Långsökt,men värdt ett forsök

I

Icebabe_1

jag har två mera udda fiskar,
Fladdermus fisk,
jag undrar om nån har erfaring av dom?
jag har enn så lenge inte sett dom äta,och dom ligger nestan alltid stilla.

det är karnsje lite långsökt att fråga här,då dom är udda och inte så m¨ånga har dom,så är dom dyra.
men om nån vet nått,snälla skriv då här,
typ,vad äter dom???
hur ser man könet?
hur lenge lever dom?
personlig erfarenhet på dom?
tackar för svar :bow:
 
Har du något latinskt namn på dem?

Titta på www.fishbase.com om du kan hitta dem där, men då måste du ha antingen latinskt eller engelskt namn.
 
vet ej latinsk eller engelsk namn på dom,
kan ju förklara utseende,
karnsje nån känner igjen dom då.
dom är rätt höga i kroppen,har en otrolig hög ryggfena,
och fyra kortare under sig som verkar fungera som ben att gå på på botten,dom ligger på ytan mycke,och dyker senare för att gå på botten.dom är randiga svarta ( grundfärg brunguld )
ganska stora.vet bara att dom heter fladdermus fisk.
tackar för sidan,jag skall gå in å titta om jag hittar dom der
 
nej,
jag har ju inte det,
hmm,synd,men jag hoppas att nån känner igjen dom på beskrivningen.
 
Hej! Lite info..

Fladdermusfisk, (Vimpelfisk) Myxioprinus asiaticus

Utbredningsområde: Kina. En evolutionärt sett mycket gammal fisk som hör hemma i Kinesiska vattendrag som under året varierar oerhört i djup. Den lever i hela översvämmningsområdet kring floden Changijang (tidigare kallad Yang-tse-kiang, på engelska Yangtze), som flyter från Tibet igenom södra Kina och har sitt utlopp norr om Schanghai i Gula Havet.

Allmän beskrivning: Man vet till exempel inte om denna fiskart är ensamgående eller lever i stim eller grupper, eftersom den är helt ny inom akvaristiken. Vid akvariehållning av unga exemplar tycks den vara mycket fredlig sinsemellan. De är dock extremt skygga. Separat hållning har hittills gett bäst resultat. Den presenterades för första gången i ett akvarium på en utställning i Singapore 1989 och därefter skedde de första importerna via en Nederländsk firma till Italien. I Europa visades den första gången offentligt i Wilhelma-akvariet 1991. Den är svår att hitta lämpligt sällskap för, inte p.g.a. dess i akvariesammanhang enorma storlek, utan p.g.a. att den är mycket skygg inför sina medboende. Den kommer dock gärna fram vid matdags. Maten är dock troligen inte det största hållningsproblemet, för den lägger snabbt till på hullet: Inom ett år är den 20 cm stor och väger 500 gram! På två år kan de växa till ca. 35 cm kroppslängd och väga 1,5 kg! Treåriga djur är i genomsnitt 50 cm långa och kan väga 2,5 kg. De största kända exemplaren var ungefär 1 m långa och vägde 30 kg. De verkar uppskatta relativt strömmande vatten och uppehåller sig mest i skyddade områden kring rötter och växtsnår där de gärna sover på dagen. Den är byggd som en båt med kölen uppåt. De blir också alltmer högryggade med åldern, vilket kan tolkas som en artanpassning till strömmande vattendrag. Den simmar då gärna framåtlutande. Vuxna exemplar på 1 meters längd är ca 35 cm höga vartill den resliga rygfenans höjd tillkommer. De är möjligen kvällsaktiva, sover gärna på dagen. Går att sällskapa bra med diverse Danio-arter eller liknande småfisk som håller sig inom de högre vattennivåerna. Oerhört svårfångad, de otroligt simglada fladdermusfiskarna kan endast fångas framgångsrikt med en STOR och VID nätförsedd ram. Vanliga håvar är lönlöst … Miljömässigt har man provat det mesta och den tycks vara tålig. Undvik dock extremvärden. En tysk akvarist som höll dem framgångsrikt hade följande vattenvärden: 23 °C, KH 6, GH 10, Ledningsförmåga 260 μS25/cm och pH 7-7,2. Riehl & Baensch rekommenderar 15-28 °C som temperaturområde (1995).

Storlek: Upp till 1m, oerhört snabbväxande.

Könsskillnader: Honor och hannar kan vara svåra att skilja åt, särskilt när de är så små som när man stöter på dem ute i butikerna. Den exakta fortplantningsbiologin är okänd, men könsskillnader går att fastställa hos vuxna djur. Ungfiskar av båda könen har en silvrig med purpur överdragen långsträckt kropp, som med åldern blir mera stående trekantig i diameter. Ungfiskar får så småningom tre mörkt chokladbruna snedställda ränder/band på höjden. Med sitt karaktäristiska nedåtböjda simsätt så ger dessa ränder en horisontell optik! Efter 60 cm storlek så förändras fiskens utseende drastiskt, tvärränderna försvinner och ersätts av otydliga mörka längsränder (endast en mera framträdande) på fläsk- eller persikofärgad botten. Kroppen lär vid lektider bli helt översållad av lekutslag och dessutom uppvisar hannarna enligt vissa uppgifter ett utpräglat klarrött färgomslag på flankerna. De för Cypriniformes typiska ”Pärlorganen” sitter på/kring fiskens stjärt- och analfenor.

Odling: Odling och förökning i akvariemiljö har ännu inte inträffat. Förmodligen är detta mycket platskrävande och ute i naturen går denna fisk troligen på lekvandringar. Dessutom inträffar könsmognaden relativt sent, först vid 5 års ålder. Det är väl ungefär det enda som man känner till med säkerhet. Se könsskillnader ovan. I sina hemländer leker den mars t.o.m. april. Honorna kan lägga 100 000 – 200 000 romkorn. Honorna ligger då i viktklassen 10-15 kg. Enligt Kinesiska uppgifter så läggs romkornen på klippig grund i flytande vattendrag invid övre delen av Changijang och dess tillflöden.

Utfodring: Är relativt bottenorienterad vid utfodring, samt tycks vara omnivor eller möjligen karnivor (ej rovfisk!). Äter i alla fall gärna röda mygglarver och man har i mag- tarmanalyser funnit ryggradslösa djur, mygglarver, flugor, sländor och en del alger. Den äter också gärna fodertabletter, i synnerhet sådana som har tillsatts vitlök! Något känslig för foderkonkurrens – eftersom den är en mycket blyg fisk som har svårt att hävda sig rent allmänt i ett akvarium. Puntius-arter är mindre lämpliga eftersom de äter undan all mat så att det inte blir något kvar för fladdermusfisken. Fisken äter i akvariemiljö egentligen det mesta, även Koi-pellets exempelvis. Det är emellertid viktigt att inte förledas att ge dem för mycket sådant ”grisfoder” som gör dem till mästkalvar. Själv så är arten en oerhört bra matfisk. I floden Changijangs närhet så utgjorde arten ca. 13 % av matfiskfångsterna fram till ett större dammbygge som förändrade förekomsten inom dess hittillsvarande utbredningsområde.

Temperatur: Ca 23 °C

Vattenvärden: 7.0 - 7.5 pH

Vattenvärden: Ca 10.0 dGH


fladdermus.jpg




MVH // Sophie
 
Verkar vara en sådan fisk som helst inte ska vara i annat än offentliga akvarium med tanke på dess storlek...

Icebabe - du fick ingen som helst info om firren när du köpte dem? Dåligt av försäljaren i sådana fall.
 
zoobutiken sa vad dom åt,
men dom äter alltså inte dette.
han gav mig fel upplysning och då får man leta reda på fakta.
kompisen gav mig upplysninger,men av misstag raderade jag mailet.
 
HURRRRRRAAAAAA :bump:
tackar så mycke.
oj,vad glad jag belv,
bockar och tackar till tusen :bow:
 
oj,
jag fick inte veta dette av han jag köpte dom av,
vilket misstag....
dom blir ju gigantiska...jisses
 
Jag skulle i det läget du befinner mig i leta om det finns något offentligt akvarium i närheten (vet inte hur långt du kan tänka dig att åka med titta även i städerna runt omkring) som skulle kunna ta hand om fiskarna, kanske kan du ha dem tills de blir lite större innan de måste flytta men de verkade växta snabbt.

Eventuellt kan du försöka lämna tillbaka fiskarna till affären, problemet är att då kommer de åter att säljas till någon med ett "vanligt" akvarium som de kommer att växa ur snabbt.

Tråkigt att du du, som jag tycker, blivit lurad av affären som sålde fiskar som du inte kan ha hemma. Finns flera exempel på fiskar som inte borde finnas ute i den vanliga handeln, t ex. paroonhaj, red-tail mal och även silverhaj (ja de är fina men de bli en meter långa och gillar att vara i stimm!).
 
Ok, då fattar jag :idea:
Fy fan för såna. Kan de inte så är det minsta man kan begära att de erkänner det, än mindre att de tar reda på det :mad:
 
:eek: Det ska till ett sjuttijävla stort akvarium då!!! jisses vilka bamsar!!!

Taskigt av affären tycker jag. Jag menar, fiskarna kostar väl en 400-500 kr styck, och så köper man en sån för att man tycker den är häftig, och så få reda på att de blir uppåt en meter.... nä, fan vad taskigt!!!!
 
Det finns tyvärr mycket okunskap bland de som arbetar i zooaffärer. För att affären ska få sälja fisk är det bara EN som måste ha gått "fisk kursen" (det finns olika kurser för olika djur). Därför föredrar jag numera att bara handla fisk i det specialiserade akvariebutikerna där de som jobbar där (ofta två-tre personer) vet, oftast, vad de håller på med. Det kan vara lite dyrare men det är det definitivt värt!
 
Jo, när jag och sambon var på en zooaffär sist så ville sambon köpa en "rolig" fisk. Han ville ha nåt annorlunda, helst rätt ful.... han har en fjärilsfisk och en blå hummer sen tidigare och ville ha nåt i stil med det, lite ovanlig.

Han fastnade för en skednosmal, som han väldigt gärna ville köpa, och den kostade runt 400 kr.
Men som tur var så fick han inte (o ville inte heller) det, för han som jobbade i affären berättade att denna mal blev runt 70 cm stor... och krävde minst 600 liters akvarium, minst 2 meter långt....
*host* vi har ett på 100 liter..

Så ibland har man tur och hittar nån som kan. Den här fisken var i affären ca 1 dm lång... och vi trodde ju inte att de blev så mycket större....

Ett skräckexempel är väl ändå när jag var på en annan butik, och det kommer in två killar i affären. De var runt 13-15 år gamla.
De går runt vid akvariumen och tittar.. en kille kommer och frågar om de vill ha hjälp. Ja, vi vill köpa fiskar säger killarna. Vi har en sån där skål... med några röda fiskar i.

Jaha, vad för sort ska ni köpa då? frågar killen
-Vi har 70 kr, så vi vill ha en för 20 kr, två för 15 kr och sen de där som kostar 10 kr.....svarar killarna.
Den för 20 kr var en ciklid, sen var det två slöjstjärtar och resten guppys!!

Grabben i affären plockade ihop fiskarna i samma påse, killarna betalade och gick.

Gott och blandatpåse!!! :mad: Varför gör de så???
 
Ett skräckexempel är väl ändå när jag var på en annan butik, och det kommer in två killar i affären. De var runt 13-15 år gamla.
De går runt vid akvariumen och tittar.. en kille kommer och frågar om de vill ha hjälp. Ja, vi vill köpa fiskar säger killarna. Vi har en sån där skål... med några röda fiskar i.

Jaha, vad för sort ska ni köpa då? frågar killen
-Vi har 70 kr, så vi vill ha en för 20 kr, två för 15 kr och sen de där som kostar 10 kr.....svarar killarna.
Den för 20 kr var en ciklid, sen var det två slöjstjärtar och resten guppys!!

Grabben i affären plockade ihop fiskarna i samma påse, killarna betalade och gick.

Gott och blandatpåse!!! :mad: Varför gör de så???

:eek: :crazy: :mad:
 
Stämmer det verkligen att silverhajar blir så långa? Max 35 cm har jag hört och det i vilt tillstånd, så sällan mer än 20-25 cm i akvarium. Men det är alltså helt fel?
 
Storlek upp till 35 cm (vad jag vet)

silverhaj.jpg


Silverhaj (Balantiocheilus melanopterus)
 
jag har jobbat 2-3 år i denne butik jag köpte dom i,men jag hadde hand om smådjur och reptiler,inte fisk,derför gör det mig himla arg av att dom inte kan ta reda på ordentlig fakta innom fisk innan dom säljer.
jag har pratat med gubben,vi skall ha kvar dom tills vi ser att dom är för stora,så skall jag prata med zoohoo,dom har stora akvarium åt såddanna fiskar,dom vet nog råd att göra.
så skall gubben bli bortsnackat från att köpa paroon haj,det är det han letar efter nu,men dom visste jag att blir stora,såg fullvuksna sådanna i norge,dom fodrades med vuksna levande möss och rottor.

Ja,vi betalte,eller jag gav 500 för dom här fiskarna,för dom var udda,zoovaruhuset skall få höre.

SILVER hajar,blir stora dom også,såg min mosters akvarium innan hon gjorde av med dom,jätte gigantiska akvarium,der med silverhajar,uj,dom var stora.inte att jag har det i mitt kavarium.

nåja,vissa fiskar väkser på storleken på akvariumet som tur är,men det är många som väkser ur det istället
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp