Finns det inte något om att smita från en olycka, eller gäller det bara bilister?
"Om
en vägtrafikant, som med eller utan skuld
haft del i uppkomsten av en
trafikolycka, genom att avlägsna sig från olycksplatsen undandrar sig att i mån av förmåga medverka till de åtgärder, vartill olyckan skäligen bör föranleda, eller om han undandrar sig att uppge namn och hemvist eller att lämna upplysningar om händelsen, döms till böter eller fängelse i högst sex månader."
Gäller även den som för spårvagn och
den som annorstädes än på väg för motordrivet fordon
Om det nu händer på en väg så är väl hundägaren som gående också trafikant, tror jag. Men troligen inte om han är i skogen strax bredvid (även om hunden är på vägen
)
Det bör knappast betraktas som en trafikolycka med hundbett/liknande i normalfallet enbart för att det sker på en väg (typ två hundägare som möts) Men om hunden springer framför en bil och det blir konsekvenser av att den tvärbromsar eller väjer så lär det vara det.
Antar grundtanken är att det bör vara något fordon inblandat? Eller att händelsen är kopplad till själva trafiksituationen, kanske?
Så med häst (med/utan vagn?; riden/promenerad?; = jämställt med fordon?) på en väg (större än brukningsväg etc?) kanske det kan tolkas som gränsfall lite beroende på omständigheterna och vad som egentligen hänt?
Verkar bli en fråga som kan finnas utrymme för att vrida och vända på tolkningarna om man skulle börja fundera ordentligt...? Hur definieras vägtrafikant och trafikolycka? Hur mycket väger man in helheten i situationen vid tolkningen?