Läser på Sveriges Radios hemsida om livsmedel som innehåller många bekämpningsmedel - och att det kan finnas så mycket som 22 olika ämnen i ett och samma prov! :-O Skrämmande ö h t med bekämpningsmedel i mat tycker jag och extra skrämmande eftersom det måste vara oerhört svårt att bedöma riskerna av en sådan "cocktail" som det uppenbarligen ofta är, jämfört med att undersöka risken med de olika bekämpningsmedlen var för sig...
Värstingarna i klassen är visst russin, gojibär, jordgubbar, huvudsallad, chilifrukt, vindruvor, stjälkselleri och äpplen i den ordningen. Av dessa är det visserligen bara stjälkselleri som jag äter - men det känns ändå olustigt... De har också en lista på livsmedel med spår av mer än fem bekämpningsmedel (där vindruvor, äpplen och apelsiner ligger i "topp"). Än en gång tänker jag mig att riskerna med en kombination av medel måste vara mycket svårare att bedöma än enskilda medel var för sig...
Funderar ni i dessa banor när ni väljer mat?
För den som vill se hela listorna finns de här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6392389
Värstingarna i klassen är visst russin, gojibär, jordgubbar, huvudsallad, chilifrukt, vindruvor, stjälkselleri och äpplen i den ordningen. Av dessa är det visserligen bara stjälkselleri som jag äter - men det känns ändå olustigt... De har också en lista på livsmedel med spår av mer än fem bekämpningsmedel (där vindruvor, äpplen och apelsiner ligger i "topp"). Än en gång tänker jag mig att riskerna med en kombination av medel måste vara mycket svårare att bedöma än enskilda medel var för sig...
Funderar ni i dessa banor när ni väljer mat?
För den som vill se hela listorna finns de här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6392389