karamelldrottningen
Trådstartare
Visst smakar mjölken ganska mycket annorlunda idag än för 20 år sedan? Speciellt laktosfria smakar helt annat idag än då.
Vad beror det på egentligen?
Vad beror det på egentligen?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Visst smakar mjölken ganska mycket annorlunda idag än för 20 år sedan? Speciellt laktosfria smakar helt annat idag än då.
Vad beror det på egentligen?
När jag började köpa laktosfri mjölk för snart 25 år sedan när mitt ena barn blev laktosintolerant med ganska allvarliga symptom (då köptes mjölken på apoteket och med recept) smakade den mjölken väldigt sött. Det var den tidens sätt att bryta ner laktosen på och den var inte utan laktos som idag utan kallades låglaktosmjölk. Lite av laktosen fanns kvar men det var så lite att de flesta ändå kunde konsumera normala mängder. Vi fick ransonera, max ett glas om dagen gick bra. Idag finns bättre metoder och den laktosfria och den vanliga går nog knappast att skilja på om man inte är en riktig finsmakare.Visst smakar mjölken ganska mycket annorlunda idag än för 20 år sedan? Speciellt laktosfria smakar helt annat idag än då.
Vad beror det på egentligen?
Jag kan inte riktigt tycka att den vanliga mjölken smakar annorlunda?? Men, ja, den laktosfria är det helt annan smak på numera. Den är inte alls fruktansvärt söt längre.Visst smakar mjölken ganska mycket annorlunda idag än för 20 år sedan? Speciellt laktosfria smakar helt annat idag än då.
Vad beror det på egentligen?
Fodret är nog inte så väldig förändrat? Kanske med undantag att torrhö knappt existerar till nöt längre. Men ansilage har ju alltid getts. Numera i vita bollar men även i ensilagetorn och planlagrat som tidigare.Har svårt för mjölk nuförtiden, så kan inte svara på skillnaden. Men som jag minns det hemifrån, vi hade mjölkkor under min uppväxt, så förändrades smaken på mjölken lite beroende på vad korna åt. Kan det vara så att vi helt enkelt utfodrar kossorna på ett annat sätt än för 20 år sedan?
Laktosfattig och laktosfri är ju två olika saker så självklart smakar de annorlunda. Laktos är ett socker och i den laktosfattiga har man tillsatt enzym som spjälkt sockret vilket ger den söta smaken.Jag kan inte riktigt tycka att den vanliga mjölken smakar annorlunda?? Men, ja, den laktosfria är det helt annan smak på numera. Den är inte alls fruktansvärt söt längre.
Aha tack, det förklarar att just den laktosfria, eller låglaktosmjölken smakar så annorlunda idag. Inte lika söt och inte med den där speciella eftersmaken.När jag började köpa laktosfri mjölk för snart 25 år sedan när mitt ena barn blev laktosintolerant med ganska allvarliga symptom (då köptes mjölken på apoteket och med recept) smakade den mjölken väldigt sött. Det var den tidens sätt att bryta ner laktosen på och den var inte utan laktos som idag utan kallades låglaktosmjölk. Lite av laktosen fanns kvar men det var så lite att de flesta ändå kunde konsumera normala mängder. Vi fick ransonera, max ett glas om dagen gick bra. Idag finns bättre metoder och den laktosfria och den vanliga går nog knappast att skilja på om man inte är en riktig finsmakare.
Personligen tycker jag att mjölk luktar lika unket och illa nu som för 20 år sedan. Det är inget jag skulle dricka frivilligt.
Fodrade man med åkerbönor, majs och ärter i någon stor utsträckning för 20 år sedan? Absolut att ensilage inte är en ny företelse och att hö som foder minskar, men vi driver samtidigt mjölkproduktionen hårdare idag än för 20 år sedan. Så framförallt kraftfoder och koncentrat har säkerligen ökat i giva för att kunna producera mer mjölk på samma antal individer.Fodret är nog inte så väldig förändrat? Kanske med undantag att torrhö knappt existerar till nöt längre. Men ansilage har ju alltid getts. Numera i vita bollar men även i ensilagetorn och planlagrat som tidigare.
Att mjölken smakar likadant hela året beror väl på att så stora mängder blandas antar jag.
Min teori är att smaklökarna förändras
Laktosfritt har jag aldrig druckit. Kan ha det i kafffet nån gång när inget annat erbjuds. Kan med andra ord inte uttala mig alls om smaken.
Fett ja, mannen vägrar allt under ”standardmjölk” och vill helst ha högre fettprocent för det smakar helt enkelt bättre enligt honom. Att pastörisering kan ge sån skillnad tänkte jag inte på, men vi drack ju alltid mjölk direkt från mjölktanken hemma och när jag tänker efter så hände det att kompisar som hälsade på inte gillade vår mjölk.Laktosfritt kan du få genom att antingen bryta ner laktosen till enkla sockerarter med enzym, eller så kan du ultrafiltrera bort det, alternativt både sätten kombinerade (Arla gör tydligen detta).
Beroende på metod så kan mjölken smaka olika (olika mkt sockerarter å mängd kvar).
Sedan är det pastörisering. Laktosfri mjölk högpastörieras ofta - innebär mer värme för att avdöda bakterier å enzym. Beroende på hur du pastöriserar kan detta ge smak eftersom protein + socker bildar maillardreaktionen och ger en karamellig smak. T ex UHT mjölk som kan förvaras i rumstemperatur kan smaka mkt annorlunda jmf med "färsk" mjölk eftersom den upphettas till högre temperaturer.
Sedan har vi olika fetthalter. Fett ger smak! Jmf lättmjölk med gammaldags mjölk.
Jämför du sedan en vattenbuffel mot en låglandsko så har du både en skillnad i fetthalt och fettsyrasammansättning =. Ytterligare skillnader i smak!
Det är säkert också så att mjölkens smak kan ändras beroende på vad kossan äter, men de faktorerna ovan har större inverkan skulle jah vilja påstå!
Mvh Agronomen
Fett ja, mannen vägrar allt under ”standardmjölk” och vill helst ha högre fettprocent för det smakar helt enkelt bättre enligt honom. Att pastörisering kan ge sån skillnad tänkte jag inte på, men vi drack ju alltid mjölk direkt från mjölktanken hemma och när jag tänker efter så hände det att kompisar som hälsade på inte gillade vår mjölk.
Ö
Fodrade man med åkerbönor, majs och ärter i någon stor utsträckning för 20 år sedan? Absolut att ensilage inte är en ny företelse och att hö som foder minskar, men vi driver samtidigt mjölkproduktionen hårdare idag än för 20 år sedan. Så framförallt kraftfoder och koncentrat har säkerligen ökat i giva för att kunna producera mer mjölk på samma antal individer.
Vill man ha mjölkkor som inte ger så mycket för husbehov men är ytterst trevliga och skitmysiga så betäck SRB medHerefordtjur, kan varmt rekommenderas.
![]()
Jag är ju så gammal så när jag växte upp hade inte alla gårdar mjölktank