Hej! Lite info..
Fladdermusfisk, (Vimpelfisk) Myxioprinus asiaticus
Utbredningsområde: Kina. En evolutionärt sett mycket gammal fisk som hör hemma i Kinesiska vattendrag som under året varierar oerhört i djup. Den lever i hela översvämmningsområdet kring floden Changijang (tidigare kallad Yang-tse-kiang, på engelska Yangtze), som flyter från Tibet igenom södra Kina och har sitt utlopp norr om Schanghai i Gula Havet.
Allmän beskrivning: Man vet till exempel inte om denna fiskart är ensamgående eller lever i stim eller grupper, eftersom den är helt ny inom akvaristiken. Vid akvariehållning av unga exemplar tycks den vara mycket fredlig sinsemellan. De är dock extremt skygga. Separat hållning har hittills gett bäst resultat. Den presenterades för första gången i ett akvarium på en utställning i Singapore 1989 och därefter skedde de första importerna via en Nederländsk firma till Italien. I Europa visades den första gången offentligt i Wilhelma-akvariet 1991. Den är svår att hitta lämpligt sällskap för, inte p.g.a. dess i akvariesammanhang enorma storlek, utan p.g.a. att den är mycket skygg inför sina medboende. Den kommer dock gärna fram vid matdags. Maten är dock troligen inte det största hållningsproblemet, för den lägger snabbt till på hullet: Inom ett år är den 20 cm stor och väger 500 gram! På två år kan de växa till ca. 35 cm kroppslängd och väga 1,5 kg! Treåriga djur är i genomsnitt 50 cm långa och kan väga 2,5 kg. De största kända exemplaren var ungefär 1 m långa och vägde 30 kg. De verkar uppskatta relativt strömmande vatten och uppehåller sig mest i skyddade områden kring rötter och växtsnår där de gärna sover på dagen. Den är byggd som en båt med kölen uppåt. De blir också alltmer högryggade med åldern, vilket kan tolkas som en artanpassning till strömmande vattendrag. Den simmar då gärna framåtlutande. Vuxna exemplar på 1 meters längd är ca 35 cm höga vartill den resliga rygfenans höjd tillkommer. De är möjligen kvällsaktiva, sover gärna på dagen. Går att sällskapa bra med diverse Danio-arter eller liknande småfisk som håller sig inom de högre vattennivåerna. Oerhört svårfångad, de otroligt simglada fladdermusfiskarna kan endast fångas framgångsrikt med en STOR och VID nätförsedd ram. Vanliga håvar är lönlöst … Miljömässigt har man provat det mesta och den tycks vara tålig. Undvik dock extremvärden. En tysk akvarist som höll dem framgångsrikt hade följande vattenvärden: 23 °C, KH 6, GH 10, Ledningsförmåga 260 μS25/cm och pH 7-7,2. Riehl & Baensch rekommenderar 15-28 °C som temperaturområde (1995).
Storlek: Upp till 1m, oerhört snabbväxande.
Könsskillnader: Honor och hannar kan vara svåra att skilja åt, särskilt när de är så små som när man stöter på dem ute i butikerna. Den exakta fortplantningsbiologin är okänd, men könsskillnader går att fastställa hos vuxna djur. Ungfiskar av båda könen har en silvrig med purpur överdragen långsträckt kropp, som med åldern blir mera stående trekantig i diameter. Ungfiskar får så småningom tre mörkt chokladbruna snedställda ränder/band på höjden. Med sitt karaktäristiska nedåtböjda simsätt så ger dessa ränder en horisontell optik! Efter 60 cm storlek så förändras fiskens utseende drastiskt, tvärränderna försvinner och ersätts av otydliga mörka längsränder (endast en mera framträdande) på fläsk- eller persikofärgad botten. Kroppen lär vid lektider bli helt översållad av lekutslag och dessutom uppvisar hannarna enligt vissa uppgifter ett utpräglat klarrött färgomslag på flankerna. De för Cypriniformes typiska ”Pärlorganen” sitter på/kring fiskens stjärt- och analfenor.
Odling: Odling och förökning i akvariemiljö har ännu inte inträffat. Förmodligen är detta mycket platskrävande och ute i naturen går denna fisk troligen på lekvandringar. Dessutom inträffar könsmognaden relativt sent, först vid 5 års ålder. Det är väl ungefär det enda som man känner till med säkerhet. Se könsskillnader ovan. I sina hemländer leker den mars t.o.m. april. Honorna kan lägga 100 000 – 200 000 romkorn. Honorna ligger då i viktklassen 10-15 kg. Enligt Kinesiska uppgifter så läggs romkornen på klippig grund i flytande vattendrag invid övre delen av Changijang och dess tillflöden.
Utfodring: Är relativt bottenorienterad vid utfodring, samt tycks vara omnivor eller möjligen karnivor (ej rovfisk!). Äter i alla fall gärna röda mygglarver och man har i mag- tarmanalyser funnit ryggradslösa djur, mygglarver, flugor, sländor och en del alger. Den äter också gärna fodertabletter, i synnerhet sådana som har tillsatts vitlök! Något känslig för foderkonkurrens – eftersom den är en mycket blyg fisk som har svårt att hävda sig rent allmänt i ett akvarium. Puntius-arter är mindre lämpliga eftersom de äter undan all mat så att det inte blir något kvar för fladdermusfisken. Fisken äter i akvariemiljö egentligen det mesta, även Koi-pellets exempelvis. Det är emellertid viktigt att inte förledas att ge dem för mycket sådant ”grisfoder” som gör dem till mästkalvar. Själv så är arten en oerhört bra matfisk. I floden Changijangs närhet så utgjorde arten ca. 13 % av matfiskfångsterna fram till ett större dammbygge som förändrade förekomsten inom dess hittillsvarande utbredningsområde.
Temperatur: Ca 23 °C
Vattenvärden: 7.0 - 7.5 pH
Vattenvärden: Ca 10.0 dGH
MVH // Sophie