Det här är min standardvariant (à la Paolo Robertos recept). Misslyckas aldrig och man tröttnar aldrig på den:
6 portioner.
Ugnstemperatur: 225°C
9-12 lasagneplattor, torkade
125 g mozzarella, skuren i små bitar
1 1/2 dl parmesanost, riven
Köttfärssås:
500 g nötfärs
3 bladselleristjälkar
2 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tub (200 g) tomatpuré
1/2 dl persilja, hackad
2 1/2 dl rödvin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g smör
2 msk olivolja
Béchamelsås:
45 g (3 msk) smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk mald muskotnöt
Topping:
1 dl parmesanost, riven
Köttfärssås:
Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter. Finhacka grönsakerna och lök samt vitlök. Smält smör i en stor traktörpanna och häll i olivoljan. Fräs grönsaker och lök försiktigt ca. 5 minuter.
Lägg köttfärs i pannan och smula sönder den med en trägaffel och bryn lätt. Tillsätt tomatpuré, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt koka såsen koka 45 minuter.
Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölken under oavbruten vispning. Tillsätt salt, peppar och muskot och låt såsen småkoka ca. 5 minuter. Rör om emellanåt. Smaka av med ev. mera salt och peppar.
Häll lite köttfärssås och béchamelsås i botten på en smord ugnsform. Varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesanost. Det blir tre lager med lasagneplattor och avsluta överst med lite béchamelsås och toppa med ytterligare parmesanost.
Grädda lasagnen på nedersta falsen i ugnen 30-40 minuter och tills den fått fin färg på ytan. Låt lasagnen stå en stund och stadga till sig innan servering. Bjud gärna en sallad till.
Vill du i stället göra den godaste
vegetariska lasagnen, så väljer du Café Aroms variant:
6 portioner
Röd sås:
2 morötter
2 zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/1 röd chili
1 msk olja
1 burk krossade tomater (400 g)
1 dl vispgrädde (matlagningsgrädde går lika bra)
2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 krm nymalen svartpeppar
blad från 1/2 kruka basilika
Fyllning:
250 g fryst bladspenat
200 g fetaost
8-10 lasagneplattor
150 g riven ost att strö över
Skala morötterna och skär dem i korta stavar och zucchinin i bitar. Skala lök och vitlök och hacka dem. Hacka även chilin fint. Fräs lök, vitlök och chili mjuk i oljan. Tillsätt tomatkross, grädde, morötter, zucchini, salt, socker och peppar. Låt allt puttra i 10 minuter. Tillsätt strimlade basilikablad.
Fördela 1/3 av den röda såsen i en ugnssäker form. Tina spenaten (krama ut all vätska) och strö över hälften av den och fetaosten i smulor. Täck med ett lager lasagneplattor. Varva med ett nytt lager röd sås, spenat, fetaost och lasagneplattor. Överst ett lager röd sås och riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader i 25 minuter. Servera med färsk rucolasallad.