblem är också vanligt hos whiplashindivider. Det går att träna upp med korrekta knäböj, tåhävningar på ett ben och stängda ögon. Jag skulle rek att göra dem första g med sjukgymnast.
Det finns massor med uppsuttna övningar beroende på ryttarens problem. Avsuttna med.. Jag håller lite på att jobba med detta ihop med en annan.
Vill ni veta mer kan vi PM:a